Monthly Archives: August 2014

Masalah Brek Proton Saga FL

Salam Semua.

Masih tidak terlewat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua kawan-kawan yang sudi menjengah ke Blog Shaffik. Tak mengapa, janji ukwah persahabatan itu berterusan. Ok, hari ini aku ingin berkongsi sedikit info mengenai Brek Proton Saga FL. Setelah hampir 3 tahun lebih aku pakai Proton Saga FL, inilah kali pertama aku menghadapi masalah brek pada Proton Saga FL. Inilah juga kali pertama buat major servis untuk Brek kereta aku.

Tak mengapa lah. Dah nama pun pakai kereta. Proton pulak tu. Faham-faham saja laa yer. Ok. Masalah brek kereta aku bermula sejak bulan 5 yang lalu. Simptomnye, bila tekan saja brek ada bunyi sesuatu di tayar belakang. Pada mulanya bunyi tidak laa terlalu kuat. Tapi seakan memberi isyarat yang tidak elok.

Semakin lama semakin kuat bunyinya. Bunyi seakan besi bergesel ditayar belakang. Lebih ketara kalau brek ketika di bumber (bendul) jalan. Hati semakin tidak menentu. Hari raya dah semakin nak dekat. Tak boleh jadi, aku terus ke kedai tayar sekitar Ulu Tiram. Mintak pomen (foremen) atau jurutayar check apa yang tak kena. “Ada ke jurutayar”?.

Foremen pun periksa dengan teliti pada tayar belakang. Buka saja Brake Drum dah nampak. BrakeShoe atau Brake Pad dah abis. Pada pandangan pertama selepas buka Brake Drum dah nampak sesuatu yang pelik. Brake Shoe atau Brake Pad makan sebelah saja. Sebelah depan saja. Kiri dan kanan sama. Yang belakang masih elok. Uik? Kenapa ya?

brake shoe

Foremen terus periksa. Dan jumpa masalah utama. Brake Pump rosak. Tidak berfungsi dengan baik dan sepatutnya. Sebab tu Brake Shoe makan sebelah sahaja. Lebih parah bila break dan terdengar bunyi seperti besi bersegel. Itu datangnya dari bunyi break pad yang dah abis dan bergesel dengan break drum.

harga break pump saga FL

Arghhh. Ni semua nak duit. Tapi nak buat macam mana kan. Itulah kenderaan yang aku pakai seharian.  Kalau tidak ditukar akan menyebabkan Break Drum pulak rosak. Kos lebih tinggi. Jadi Foremane terus tukar brake pump dan brake shoe sekali. Kosnya, brake pump kiri dan kanan RM70. Break pad atau break Shoe harganya RM90. Terebang duit RM160 tambah lagi upah RM30. So totalnya RM190.  Tapi kalau barang terus beli dari kedai spare part mungkin lagi murah. Tak per la sekali buat dan puas hati. Rasa lebih selamat, telinga pun tak sakit. Alhamdullilah. Boleh raya dengan riang rianya.

Jadi kepada pengguna Proton Saga FL/FLX, sila ambil perhatian dengan masalah ini. Jangan ambil mudah, sebab ini soal keselamatan kita semasa memandu. Jumpa lagi di Entri yang lain. Lepas ini aku akan berkongsi pulak pasal Masalah Aircond Proton Saga FL pulak. Haa ini kene lepas Hari Raya pulak. Adoiai.

 

Produk Keluaran Bumiputera

Salam Semua,

Lama tidak menulis. Tiada alasan untuk kali ini kenapa lama tidak menulis. Jawapannya satu ; MALAS. Memang semestinya satu penyakit yang sukar untuk di ubati. Ok. Sekarang heboh satu dunia mengenai Gaza. Heboh semua sudah mula memboikot barangan Israel.

