Monthly Archives: July 2011

Kenali Sam Triggy

Siapa Sam Triggy? Ini mungkin informasi yang agak lama bagi mereka yang mengenali Sam Triggy 3-4 tahun lepas. Erm..agak terlewat bagi aku untuk menceritakan tentang Sam Triggy. Sam Triggy mungkin sudah terkenal di kalangan penggiat gitar satu Malaysia. Cuma aku sahaja yang baru sahaja mengenali Sam Triggy melalui kiriman mesej Taib Aur di Facebook. 🙂

Selepas melihat video yang di kirimkam, aku terus sahaja mencari informasi tentang Sam Triggy. Tak banyak informasi tentang Sam Triggy. Cuma ada beberapa video dia di Youtube. Sam Triggy berasal dari Malaysia. Sam Triggy atau Hisham berasal dari Johor. Daerah mana itu tidak dapat di pastikan. Istimewanya Sam Triggy adalah dia boleh memetik gitar bukan satu tetapi tiga gitar sekaligus. Dengan menggunakan teknik Tapping, Bro Sam berupaya menghasilkan melodi yang sungguh mengasyikkan. Melodi yang sugguh indah, ada jiwa dan sungguh memukau.

Memang salute kepada Bro Sam. Petikan yang sungguh memukau. Seorang insan seni yang unik. Penampilan secara low profile menjadikan Bro Sam lebih unik dan istimewa. Bagi rakan-rakan yang tahu info lanjut mengenai Sam Triggy, tolong kongsikannya di sini. Apa yang ada sekarang hanyalah vide0 Sam Triggy dari youtube yang telah di upload 4-5 tahun dulu.

Syiling Terbaru Siri Ke-3

Bermula tahun 2012, Bank Negara Malaysia akan mengedarkan Syiling terbaru. Syiling terbaru ini adalah keluara siri ketiga daripada BNM. Syiling siri ketiga ini di terbitkan untuk menggantikan syiling yang sedia ada dan telah di edarkan lebih 20 tahun yang lalu. Syiling baru siri ketiga ini menggabungkan ciri-ciri moden, praktikal dan di lengkapi dengan ciri keselamatan yang berteknologi tinggi.

” Duit Syiling siri terbaru ini lebih kecil dan ringan yang menjadikan ia pengguna lebih mesra pengguna. Duit syiling berwarna kuning, putih serta reka bentuk yang lebih baik membolehkan orang ramai dan juga cacat penglihatan mengenal pasti dan membezakan denominasi yang berbeza dengan lebih berkesan.

Siri syiling yang baru ini merangkumi kemajuan terkini dalam penempaan teknologi yang menggabungkan ciri-ciri keselamatan yang tinggi. Aloi logam baru yang digunakan untuk penempaan ketahanan dipertingkatkan terhadap kesan haus dan hakisan. Spesifikasi teknikal bagi siri duit baru dan sedia ada adalah seperti berikut:

Spesifikasi Teknikal:

a. Duit syiling Siri Baru

Nilai muka 50 sen 20 sen 10 sen 5 sen
Aloi Brass Nickel Copper Clad Brass Nickel Stainless Steel Stainless Steel
Diameter (mm) 22,65 20,60 18,80 17,78
Berat (gram) 5,66 4,18 2,98 1,72

b. Duit Syiling Sedia Ada

Nilai muka 50 sen 20 sen 10 sen 5 sen
Aloi Tembaga 75/25 Nikel Tembaga 75/25 Nikel Tembaga 75/25 Nikel Tembaga 75/25 Nikel
Diameter (mm) 27,76 23,59 19,40 16,25
Berat (gram) 9,33 5,66 2,82 1,41

Sumber dari BNM.”

Walaubagaimanapun, duit syiling yang lama tetap sah digunakan. Jangan takut dan gusar ya. Siri duit syiling terbaru ini akan di edarkan secara berperingkat-peringkat. Untuk penggunaan di Vending machine, syiling siri ketiga terbaru ini juga boleh digunakan. Semua pengusaha Vending Machine diberikan masa 6 bulan untuk mengemaskini semua vending machine mereka supaya boleh menerima Syiling Siri Ketiga yang baru.

