Tag Archives: Internet

Duit Internet : Tak Semudah Yang Disangka

Hari ini aku menerima satu panggilan daripada kawan lama. Kawan aku semasa aku bekerja di Kulai dulu. Dulu aku dengan dialah yang rajin explore perniagaan/business Internet. Pendek kata mencari duit di Internet. Dari Pelaburan Internet, Jual Barang di lelong, Forex dan macam-macam lagi. Dia menelefon hanya untuk bertanyakkan khabar setelah lama tak dengar khabar berita… Read More »

Broadband mana nak pakai yer?

Aku sering dihujani denagn soalan-soalan sebegini. Shaffik, broadband mana yer yang laju? Dari itu wujudlah entri ini. Aku pakai Maxis broadband. So far tidak mengecewakan aku. Aku pun tak pasti adakah sebab rumah aku tinggi yang menyebabkan kurangnya gangguan. Tapi memang tak mengecewakan. Ada orang cakap Celcom Broadband yang paling bagus. Tapi ada juga yang… Read More »

Dulu Nak Jadi Askar…

Korang mesti ingat masa kecik-kecik dulu, biasanya kat sekolah rendah laa. Cikgu pernah tanya korang, apa cita-cita awak bila dah besar nanti? Aku dengan lantang menjawab, “saya nak jadi askar cikgu”. Cikgu aku puntanya balik, “Kenapa awak nak jadi askar?”. Aku jawab dengan confidentnya, sebab askar boleh pegang senapang. hahahahaha..teringat masa kecik dulu. Ada seorang… Read More »

Kilang aku juga tidak terlepas.

Di dalam menghadapi krisis ekomoni pada waktu ini, kilang aku tidak terlepas daripada kesannya. Sekarang pihak pengurusan sedang dalam proses pembuangan pekerja-pekerjanya. Mereka mensasarkan pembuangan pekerja kira-kira 20%. Dalam 20% ini adalah staff. Bukan operator biasa. Kerana Operator inilah sebagai tunjang pengeluaran produk daripada kilang kami. Jadi yang terpaksa dibuang kerja adalah staff. Pagi ini… Read More »

Perjalananku di Dunia Internet (Part 2)

Sambungan entri Perjalanan di Dunia Internet (Part 1) Pada tahun 2007 aku menceburkan diri pula dengan dunia Forex. Ingatkan senang Forex ni, rupa-rupanya tak semudah yang di sangka. Marketiva adalah platform yang pertama aku. Setiap malam aku menghadap FOREX. Setiap hari aku menghabiskan masa di sini. Tetapi hasilnya tidak memberangsangkan. Sebabnya tak sabar dan berdisiplin.… Read More »