Satu tindakkan yang bijak. Jadi ambillah peluang ini untuk terus menyokong produk keluaran Bumiputera. Sambil memboikot barangan Israel, sama-sama kita teruskan menyokong dan membeli produk keluaran Bumiputera. Siapa lagi nak menyokong kalau bukan kita sendiri. Aku senaraikan produk-produk keluaran bumiputera supaya mudah untuk semua dapatkan di pasaran. Yang paling mudah dah dapat barang-barang Bumiputera di Kedai 1 Malaysia.

Jika di pasaraya besara agak terselindung sikit. Tetapi tidak mengapa. Yang penting sematkan dalam hati untuk terus membantu dan mengutamakan barangan produk Bumiputera.

bumiputera

Di bawah ini ada lagi senarai produk keluaran Bumiputera dan HALAL.

1. Roti – Gardenia (Syed Mokhtar Bukhary)

2. Minyak Masak -Tiara (FGV-FELDA)
– SAJI (FGV-FELDA)
– ALIF (Sime Darby)
– ADELA (FGV-FELDA)

3. Susu Pekat Manis – SAJI (FGV-FELDA)
– ALIF (Sime Darby)

4. Susu Cair – Saji (FGV-FELDA)

5. Mee Segera – SajiMee Saji (FGV-FELDA)
– ADABI

6. Beras – FAEZA
– Langsat Biru (JUARA SELERA –SG ACEH)
– Langsat Hijau (JUARA SELERA)
– Juara Selera

7. Garam – HALAGEL (garam bukit)

8. Kicap Masin/Manis – Kipas Udang
– Tamin
– ALIF (Sime Darby)
– Rohaya
– JALEN (Johor)

9. Sos Cili/Tomato/Tiram – ZUZA (Kedah)
– Rohaya
– ADABI
– Pelangi (FELDA)

10. Cuka Buatan – Mudim
– Rohaya

11. Tepung Gandum – FAEZA

12. Tepung Perasa/ Goreng – ADABI (tepun ayam)
– ADABI (tepung Cucur Ikan Bilis, jagung, udang)

13. Rempah Masak – ADABI, Brahim’s, FAEZA, AGROMAS, Imans

14. Kunyit – AGROMAS

15. Jagung Tin manis – ADABI

16. Pasta spaghetti – ADABI

17. Santan Paket – ALIF (Sime darby)

18. Taucu – JALEN, Tamin

19. Jus Pekat Buah2an – Tamin

20. Perasa Ros Sirap – Rohaya, Tamin

21. Mayonis –Mayo Saji (FELDA)

22. Marjerin – Pelangi Delima Oil(FELDA)

23. Sos Tomato Pelangi (FELDA)

24. Jem – Peanut SunBear (FELDA)
– Jem Strwaberry – AGROMAS

25. Kopi 3-in-1 – ADABI-Tongkat Ali Cordyceps (5-in-1)
i. -Kopi HANG TUAH (2-in1, 2-in-1)

26. Biskut Coklat – GOODKISS (Noraini’s Cookies)

27. Frozen Daging Burger/ Nugget – RAMLY, NAFAS, AYAMAS

28. Sardin Agromas

29. Sardin Pertima

30. Bihun Sufi

31. Mi Kuning Sufi

32. Kuey Teow Sufi

33. Garam Sufi

34. Sos Lada Hitam Sufi

35. Sos Cili/Tomato Sufi

36. Kicap Masin/Manis Sufi

37. Tepung Goreng Sufi

38. Minyak Masak Sufi

39. Telur Cap Sufi

40. Ubat gigi Najwa

41. Ubat gigi Halagel

42. Tepung gandum Cap Bidara

43. Jus minuman Safina

44. Syampoo D’herbs

45. Bihun Kampung

46. Rempah- Imans

47. Rempah-Brahim’s

48. Bihun- FAEZA

49. Jeruk Buah-buahan – jenama PAK ALI

50. Kedai Kasut Sukan – ALIKHSAN

51. Kuah Rojak/Garam Belacan – ZUZA, PAK ALI, FAMA