Shaffik.com Boleh Di Baca Dalam Bahasa Arab

By | October 1, 2009

Untuk pengetahuan semua, kini Shaffik.com boleh di baca dengan Bahasa Arab dan pelbagai bahasa utama dunia. Dengan kata lain, rakan-rakan yang tinggal di negeri Arab Saudi bolehlah melayari Shaffik.com. Tiada masalah lagi untuk mereka mendapatkan informasi terkini dari Shaffik.com

Shaffik.com juga boleh di alih bahasa kepada bahasa-bahasa antarabangsa yang lain. Seperti French, Chinese, Dutch dan sebagainya. Menarik bukan jika orang di seluruh dunia boleh membaca setiap entri yang kita siarkan di blog walaupun artikel asalnya berbahasa melayu.

Bagaimana agaknya? Anda semua pasti inginkan atau berangan jika cerita yang anda tulis hari ini boleh di baca seluruh dunia. Wow. Pasto gempak kan. Lebih – lebih lagi jika mereka semua di luar sana menjadi pengikut blog anda.

Sebenarnya mereka semua boleh baca blog anda dengan bahasa yang mereka kehendaki. Sebagai contoh, jika orang itu adalah dari French, dan mungkin ada keyword-keyword yang mereka cari singgah di blog anda. Mereka boleh membaca blog anda ke bahasa french. Mereka boleh menukar dari bahasa Melayu ke bahasa French.

Ini semua boleh di lakukan dengan menggunakan Google Translate. Simple dan pantas. Mungkin setiap perkataan itu boleh di alih bahasa. Tetapi mungkin cukup jika informasi yang di kehendaki itu di fahami dan sampai kepada pembacanya.

Pertama sekali, layari Google Translate. Google translate boleh digunakan untuk menukar satu bahasa kepada bahasa yang lain. Tidak hanya English to Malay, Malay to English, malah bahasa lagi bahasa yang di tawarkan.

Kedua, taipkan URL yang anda mahukan di dalam kotak yang di sediakan :

Kemudian Pilih Bahasa asal website dan pilih bahsa yang hendak dialih bahasa. Tekan butang Translate untuk melihat hasilnya. Sebagai contoh di bawah saya menukar Shaffik.com ke bahasa French.

Mudah bukan. Terima kasih kepada Google kerana menyediakan perkhidmatan ini. Jadi tiada lagi masalah berkomunikasi di dunia Internet kan. Bayangkan jika anda menjual produk di blog bahasa melayu anda, dan ianya di beli oleh orang di luar negara yang membaca blog anda di dalam bahasa mereka. Mudah bukan.

5 thoughts on “Shaffik.com Boleh Di Baca Dalam Bahasa Arab

  1. Pingback: negaraku.net

  2. shahrul

    Best juga function google ni. Kita boleh baca ape2 bahasa website. Aku ada gunakan untuk mendapatkan maklumat drpd website Cina translate kpd English.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.