Tiada Alasan Untuk Berjaya.

By | July 2, 2010

Alasan adalah satu perkara yang sering kita jumpa, sering kita ungkapkan dan sering kali kita buat. Alasan adalah satu perkara yang boleh di katakan sudah sebati dalam kehidupan kita. Jangan nak menipu, kita semua pasti ada membuat alasan-alasan  dalam kehidupan seharian kita. Sedar atau tidak ia dan lali dengan persekitaran hidup kita.

alasan

Mengapa alasan ini wujud ya? Mengapa kita selalu berdalih? Sebab yang paling pasti adalah untuk menutup kesalahan yang kita lakukan. Memang betul, kita hanya manusia biasa yang juga melakukan kesilapan. Tetapi berapa ramai di antara kita yang menerima kesalahan dan memperbaiki kesilapan itu.

Nah, jika tidak mahu menerima alasan wujudlah 1001 alasan untuk menutup kesilapan kita. Perkara ini selalu berlaku. Betul tak? Ia boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Tetapi kita seharusnya sedar dan fahami, jika terlalu banyak alasan atau dalih yang kita cipta, ia tidak akan membawa apa-apa perubahan kepada kita. Ia tidak akan memberikan impak untuk kita terus mencapai kejayaan.

Sampai bilakah alasan itu di cipta untuk menutup kesalahan? Sampai bila alasan itu boleh di guna pakai untuk setiap masa dan keadaan?  Sampai kebijaksanaan kita untuk mencipta alasan? Sampai bila?  Kerana dengan alasan-alasan inilah yang mengekang dan menghalang kita untuk maju serta bergerak terus ke hadapan. Kerana alasanlah menjadi penyebab utama kita gagal dalam untuk mencapai kejayaan.

Sifat banyak memberikan alasan ini memang sukar dibendung. Sebabnya ianya sudah lama bertakhta dalam hati kita semua. Kita seharusnya sedar, berapa ramai orang yang menjadi Doktor, Professor, Gologan Professional dan orang-orang yang sudah berjaya. Cuba halusi perjalanan kehidupan mereka. Pasti ada satu jawapan yang mengatakan, “Tiada Alasan Untuk Berjaya”.

Ayat ini memang biasa pada luarannya. Tetapi jika di halusi sebaik-baiknya dan ditambah pula dengan entri di atas, pasti mendalam maksudnya bukan. Jadi jangan biarkan alasan-alasan ini  menghalang diri kita untuk terus berjaya.  Jangan biarkan hidup kita terus di belenggu dengan pelbagi alasan.

12 thoughts on “Tiada Alasan Untuk Berjaya.

 1. Shukor

  Berilah 1001 alasan sekalipun, anda tidak akan dapat mencapai 1 kejayaan pun…

  Alasan memang menjadi penghalang kepada minda utk terus berfikir mencipta kejayaan.

  Reply
  1. Shaffik Post author

   Betul. Minda akan menjadi sempit untuk berfikiran lebih luas jika terus memberikan alasan.

   Reply
 2. etomyam

  satu ulasan yang sungguh menarik dan bermotivasi…kena jauhkan diri dari mencipta alasan..bersetuju, sungguh bersetuju

  Reply
 3. Pingback: MohdNadri.Com » Blog Archive » Mengapa Kita Perlu Melabur Dalam Unit Amanah Public Mutual?

 4. mijie

  selalunya org yg tak berjaya lah yang suka mencipta alasan, padahal hati dan usaha mereka belum kental untuk berjaya

  Reply
   1. mijie

    betul bro, nak terjun ke dalam bidang penulisan atau blogger ni kalau hati tak kental…hanya hangat2 tahi ayam dan sekejap saja

    Reply
  1. Shaffik

   uik..ayat macam misteri nusantara pulak kan..”Jangan Selubungi Hidup Anda Dengan ALASAN….”

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.