Monthly Archives: February 2009

Amalkan Bacaan Ayat Kursi

Sempana Hari Jumaat yang mulia ini, aku dengan berbesar hati berkongsi satu ilmu yang amat berguna dan boleh dijadikan amalan untuk semua. Bapa aku sering berpesan untuk mengamalkan bacaan Ayat Kursi. Dia juga berpesan bacalah Ayat Kursi semasa hendak tidur, keluar rumah, memandu kereta, semasa dan selepas solat. Alhamdullilah bila di amalkan, aku nampak keberkesanannya.… Read More »

Usah Taksub dengan Khabar Angin

Kadang kala khabar angin ni boleh mengubah keadaan di sesuatu tempat. Baik tempat kerja, kawasan rumah kita, negeri kita dan negara kita. Kita selalu di hidang dan bergelumang dengan cerita-cerita khabar angin. ada betul dan ada yang tak betul tentang cerita khabar angin ini. Bender berlaku di kilang aku. Aku ditugaskan untuk menjaga segala hal-hal… Read More »

Makan cepat boleh Gemuk?

Aku terbaca satu artikel di satu blog berbahasa Inggeris. Blog berkenaan mengatakan bahawa jika anda makan dengan cepat boleh menyebabkan kegemukkan. Satu kajian yang di jalankan pada orang dewasa di Jepun, 3000 orang dewasa yang mengamalakan pemakanan yang cepat berisiko hadapi obesiti. Betul ker? Dahulu ada seorang pakcik di kampung aku pernah berkata, kalau makan… Read More »

Blog Azwan Ali Tidak Sopan

Siapa yang tak kenal dengan Azwan Ali.  Seorang artis yang tersohor di Malaysia ni. Laser memang laser. Aku Aku perasan blog azwan ali di TV hari tu. Jadi perasaan ingin tahu meninggi. Apakah yang ada di dalam blog Azwan Ali ni. Yer laa dah nama pun artis.  Mesti nak tahu. Lagi-lagi bila dah berkecipung dah… Read More »

Hormati diri sendiri.

Tajuk di atas semangnya lama sanagt aku nak ditulis tapi tak berkesempatan. Kita selalu bekerja dengan orang ramai. Kita selalu berhadapan dengan orang ramai. Tetapi sajauh manakah pendirian kita di terima pakai oleh orang lain. Kadang-kadang segala pendapat kita amat sukar di terima oleh orang lain. Mengapa ya? Tak terfikikah kita jika ini yang selalu… Read More »