Syiling Terbaru Siri Ke-3

Bermula tahun 2012, Bank Negara Malaysia akan mengedarkan Syiling terbaru. Syiling terbaru ini adalah keluara siri ketiga daripada BNM. Syiling siri ketiga ini di terbitkan untuk menggantikan syiling yang sedia ada dan telah di edarkan lebih 20 tahun yang lalu. Syiling baru siri ketiga ini menggabungkan ciri-ciri moden, praktikal dan di lengkapi dengan ciri keselamatan yang berteknologi tinggi.

” Duit Syiling siri terbaru ini lebih kecil dan ringan yang menjadikan ia pengguna lebih mesra pengguna. Duit syiling berwarna kuning, putih serta reka bentuk yang lebih baik membolehkan orang ramai dan juga cacat penglihatan mengenal pasti dan membezakan denominasi yang berbeza dengan lebih berkesan.

Siri syiling yang baru ini merangkumi kemajuan terkini dalam penempaan teknologi yang menggabungkan ciri-ciri keselamatan yang tinggi. Aloi logam baru yang digunakan untuk penempaan ketahanan dipertingkatkan terhadap kesan haus dan hakisan. Spesifikasi teknikal bagi siri duit baru dan sedia ada adalah seperti berikut:

Spesifikasi Teknikal:

a. Duit syiling Siri Baru

Nilai muka 50 sen 20 sen 10 sen 5 sen
Aloi Brass Nickel Copper Clad Brass Nickel Stainless Steel Stainless Steel
Diameter (mm) 22,65 20,60 18,80 17,78
Berat (gram) 5,66 4,18 2,98 1,72

b. Duit Syiling Sedia Ada

Nilai muka 50 sen 20 sen 10 sen 5 sen
Aloi Tembaga 75/25 Nikel Tembaga 75/25 Nikel Tembaga 75/25 Nikel Tembaga 75/25 Nikel
Diameter (mm) 27,76 23,59 19,40 16,25
Berat (gram) 9,33 5,66 2,82 1,41

Sumber dari BNM.”

Walaubagaimanapun, duit syiling yang lama tetap sah digunakan. Jangan takut dan gusar ya. Siri duit syiling terbaru ini akan di edarkan secara berperingkat-peringkat. Untuk penggunaan di Vending machine, syiling siri ketiga terbaru ini juga boleh digunakan. Semua pengusaha Vending Machine diberikan masa 6 bulan untuk mengemaskini semua vending machine mereka supaya boleh menerima Syiling Siri Ketiga yang baru.

Untuk penggemar Syiling, Versi Peringatan untuk Siri Ketiga(commemorative version) akan mulai dijual pada 26 Julai 2011. BNM mengeluarkan 50,000 set dengan harga RM10 setiap set. Orang ramai boleh membelinya di :

  1. BNMLINK (Laman Maklumat Nasihat & Khidmat)
    Ground Floor, Block D
    Bank Negara Malaysia
    Jalan Dato ‘Onn
    50480 Kuala Lumpur
    Malaysia 

    No: +603 2698 8044 / 9044 (ext: 7417/7390)

  2. Bank Negara Malaysia cawangan di Pulau Pinang, Johor Bahru, Kuala Terengganu, Kuching dan Kota Kinabalu.


 

 

 

 

 

 

Share it now!

Tagged: , ,

Komen: 11

  1. myFirdaus July 26, 2011 at 6:16 pm Reply
    • Shaffik August 6, 2011 at 12:16 am Reply

      Sedozen eh ko beli. Ni Mesti pengumpul duit syiling ni.

  2. Nasrul Hanis July 28, 2011 at 2:59 am Reply

    menarik juga ciri-cir yang telah ditambahbaik. apa pun, tukarkan sedikit wang anda kepada emas untuk kebaikan kini dan masa depan :)

    • Shaffik August 6, 2011 at 12:18 am Reply

      Nampak lebih elegen kan.

  3. cyza July 31, 2011 at 1:39 pm Reply

    Haha…aku memang tunggu lama dah coins nie….haha…tak sabar dah rasanya nak simpan…so, coins lama yang parlimen dan bunga raya pun aku simpan…huhu…

    Duit kertas pun akan tukar…huhu best best

    • Shaffik August 6, 2011 at 12:19 am Reply

      nanti ada coin pelik lagi ..aku berikan pada ko.

  4. titan August 2, 2011 at 10:39 pm Reply

    hoho..dah keluar dahh..bagus ni, bagus.

    • Shaffik August 6, 2011 at 12:19 am Reply

      Apa lagi bro. Segera dapatkan syiling terbaru ni.

  5. sayacomel August 4, 2011 at 10:20 pm Reply

    huhu..comel. lawa..banding yang lama tu.

    • Shaffik August 6, 2011 at 12:20 am Reply

      Memang nampak cun. Lebih eksklusif.

  6. lunaticg banknote & coin August 7, 2011 at 11:34 am Reply

    Salam.
    Kalau makin bukan lagi senang nak hilang dan jatuh ke coin ni? :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge