Perginya Pengasas Apple – Steve Job.

By | October 6, 2011

Pagi tadi aku mendengar satu berita yang agak mengejutkan. Steve Job telah meninggal dunia semalam di hadapan ahli keluarganya. Steve Job meninggal dunia pada usia 56 tahun. Steve Job memang sudah lama derita dengan penyakit kansernya. Dia telah pun melepaskan semua jawatannya sebulan yang lalu.

Siapa Steve Job ni? Mungkin ada yang tidak tahu siapakah gerangan Steve Job. Steve Job adalah pengasas bersama Apple. Dia bersama Steve Wozniak, and Ronald Wayne telah menubuhkan Apple pada 1 April 1976. Mereka bertiga menjual Komputer peribadi Apple 1 pa permulaan perniagaan mereka. Pelbagai revolusi yang berlaku di dalam Syarikat Apple.

Banyak jasa yang telah di taburkan oleh Steve Jobs. Steve Jobs juga antara pencipta Macintosh pada sekitar tahun 80-an. Macintish yang pertama telah di komersialkan pada tahun 1984 yang mana menjadi komputer pertama yang menggunakan Mouse dan Grafik User Interface pada paparan antaramukanya. Ia memberikan tanparan hebat pada pengeluar komputer lain yang rata-rata masih lagi menggunakan  Command Line untuk Operating System mereka.

Apple melangkah lebih hebat lagi apabila mengeluarkan Macintosh Portable pada tahun 1989. Dan kesinambungan itu berterusan dengan Apple Powerbook dihasilakan pada tahun 1991. Inia semua adalah atas usaha Steve Jobs sebagai pencipta sistem operasi komputer selain daripada Windows. Revolusi berterusan sehingga terhasilnya iMac pada tahun 1998. iMac adalah satu komputer dalam satu. Orang cakap inilah computer yang tak ada CPU. Sebab apa? Semuanya diletakkan sekali dalam satu monitor. Anda hanya akan nampak Keyboard, Mouse dan Monitor sahaja. Inilah komputer yang paling canggih dari Apple. iMac juga menjadi kegilaan terutamanya kepada pereka graffik. Sebabnya, iMac adalah komputer yang terbaik untuk paparan grafiknya.

Pada tahun 2007, SteveJob telah mengumumkan bahawa Apple tidak lagi focus kepada pengeluaran komputer. Apple mahu menumpukan kepada teknologi telefon bimbit. Ingat lagi ketika itu, semua orang berkata Steve gila. Nak melawan arus bertarung untuk menjadi pesaing kepada gergasi telefon bimbit sepeti Nokia, Samsung ataupun Motorola. Sehinggalah terhasilnya iPod dan iPhone.

Fenomena iPod dan iPhone merebak ke seluruh dunia. Berpuluh juta pengguna iPhone seluruh dunia. Dahulu bukan main susah untuk melayari internet di telefon bimbit. Tetapi dengan adalah telefon bimbit seperti iPhone, ia berjaya mengubah cara komunikasi sesama manusia. iPhone menjadi kegilaan semua orang. Semua orang mahu memiliki iPhone. Fungsi slide yang memukau dan memberikan sesuatu yang istimewa untuk iPhone. Banyak syarikat telekommunikasi seluruh dunia menawarkan pakej terbaik untuk iPhone.

Fenomena ini tidak terhenti di sini. pada April 2010 demam iPad pula bermula. Satu tablet yang di reka khas untuk melungsuri Internet dimana sahaja anda berapa. Demam iPad pula melanda. Ramai yang ingin memilik iPad sebagai gadget tambahan untuk mereka. Memang canggih dan mempunyai kelas yang tersendiri.

Inilah yang di lakukan oleh Steve Job. Dari pencipta komputer peribadi biasa dan boleh menukar fokus perniagaan kepada telefon bimbit. Bukan setakat itu sahaja, malah dia berjaya mencipta satu fenomena yang luar biasa. Bukan setakat di Amerika Syarikat sahaja, malah seluruh dunia. Steve Jobs memang hebat. Harap Apple terus berjaya walaupun tanpa pemikir dan pencipta hebat seperti Steve Jobs. Aku berharap juga, Tanah Melayu ini juga akan ada orang-orang seperti Steve Job. Insyallah.

5 thoughts on “Perginya Pengasas Apple – Steve Job.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.