Monthly Archives: August 2011

Salam Lebaran Dari Shaffik.com

Salam Lebaran untuk semua pengunjung Shaffik.com. Selamat Hari Raya Aidilfitri untuk semua kenalan seantero dunia. Insyallah pada hari Selasa 30 Ogos 2011 depan, semua umat Islam di Malaysia akan menyambut Hari Raya. Inilah perayaan yang sungguh di nanti-nantikan oleh semua umat Islam di seluruh dunia. Setelah sebulan berpuasa, kini tibalah masanya umat Islam menyambut Hari Raya.

Aku pasti ketika ini, semua sedang sibuk menyiapkan persiapan terakhir untuk berhari raya. Kak Kiah, Mak Jah, Mak Enon pasti sibuk menyiapkan kuih-kuih raya, pasang langsir baru, tukar sarung kusyen baru, beli baju raya anak-anak, mengemas rumah dan macam-macam lagi. Pak Man, Pak Kadok dan Amri pula sibuk memikirkan budget-budget menjelangnya pagi raya dan juga selepas raya. Naik botak di buatnya. Anak-anak kecil pula sedang sibuk mencuba baju dan kasut baru. Yang pastinya mereka tak sabar menunggu 1 Syawal yang bakal menjelma.

Apapun yang di lakukan, inilah suasana berhari raya. Inilah yang meriahnya Lebaran. Sudah pasti di tunggu-tunggu oleh semua. Di kesempatan ini, Shaffik.com menyucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Mohon Ampun dan Maaf kepada semua para pengunjung atau rakan-rakan atau kenalan terdekat atau saudara mara atau sesiapa sahaja yang mengenali pemilik blog ini. Mohon Maaf andai kata ada beberapa entri yang telah menjadi tatapan semua menyinggung perasaan kalian. Tidak sedetik di hati untuk menyinggung perasaan sesiapa. Itu hanya penulisan dan pandangan peribadi untuk semua.  Mohon Maaf andai kata ada penulisan, pertuturan atau tingkah laku yang membuat ada yang berkecil hati atau berasa tidak senang.

MAAF anyak-banyak sebabnya aku insan biasa yang tidak lekang dari melakukan kesilapan dan kesalahan. Mungkin ada perkara-perkara yang tidak perasan. Mungkin ada perkara yang terlepas pandang. Mungkin ada yang tersalah tafsir. Sekali lagi Mohon Ampun dan Maaf Zahir Batin. Semoga perkenalan dan pertalian dari blog Shaffik.com ini lebih erat dan terus hingga ke akhir hayat. Insyallah. Sama-samalah kita menyambut Hari Raya dengan penuh kesyukuran dan ketenangan. Harap Lebaran kali ini lebih bermakna dari tahun lepas. Dan bergembiralah semua di hari yang mulia.

Akhir kata dari Shaffik.com

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI,

SALAM LEBARAN,

MAAF ZAHIR BATIN untuk semua.

Perisian AutoCAD Percuma

Wah pasti ramai yang teruja dengan tajuk entri kali ini. Bukan apa ada beberapa orang rakan bertanyakan pada aku, ada tak software AutoCAD percuma. Ada tak software AutoCAD free. Aku cakap ada, copy dari cd original dan ambil sekali serial key nya :).  Yang lain semua berbayar termasuklah beli CD AutoCAD cetak rompak dari kedai Ah Seng.

Sebenarnya, ada satu software yang seakan sama dengan AutoCAD. Aku jumpa software ini pada hujung tahun lalu. Maklumlah, Software AutoCAD tu kan mahal, jadi aku terpaksa cari solution yang lain. Bukan setakat murah sahaja, malah software yang aku jumpa ini PERCUMA. Tak perlu bayar satu sen pun. Cuma kena update atau renew setiap tahun. Setakat ini masih lagi PERCUMA.  Nama software ini adalah DRAFTSIGHT.

Draftsight adalah satu software untuk menghasilkan lukisan 2D secara percuma. Ia boleh membantu pada pelukis-pelukis pelan atau seangakatan untuk mereka atau mengedit fail 2d. Lebih tepat lagi ia berupaya membaca dan mengedit apa jenis fail drawing yang mempunyai extension .dwg. Bila sebut sahaja pasal drawing AutoCAD pasti nama failnya .dwg.

Aku dah cuba install DRAFTSIGHT pada satu pc di tempat kerja. PC kawan baik aku yang setiap hari bergelumang dengan drawing dan fail .dwg. Memang boleh pakai. Tak ada masalah. Cuba pada permulaannya, kena study sikit. Sebabnya ada beberapa fungsi kawalan di AUTOCAD tidak sama dengan Draftsight. Apa pun yang penting ianya PERCUMA dan boleh di gunapakai untuk kerja-kerja drawing. Memang berkesan.

