Monthly Archives: May 2012

Masalah Alarm Pada Saga FL

Sudah lebih satu tahun aku menggunakan Proton Saga FL. Secara keseluruhannya aku amat berpuashati menggunakan Proton Saga FL. Dari segi kepuasan dan kualiti yang di berikan memang berbaloi. Berbaloi dengan harganya. Sebelum beli dulu, banyak juga persoalan yang berada di minda. Terfikir sejauh manakah kualiti yang Proton boleh berikan pada aku.

Memang, nak dapat kualiti seperti kereta Honda, Mercedes atau BMW memang laa tak sama. Tetapi apa yg di harapkan adalah berbaloi dengan harga yang dibeli. Alhamdullilah, memang puas hatii. Banyak improvement yang di buat oleh Proton. Terutamanya dari segi kualiti. Memang terbaik pada tahap kelasnya selaku pengeluar kereta nasional. Thumbs UP…

Setelah setahun menggunakan Proton Saga FL. Ada masalah ke? Itu persoalan yang selalu orang tanyer kat aku selaku pengguna Proton Saga FL. Setakat ini, aku tidak mempunyai apa-apa masalah dengan Proton Saga FL. Auto Windows adalah satu igauan suatu ketika dulu dengan kereta Proton. Kini tidak lagi. Aku memang tidak ada masalah dengan Auto Windows. Segala baik-baik belaka.


Masalah lain tak kan tak ada masalah langsung? Bukan kata semuanye sempurna. Satu masalah kecil dengan Proton Saga FL adalah masalah alarm. Kadang kala Alarm berbunyi 5 kali semasa aku menekan butang kunci (lock). Pada mulanya rasa rimas dan gelisah. Tetapi aku telah menemui penyelesaiannya. Ini pun setelah mendapat khidmat nasihat dari foreman Proton Servis.

Ok jika pengguna Proton Saga FL menghadapi masalah Alarm berbunyi sebanyak lima kali, terutamanya semasa anda mengunci (lock) kereta anda. TOLONG buka boot kereta belakang dan tutup balik. Mungkin sensor di boot belakang di kesan tidak di tutup dengan sempurna. Tutup boot dengan kadar biasa. Tak perlu ditutup dengan kuat. Selepas itu, sila tekan balik butang lock di kunci kereta anda. Insyallah bunyi alarm itu tidak berbunyi lagi. Nah, sekarang selesai masalah alarm kan.

Kepada pengguna Proton Saga FL. masalah alarm tu bukan satu masalah yang besar. Ikut sahaja cara di atas. Insyallah masalah itu selesai. TAHNIAH aku ucapkan kepada PROTON kerana telah banyak berubah. Berubah untuk terus maju. Teruskan pembangunan untuk menaikkan nama PROTON di mata dunia. Aku selaku pengguna kereta Proton amat berpuas hati dan berbangga menggunakan kereta nasional.

Seni Seorang Blogger.

Lama x jenguk blog-blog kawan-kawan. Sibuk betul dengan permintaan pelanggan dalam fotografi. Semakin hari semakin bertambah rezeki dalm bidang fotografi ni. Apapun Alhadullilah, Syukur ke Hadrat Illahi kerana diberikan ruang untuk terus bertapak dalam dunia fotografi. Blogging macam mana pula?

Blogging tetap blogging, cuma lambat atau cepat saja menaip entri yang baru. Ermm…Ok. Hari ini aku sempat menjenguk blog Bro Jo. Apa lagi kalau bukan REZEKI MURAH.  Seorang blogger yang aku kenali 2 3 tahun lepas. Memang x seberapa blog die tetapi, setiap susun ayat yang di keluarkan dalam setiap entri meyebabkan aku boleh berada berjam-jam kat blog dia. Entah apa saka dia pakai pun aku tak tau :). Bro Jo jgn marah eh.


Tapi, itulah hakikatnyer. Setiap baris atau bait-bait ayat yang dilontarkan membuatkan aku tersekat lama di blognya. Setiap entri yang di terbit membuatkan aku mahu lagi ke blognye setiap masa dan ketika. Membuatkan aku tertunggu-tunggu apa cerita yang terbaru dari Bro Jo.  Kadang kala ayatnya penuh puitis, kadang kala sempoi, kadang kala merapu dan yang paling menyentap perasaan bila penghujungnya tiada noktah. Selalu buat aku geram membacanya. Arghhhh…..

Bila di fikir-fikirkan balik, inilah identiti Bro Jo. Memang puitis dan seni dari setiap entri yang di tulisnya. Bukan blog politik, bukan blog artis apatah lagi blog seks melayu. Ia hanya blog kisah pengalaman hidup. Bukan pengalaman cinta tau. Pengalaman hidup sebagai seorang manusia biasa. Penuh liku. Suka. Duka. Segalanya tentang kehidupan. 🙂

Dulu Bro Jo sepi seketika. Kini, Bro Jo kembali menulis. Haa, aku akan kembali menjadi pembaca tegar di blognya. Aku harap, Rezekimurah.com akan terus di sinari denagn entri-entri yang baru. Aku suka membacanya. Walaupun aku tidaklah seseni mana, tapi aku sungguh tertarik dengan penulisan Bro Jo. Kau memang hebat. Inilah Seni Berblogging….

Legoland Malaysia Dibuka Pada 15 September 2012

Satu lagi mercu tanda di Johor Bahru. Legoland. Aku pasti ramai yang sudah tahu akan mewujudan Legoland. Legoland Malaysia adalah Legoland yang pertama di Asia dan yang ke-6 di dunia.  Banyak tarikan yang pasti mengamit pengujung untuk datang ke Legoland Malaysia. Khususnya di Johor Bahru. Ia sudah pasti menjadi pesaing hebat bagi Universal Studio di Singapura.

Banyak spekulasi yang keluar mengenai pembukaan rasmi Leoland Malaysia. Kini Legoland Malaysia telah mengumumkan pembukaan rasminya pada hari Sabtu 15 September 2012. Mungkin sempana Hari Malaysia 16 September kot.  Semua penbinaan di Legoland sedang giat di jalankan. Lihat sahaja gambar-gambar terkini pembinaan Legoland Malaysia. Wow pastinya membuka satu tarikan baru di Johor Bahru. Sudah pasti semua teruja untuk berkunjung ke Legoland Malaysia.

Kalau nak book annual pass boleh booking sekarang. Ada diskaun RM30 (limited time offer) untuk semua annual pass. Kalau ada kawan-kawan yang ingin booking tiket bolehlah layari : http://www.legoland.com.my/Plan/Prices-and-Tickets/.

Terima Kasih kepada jbcool.com atas informasi yang di berikan. Thumb up bro….