Untuk penggemar Syiling, Versi Peringatan untuk Siri Ketiga(commemorative version) akan mulai dijual pada 26 Julai 2011. BNM mengeluarkan 50,000 set dengan harga RM10 setiap set. Orang ramai boleh membelinya di :

  1. BNMLINK (Laman Maklumat Nasihat & Khidmat)
    Ground Floor, Block D
    Bank Negara Malaysia
    Jalan Dato ‘Onn
    50480 Kuala Lumpur
    Malaysia 

    No: +603 2698 8044 / 9044 (ext: 7417/7390)

  2. Bank Negara Malaysia cawangan di Pulau Pinang, Johor Bahru, Kuala Terengganu, Kuching dan Kota Kinabalu.


 

 

 

 

 

 

Penyelesaian Untuk Pemandu Malaysia

Masalah lupa tarikh tamat tempoh untuk lesen memandu sering menjadi masalah kepada para pemandu di Malaysia. Kadang kala mereka semua akan perasan bila di tahan pihak POLIS atau JPJ. Perkataan yang biasa akan keluar dari mulut “Ye ke Encik. Lesen saya dah mati ke?”, “Maaf laa Encik, tearikh lupa lesen dah mati.” . Ini mungkin terjadi pada diri anda semua kan. Jangan kata orang lain. Aku pun sama juga 🙂

Oleh itu JPJ cuba menggunakan mekanisma yang baru untuk mencegah masalah lupa tarikh tamat tempoh lesen memandu. JPJ akan menggunakan tarikh lahir sebagai tarikh tamat tempoh untuk lesen memandu. Ia akan di laksanakan secepat mungkin. Mekanisma ini memberikan lebih ruang kepada pemandu untuk lebih mengingati pada tarikh tamat tempoh memandu. Sebab ia sama dengan tarikh lahir. Mungkin tidak dapat di selesaikan sepenuhnya, dapat mengurangkan bilangan pemandu yang lupa tarikh taman tempoh untuk lesen memandu. 🙂

P/S : Kalau tarikh lahir sendiri pun lupa, mungkin JPJ kena hantar sms atau surat peringatan kepada pemandu. 🙂 hahahaha

Mengapa Facebook Terus Popular?

Facebook. Siapa yang tak kenal Facebook.  Ada juga yang panggil FB. Facebook menjadi satu fenomena kepada seluruh rakyat Malaysia. Tak kira kecil atau besar, tua atau muda. Kebanyakkannya sudah mempunyai akaun Facebook. Mark Zuckerbeg memang hebat. Mengubah minda manusia untuk memiliki akaun dan bersosial di facebook.

Mcam-macam yang berlaku di dalam Facebook. Ada yang berniaga, bertemu kawan-kawan lama, kekasih lama, dam macam-macam lagi. Percaya atau tidak, Facebook adalah kata carian yang paling tinggi di Google. Aku baru sahaja menjenguk Google Insight. Google Insight adalah satu tool yang boleh di gunakan untuk melihat apakah perkataan yang menjadi carian tertinggi mengikut masa yang ditetapkan.

google insight 7 days

 

google insight 30 days

google insight 2011

Ternyata, Facebook tetap menjadi kata carian yang tertinggi sepanjang masa ketika ini. Aku sertakan 3 gambar yang menunjukkan Facebook tetap menjadi kata carian tertinggi. Mengapa menjadi kata carian yang tertinggi di Malaysia? Jawapan yang paling utamanya, sebab Facebook memang popular. Yang keduanya dan ramai yang tak perasan kebanyakkan pengguna Internet menaip kata carian Facebook di Google untuk mengakses ke akaun Facebook mereka. Mereka lebih suka menggunakan kata carian Facebook di Google Search berbanding menaipkan www.facebook.com di address bar. Aku tunjukkan contoh di bawah ini.

google search

 

 