Untuk mendownload DRAFTSIGHT sila layarai website INI. Jika tanyakan aku berapa bintang yang harus aku berikan kepada Software DRAFTSIGHT, aku berikan 4 bintang dari 5 bintang. Memang terbaik. Jimat dan efisyen. Apa lagi geng,  Selamat mencuba. 🙂

Pinjaman Dari Kuwait Finance House. (SCAM)

Sejak kebelakangan ini aku sering perhatikan, pinjaman mudah dari Kuwait Finance House. Dari kertas-kertas yang di sumbatkan di peti surat hingglah spam mail yang masuk ke kotak email. Semuanya mengatakan tawaran untuk mendapatkan pinjaman peribadi dari Kuwait Finance House. Sungguh mudah dan sesiapa sahaja boleh memohon. Mesti tawarannya hebat kan….

Kesemua mereka mengaku mereka adalah ejen dari Kuwait Finance House. Mereka boleh memberikan pinjaman peribadi kepada semua kakitangan kerajaan, badan berkanun dan juga kakitangan swasta. Dan yang lebih hebat lagi, mereka mengatakan semua orang boleh memohon pinjaman termasuk mereka yang sudah blacklist / CTOS / CCRIS. Tetapi ada bayaran yang di kenakan.  Pinjaman belum lulus tetapi bayaran sudah pun di kenakan. Kebanyakkan mereka meminta yang pendahuluan atau Up front sebagai wang pengurusan katanya.

Yang terbaru adalah email dari Chandral Joy.

”  Offer terbaru dari kami. Untuk SEMUA Kakitangan Kerajaan dan Swasta(Private) dan juga yang Tidak Bekerja(Unemployed).
MAKLUMAT LANJUT : http://pcboost.jimdo.com/easy-bank-loan-mendapat-loan-dengan-mudah/ (Updated)
Nak untuk BISNES, MEMBAYAR HUTANG, KAHWIN, atau PERSONAL. INI ADALAH PELUANG ANDA. CEPAT !!
Kami ada offer baru sekarang. Untuk memohon loan, tidak bekerja, swasta, dan kerajaan boleh memohon. 100% approval. Confirm! Kami akan hantar semua borang lengkap bank kami terus ke rumah kamu. Order hari ini, dapat hari ini!! Hanya perlu membuat pembayaran RM10.00 sahaja untuk penghantaran melalui kourier DHL untuk semua borang sampai selamat ditangan kamu. Tawaran untuk 1 bulan sahaja. Mulai dari 17 Mac 2011 hingga 18 April 2011. Ini adalah peluang kamu!
Kalau blacklist bank, kereta, Ctos, Astro, jangan risau, kami boleh menguruskan untuk kamu & kamu akan mendapat loan kamu 100%.
JANGAN LUPA KLIK LAMAN WEB DIBAWAH :
MAKLUMAT LANJUT : http://pcboost.jimdo.com/easy-bank-loan-mendapat-loan-dengan-mudah/ (Updated) “

Aku terus memulakan misi mencari kebenaran akan email ini. Ternyata ramai yang sudah terkena dengan Chandral Joy. Dia hanya menggunakan alamat email : chandraljoy@yahoo.com untuk mengaburi mata semua pihak. Lebih-lebih lagi bagi mereka yang terdesak memerlukan wang. Tetapi ini semua palsu. Ini semua SCAM sila lihat link-link di bawah kerana ada orang yang dah terkena.

1) BERHATI-HATI KLO TERIMA EMAIL PINJAMAN MUDAH

2) Penipuan Loan Mudah

3) Hati-hati dengan Chandral Joy

Dan Kuwait Finance House juga telah mengeluarkan kenyataan seperti di bawah :

” It has come to our attention that certain parties have been collecting funds for KFH Gold Account-i on behalf of Kuwait Finance House (Malaysia) Berhad (KFHMB). We would like to categorically state that the Bank has not appointed any agent or agency to act on its behalf to handle or manage the KFH Gold Account-i. If there is any query, please contact the nearest  branch. You may surf this website or contact our call centre at 1800 888 KFH (534) for more information on the Bank’s products, services and branch locations.”

