20 Tempat Paling Aman di Dunia.

By | June 14, 2012

Global Peace Index (GPI) untuk tahun 2012 telah pun di keluarkan 2 hari lepas . Alhamdullilah, Malaysia masih lagi aman apabila menduduki tempat ke – 20 paling aman di dunia. Wah Top 20 ni. Lebih baik dari Australia, Singapura dan juga United Kingdom.  Mungkin masih ada yang tidak tahu apa itu GPI. GPI adalah Global Peace Index atau dengan kata melayu nya, Indeks Keamanan Global.

Indeks ini diterbitken oleh Institute for Economics & Peace yang bertindak untuk mengukur nilai indeks keamanan global. Indeks ini mengambil kira beberapa petunjuk seperti kes pembunuhan yang berlaku sesebuah negara, populasi banduan di penjara, akta pengganas, pegawai keselamatan dan polis, demonstrasi ganas, hubungan baik dengan negara jiran, jenayah ganas, bilangan pelarian  dan macam-macam lagi. Boleh rujuk di sini.

Bagi Malaysia turun satu anak tangga dari tempat ke-19 pada tahun 2011 dan kini menduduki tempat ke-20. Petunjuk yang banyak memberikan kesan jatuhkan ranking untuk Malaysia ialah dari Demonstrasi Ganas (Violent Demonstration). Mungkin ini berkait rapat dengan apa yang berlaku pada Bersih 3.0. Jadi orang yang melancarkan demonstrasi Bersih sila ambil perhatian ya.

Walaubagaimanapun, Malaysia masih lagi aman. Malaysia masih lagi selamat untuk diduduki. Sebagai rakyat Malaysia, aku berharap agar keamanan ini dapat di nikmati sampai bila-bila. Janganlah ada pihak yang sibuk nak mencalarkan keamanan yang di kecapi semata-mata untuk mencapai hajat di hati.  Tidak cukup lagi dengan nikmat yang diberikan? Apapun Manusia tetap namanya Manusia kan. Kalau kata nak Lawan tetap lawan. 🙂

P/S : Klik disini untuk maklumat penuh.

2 thoughts on “20 Tempat Paling Aman di Dunia.

  1. life4hire

    US no 88 ? hmmmmmmm…byk sgt ke demonstrasi kat sana tuh? hehe
    aku try gak baca apa yg dia amik kira utk dapatkan indeks…apa faktor2 nyer…tapi takde jumpa full list plak dah kt guardian tuh….

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge