Blog Chedet Di Serang Malware.

By | April 28, 2011

Sedang kecoh-kecoh video Anwar yang ke-2 di youtube, blog Tun Dr Mahathir (chedet.co.cc) pula diserang malware. Alamak, tergendala sebentar untuk aku membaca penulisan Tun Dr Mahathir. Satu jam yang lalu sehingga entri ini di terbitkan, blog chedet tidak boleh di buka pada Mozilla Firefox dan juga Google Chrome. Tetapi ianya boleh di buka dengan selesa pada Internet Explorer. Arghhhh…nasib baik.

Jadi kepada peminat Chedet.co.cc, usah risau. Anda semua boleh membacanya di Internet Exporer. Perkara ini berlaku pada hosting yang di gunakan oleh Chedet. Bila ada malware yang menyerang hosting dan sesebuah blog, Mozilla Firefox dan Google Chrome akan menklasifikasikan blog itu merbahaya dan tidak selamat untuk di lawati. Ini di takuti komputer anda pula yang akan di jangkiti malware.

Mengapa Google Chrome dan Mozilla Firefox sahaja yang block akses blog chedet? Sebab Google telah mencipta satu script untuk mengesan mana-mana website yang di serang malware. Dan script ini diletakkan pada Google Chrome dan Mozilla Firefox.  Jika website aatu blog berkenaan di anggap merbahaya atau di serang malware, satu warning akan muncul ” Reported Attack Page” (di Mozilla) dan Warning: Something’s Not Right Here! (di Google Chrome). Ini untuk keselamatan pengguna Internet terutamanya yang menggunakan Firefox dan Chrome.

Ingati lagi Entri:

Perbezaan Virus, Spyware, Worm, Trojan dan Malware.

Usah risau, segalanya akan pulih kembali. Pihak hosting atau webmaster chedet.co.cc sudah pasti sedang melakukan sesuatu. Esok lusa elok laa tu. Apapun kita layan chedet.co.cc di Internet Explorer dulu. Still boleh baca kan…

One thought on “Blog Chedet Di Serang Malware.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.