Jadi berwaspadalah dengan email dari Chandral Joy atau email-email yang seangkatan dengannya. Kalau nak buat pinjaman duit pun, terus pergi ke bank. Jangan terlalu percaya dengan benda-benda macam ni. Apa-apa hal pun, terus rujuk pada bank. Jangan sibuk nak dapat pinjaman, terus bayar duit upfront. Tup tup loan ke mana, ejen kemana akhir sekali, loan pun x ada. Kesian kerja penat-penat tup tup kena tipu. Pada aku yang paling penting jangan suka sangat meminja. Daripada meminjam, lebih elok kawal selia pengurusan kewangan dengan baik. Itu yang lebih elok. 🙂

 

Buffet Ramadhan Budget di JB

Pejam celik pejam celik dah pun hampir 2 minggu kita menunaikan ibadat puasa.  Hampir seminggu yang lalu ramai lebih suka memilih berbuka di rumah. Beli makanan dari Bazar dan makan di rumah. Ada juga mak-mak yang memasak juadah berbuka untuk keluarga. Ada juga yang mencuba resepi-resepi terbaru untuk santapan untuk berbuka puasa. Inilah masanya menunjukkan kehebatan kan. Tetapi mak-mak dan anak-anak nak juga sesekali berbuka di luarkan.

Kepada ayah-ayah atau bos-bos yang ingin membawa ahli keluarga atau para pekerjanya atau kawan-kawan berbuka di luar pastinya tertanya-tanya, nak makan di mana ya? Sudah pasti restoran yang menyediakan buffet ramadhan menjadi pilihan semua. Shaffik.com ingin berkongsi tempat-tempat yang menarik untuk buffet ramadhan 2011 di Johor Bahru. Ada banyak lagi. Tetapi aku paparkan untuk RM50 ke bawah sahaja. Nama pun budget buffet kan.  Budget, simpan duit untuk raya…:)

1) JB Catering Johor Bahru (Tahun ini mereka berada Stadium Larkin)

Dewasa : RM26.00. Kanak-kanak : RM 15(5-12 tahun)

Untuk tempahan : 07-2214775

2) Restoran Malay Village : No. 9A, Jalan Kolam Air, 80100 Johor Bahru.

Dewasa : RM 29.90. Kanak-Kanak : RM15.90 (5-12 tahun)

 

3) Okid Ria BBQ & Steamboat : Taman Gaya Johor Bahru.

Dewasa : RM20. Kanak-kanak : RM7-RM15 (Ikut umur)

 

4) Goodhope Hotel Skudai

Dewasa : RM45, Kanak-Kanak : RM25

 
5) Suria City Hotel JB.

Dewasa : Rm39. Kanak-Kanak : RM25
Untuk tempahan : 07 – 2231791

6) Hotel Selesa, Pasir Gudang.

Dewasa RM49. Kanak-kanak RM25 (Harga Istimewa Pada Hari Ahad : Dewasa RM35 Kanak-kanak RM25)

 

7) Hotel Selesa, Johor Bahru

Dewasa RM48. Kanak-kanak RM24

 

8) Dewan Jubli Intan, Johor Bahru

Dewasa RM50. Kanak-kanak RM25

 

9) OTAI Steamboat : Larkin Johor Bahru. (Ini pakej buffet yang paling murah setakat ini).
Dewasa : RM13. Kanak-Kanak : RM6 (7-12 tahun)

 

10) 11@Century Hotel, Johor Bahru
Dewasa RM48. Kanak-kanak RM25 (20% Diskaun Minggu Pertama (2/8/2011 – 7/8/2011))

11) Starhill Golf & Country Club

Dewasa RM49. Kanak-kanak RM24

 

Ok. Ini sahaja buat masa ini. Jika ada tambahan, aku akan updatenya nanti. Selamat Ber”Buffet” Ramadhan. Terima Kasih JBCool, mdanif dan anakomak6 atas informasi buffet ramadhan di JB bagi tahun 2011.  Selamat Berpuasa kepada semua pengunjung Shaffik.com

 

 

Kena Tindih Masa Tidur. Mitos atau Realiti?

Pernah kena hempap atau kena tindih masa tidur? Mesti seram kan. Mesti teramat dasyat ketika kejadian itu. Lidah kelu untuk berkata-kata, tangan dan kaki tidak boleh digerakkan. Nak menjerit pun tak boleh.  Nampak hantu di atas, ada makhlus yang tidak di kenali menghempap badan. Ada yang lebih dasyat lagi, kena hempap ketika tidur ketika bulan Ramadhan. Uik…mana pulak datangnya hantu sedangkan semua syaitan sudah pun diikat? Alamak kritikal ni. Hantu mana pulak?

OK. Aku tertarik dengan hal-hal sebegini.  Tertarik untuk mengetahui sejauh manakah kebenarannya jika berlaku situasi sebegini. Sebabnya aku tak pernah mengalaminya. Kalau ada pun, mimpi berjumpa hantu. Nak jerit tak boleh. Jadi hadap sahaja hantu tu. hahahaha.