 

addressbar

Inilah salah satu sebab mengapa facebook sentiasa menjadi kata carian yang tertinggi. Bukan satu 2 bulan tau, sepanjang masa tau. Kerana apa? Kerana pengguna Internet sendiri masuk ke akaun Facebook melalui Google Search. Ramai yang tidak perasan akan penggunaan fungsi kata carian di Google. Dan sudah pasti ramai yang jarang menaip alamat URL terus di Address Bar. Atau mungkin juga ramai pengguna Internet tidak perasan akan kewujudan Address Bar dan fungsinya. Sudah tentu ia meningkatkan lagi kata carian Facebook di Google sebagai kata carian yang paling popular dan tertinggi. Dan paling penting terus mempopuparkan Enjin Carian Google di setiap komputer di rumah seluruh dunia.  Hebat 🙂

Ini bukan sahaja membuktikan pengguna Internet di  Malaysia dan dunia lebih gemar bersosial di Facebook, malah carian yang berbentuk ilmiah memang tidak mendapat perhatian yang tinggi. Mengapa statistik tidak menunjukkan carian yang memberangsangkan pada laman web ilmiah seperti How to, Wikipedia, Ask.com dan laman-laman yang lain.  Lihat sahaja gambar statistik yang aku berikan di atas. Bukan setakat di Malaysia sahaja, malah di seluruh dunia. Lihatlah betapa besarnya pengaruh Facebook di Dunia Internet. Bilakah penguasaan ini akan berakhir? 🙂 Aku pun tak tahu….

 

Cerita Warung Kopi

Hujung-hujung minggu ni memang bosan. Kalau tak ada photoshoot, aku akan lepak kat umah atau balik ke kampung. Pagi ini aku lepak minum di warung kopi selepas anta anak pada baby sitter. Sedang menjamu nasi lemak ayam Kak Long di Jalan Denai Kempas, terdengar sedikit perbualan pakcik-pakcik di warung berkenaan. Tak tau pulak nama pakcik tu. Biarlah aku namakan Pak Man dan Pak Ali (Bukan nama sebenar).

Pak Man : Li tak pegi Kl tengok bola hari ni.

Pak Ali : Ada lawan bola ke hari ni?

Pak Man : Ada kat Stadium Bukit Jalil. Liverpool lawan Malaysia.

Pak Ali : Oooo, petang ni kan? Tengahari nanti aku pegi laaa..Naik kapal tebang. Ala satu jam je…hahahahahha (nada gurau Pak Ali).

Pak Man : Hahahaha..Sempat lagi ni lagi. Naik bas lambat..(Pak Man menambah). Hahahaha.

Pak Ali :  Tapi kalau nak datang kena paki baju merah.

Pak Man : Betul. Kalau pakai “baju kuning” siap escort masuk stadium nanti. Hahahahahaha….

Gelak besar dieorang berdua.

Pak Ali : Tak tau laa berapa kena petang ni. Nak sokong dah sokong. Nak suruh orang datang stadium, orang dah datang. Tekak ni dah sakit dah menjerit. Tapi macam tu jugak.

Pak Man : Tapi OK laa Li. Kalah pun. Tapi budak-budak tu tak takut. Usaha menyerang tu ada. Main pun baik. Tak kan nak suruh dia orang terus macam Brazil.

Pak Ali : Banyak lagi kena betulkan tu. Harap tak banyak bolos petang ni.
“Jangan sampai aku yang masuk padang”…(Gurau Pak Ali lagi).

Inilah perbualan Pak Man dan Pak Ali (bukan nama sebenar). Seronok aku mendengarnya. Orang-orang tua seperti mereka juga dah mula minat menonton bola sepak kembali. Mereka juga inginkan kemajuan dalam bolasepak negara. Walaupun kalah dengan Arsenal tempoh hari, tetapi mereka juga mengharapkan sesuatu dari pemain bola sepak negara. Mereka tetap memberikan sokongan.

Masih banyak lagi yang harus di perbaiki. Masih banyak ruang yang perlu di halusi. Bila rakyat sudah mula jatuh cinta dengan bolasepak, tolonglah balas “cinta” kami semua sebaik yang mungkin. Apapun selamat maju jaya untuk pasukan bolasepak negara. Kami tetap menyokong kamu seperti juga Pak Ali dan Pak Man di Warung Kopi. 🙂