Lebuhraya Senai – Desaru Dibuka Sepenuhnya.

By | June 8, 2011

Setelah sekian lama menanti, kini leburaya Senai – Desaru siap sepenuhnya. Mulai Jumaat ini (10 Jun 2011) semua pengguna boleh menggunakan ke Desaru dari Persimpangan Cahaya Baru – Penawar (Desaru) secara percuma selama 1 bulan. Tiada bayaran tol di kenakan dalam tempoh masa ini. PERCUMA. Kutipan Tol akan mula di kutip pada 10 Julai 2011.

Kini, pengguna boleh memendekkan masa perjalanan ke Desaru dari 2 jam ke 45 minit. Lebuhraya Senai Desaru juga di lengkadpi dengan 2 kawasan Rehat & Rawat (R&R) di :

1. KM 31 di laluan menghala ke Senai.

2. KM 32 di laluan menghala Penawar / Desaru.

Lebuhraya ini juga di harap dapat menyelesaikan masalah kesesakkan lalu lintas ke Kota Tinggi terutamanya menjelang musim perayaan atau hari cuti umum. Aku tak dapat lagi informasi jumlah bayaran tol dari Senai ke Desaru. Tetapi jarak kilometer dari Senai ke Desaru kira-kira 70KM. Aku menganggarkan jumlah TOLnya sekitar RM10-12.50. Ini anggaran aku sahaja, bukan rasmi ya. 🙂

14 thoughts on “Lebuhraya Senai – Desaru Dibuka Sepenuhnya.

    1. Shaffik Post author

      Oo yer ker bro..Aku tak try lagi ikut lebuhraya ni. Aku tak tunggu total tol kena bayar dari tiram ke desaru berapa. Sekarang kalau tak silap Tolnya RM4.70..

      Reply
  1. wanluqman

    tempoh PERCUMA tak payah bayaran tol wajar dipanjangkan sbgmn tempoh binaan lazim dilanjutkan x kurang 3 bln cntoh

    Reply
    1. Shaffik Post author

      Itu kena hightlight dengan company lebuhraya ni laa bo. Tapi aku rasa lama-lama akan turun harga tol tu.

      Reply
  2. zam

    salam suma…..aku duk kat penawar nie….

    bila tol dibukak hari jumaat mmg ramai yng mencuba…

    tapi semalam hari ahad…perghhhhh jem berlaku begitu hebat..

    dari chya baru/tiram/senai memasuki tol tu punyalah jem…
    smart tag jem,touch n go jem gak…smpaikan guna lorong motosikal kat sblh tol tuk bayar tunai…

    bila kat trapik light simpang kota-pengerang-tg balau tu kena pakai khidmat polis sbb trapik light dah tak bantu…

    Reply
    1. Shaffik Post author

      Itu laa pasal. Weekend lepas ramai member yang dah try higway tu. Memang cepat. Tetapi jam kat Traffic Light di simpang jalan desaru tu. Maklumlah free kan..

      Reply
    1. Shaffik Post author

      Tu laa pasal. Lagi banyak perubahakan kat are danga bay. Memang best lepas ni duduk kat JB.

      Reply
  3. zam

    klau pihak sde degil gak nak kenakan caj 5.90 oklah..tapi aku turun chya baru masuk empangan chya baru tu tuk ketiram baru ke jb…

    klau aku terus ke tiram mmg bnyak pilihan…klau penawar ke jb tu nielah jln terdekat mmg darurat lah kira…hahahahahah

    Reply
  4. Pingback: Blog Shaffik » Kadar Tol Leburaya Senai-Desaru

Leave a Reply to titan Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.