Betul ke ada di hempap hantu ketika tidur? Betul ke kena tindih masa tidur? Tetapi sejak kebelakangan ini, tak ada pulak aku dengar cerita di hempap ketika tidur. Isteri aku pun tak pernah cerita akan hal ini. Adakah hantu yang suka tindih menindih ni dah pencen? 🙂 Erm, persoalan demi persoalan yang lama terpendam di kepala hotak aku. Sehinggalah aku dapat satu informasi mengenai kejadian dihempap ketika tidur dari sebuah majalah.

Dihempap ketika tidur memang menjadi satu igauan kepada kita semua. Semua orang berpotensi menghadapi situasi ini. Tak kira orang dewasa, kanak-kanak, pak imam, bilal atau sesiapa sahaja. Semua orang boleh kena. Tetapi itu bukan kena hempap atau kena tindih dengan hantu, tetapi itulah yang dinamakan Sleep Paralysis.

Sleep Paralysis adalah satu teori sains untuk kesihaan tubuh badan kita. Apa itu sleep paralysis?. Sleep Paralysis bermaksud “lumpuh ketika tidur”. Seluruh anggota badan menjadi lumpuh sementara (temporary paralysis) ketika kita sedang tidur. Bila ianya berlaku, ada kalanya seluruh anggota badan tidak boleh digerakkan langsung termasuk mulut tidak boleh bercakap. Tetapi kebiasaannya badan akan menjadi separuh lumpuh dan mungkin ada anggota badan yang lain boleh bergerak.

Mengapa wujudnya Sleep Paralysis? Manusia yang normal akan tidur nyenyak dengan keadaan hanya jantung sahaja yang berdenyut. Otak juga akan berhenti bekerja seketika dan memberitahu badan supaya berehat. Proses ini di panggil Recticular Activating System-RAS.  Sleep Paralysis  boleh berlaku dalam keadaan sedar ataupun tidak.

Ketika RAS menjalankan prosesnya semula untuk menyampaikan signal kepada otak, kebiasaannya manusia berada dalam keadaan separuh sedar ketika ini. Jika signal elektrik tidak di aktifkan oleh otak ke badan manusia, itulah yang menyebabkan badan manusia menjadi lumpuh seketika. Ia boleh memakan masa beberapa minit sehingga otak mengaktifkan semula signal elektrik kepada badan manusia.

Sleep Paralysis juga biasa didatangi dengan halusinasi atau keadaan mimpi ngeri. Apa pulak halusinasi ni? Kepada yang suka menonton cerita hantu dia tahu maksud halusinasi. Maksud halusinasi :

” pengalaman seolah-olah dapat melihat, mendengar atau menyentuh sesuatu yg sebenarnya tidak wujud akibat gangguan kesihatan (fikiran) atau pengambilan dadah: penggunaan dadah boleh menyebabkan penggunanya mengalami ~; berhalusinasi mengalami halusinasi: dia meracau-racau dan ~ bertemu dgn manusia zaman purba atau bertemu dengan makhlus selain dari manusia”

Sleep Paralysis kebiasaannya di datangi dengan halusinasi. Malah yang lebih teruk lagi apabila tuan punya badan itu mentafsir sendiri apa yang dia nampak. Ini memang biasa berlaku lebih-lebih lagi dalam keadaan Sleep Paralysis. Antara sebab-sebab yang boleh berlakunya Sleep Paralsis:

1. Tidur dalam posisi terlentang terlalu lama

2. Jadual tidur yang tidak tentu arah (irregular sleep clock)

3. Sleep/rest deprivation (tidak cukup masa untuk tidur)

4. Stress. Kepala otak terlalu berserabut.

5. Pertukaran gaya hidup secara tiba2 (hari tidur atas katil, esok nak tidur kat dapur pulak.)

6. Orang yang ada penyakit narcolepsy (tidur secara tiba-tiba walaupun ketika itu sedang bersembang)

Harap informasi ini dapat menjadai persoalan tajuk yang aku utarakan di atas. Jadi usahlah terlalu taksub percaya dengan cerita-cerita atau mitos tentang kena hempap atau kena tindih ketika. Yang paling penting jangan terus menyelubungi hidup kita dengan cerita tahyul yang akan menyesatkan. Percaya dan patuh hanya pada TUHAN yang satu. Insyallah hidup kita semua akan aman damai dan diberkati olehNYA. 🙂

Sumber dari :

1) Wikipedia English

2) Wikipedia Melayu

3) Blog Infozi