Monthly Archives: April 2011

5 Tips Dalam Perancangan Kewangan Keluarga.

Salam semua. Entri ini di tujukan kepada semua pasangan yang baru berkahwin dan ianya juga amat berguna kepada pasangan yang sudah lama berkahwin. Kebiasaannya bagi pasangan yang baru sahaja berkahwin sudah pasti agak lambat mendapatkan rentak dalam perbelanjaan kewangan dalam keluarga.

Memang sudah tertulis, rezeki pasangan yang sudah berkahwin pasti lebih. Samaada sedar atau tidak, rezeki itu ada untuk  setiap pasangan yang bahagia dan tidak mempunyai masalah semasa berumahtangga. Tetapi jika tidak di kawal dengan baik,  masalah akan muncul dalam kehidupan rumahtangga. Bila bercakap dengan pada soal kewangan dalam keluarga ianya tidak hanya tertakluk kepada mereka yang baru berkahwin sahaja. Malah ia juga di rasai bagi pasangan yang sudah bertahun-tahun berkahwin.

Kali ini, Shaffik.com ingin berkongsi bersama-sama bagaimana untuk mengawal kewangan di dalam keluarga. Mungkin entri ini memberikan satu tip penyelesaian bagi mereka yang menghadapi masalah kewangan di dalam keluarga.  Di bawah adalah tips yang boleh diguna pakai untuk mengawal kewangan di dalam keluarga.

1) Telus atau Tranperant.

– Aku pernah berkongsi pada entri yang lepas bagaimana mengecapi kebahagiaan dan keharmonian dalam hidup berpasangan. Yang paling penting setiap pasangan perlu “Bersikap Telus Dalam Rumahtangga”. Entri ini sedikit sebanyak boleh di gunakan dalam kewangan keluarga.

Setiap pasangn perlukan bersikap telus dalam soal kewangan. Jika suami dan isteri bekerja, TOLONG kongsikan pendapatan anda bersama-sama. Ia amat penting untuk saling membantu dalam perbelanjaan keluarga. Walau gaji isteri atau suami kecil, ia patut di kongsikan bersama.

2) Budget

– Setelah melakukan perkara yang pertama, buat budget kewangan untuk keluarga. Buka satu File Microsoft Excel atau satu buku dan tuliskan segala hutang-hutang, bil dan perbelanjaan yang perlu di keluarkan setiap bulan. Jangan tinggal walau satu pun hutang dan bil yang perlu anda langsaikan setiap bulan.

Ianya termasuk perbelanjaan harian yang perlu anda belanjakan untuk ke tempat kerja, minyak kereta, makan minum, kelengkapan anak dan sebagainya. Jumlahkan semua hutang-butang, bil dan perbelanjaan harian anda. Bandingkan dengan jumlah pendapatan yang anda dapat bersama-sama. Jika masih positif anda masih berada dalam keadaan selamat. Jika Negatif? Kurang perkara-perkara yang tidak perlu.

3) Belanja

– Perbelanjaan bulanan amat penting bagi menjamin keselesaan kewangan dan makan minum anda sekeluarga. Aku mencadangkan agar segala perbelanjaan anak dan isi rumah (termasuk lauk-lauk harian) di lakukan oleh ISTERI. Contoh: Setelah di hitung semua perbelanjaan anak dan isi rumah adalah RM500. Berikan kuasa perbelanjaan ini kepada Isteri. Biarkan ISTERI yang berbelanja. Berikan kuasa ini kepada Isteri. Kredit kepada En. Rhymee yang telah memberi tips terbaik ini.

Mengapa? Percaya atau tidak orang perempuan biasanya bijak untuk berbelanja untuk semua ini. Mereka sememangnya sentiasa peka dan bijak menggunakan wang yang di berikan. Pasti mereka akan sentiasa membuat perbandingan harga untuk mendapat harga yang terbaik.

Bagi isteri pula, jika anda bijak menggunakan wang yang di berikan ini, pasti anda juga boleh mengambil kesempatan atas kepekaan dan kebijaksanaan dalam perbelanjaan. Bagi Suami, berikanlah sedikit kuasa agar Isteri juga bijak berbelanja dan dia juga menyumbang sesuatu kepada pengawalan kewangan keluarga.

4) Persefahaman

– Persefahaman dan hidup berumahtangga amat penting sekali. Dari tips pertama hingga ketiga, segalanya akan berjalan lancar jika adanya persefahaman sesama pasangan.  Jika sudah di hitung semuanya, berpijaklah di bumi yang nya. Setiap pasangan perlu faham akan kedudukan kewangan semasa keluarga. Sama-sama berbelanja mengikut kemampuan kewangan keluarga. Jangan ikut kawan-kawan atau jiran-jiran. Sebabnya sengsara yang akan dipukil adalah pasanagn suami isteri itu sendiri. Bukan orang lain.

5) Disiplin.

– Setelah mengikut tip nombor satu hingga empat, sematkan dalam hati untuk sentiasa berdisiplin dalam perbelanjaan kewangan. Hormatilah apa yang anda rancangkan. Jangan sesekali “break the rule”  perancangan kewangan yang  anda ciptakan untuk keselesaan kewangan anda. Ia amat memerlukan komitmen yang tinggi. Sebab Disiplin tertakluk pada soal hati. Jadi hormati dan hargailah ia untuk keselesaan dalam rumahtangga.

5 tips diatas adalah perkara yang mudah untuk di lakukan.  Tidaklah sesusah mana. Susah jika anda sendiri yang fikirkan susah dan tidak mahu mulakan. Jika anda belum melakukan perkara-perkara di atas, duduk berbincang baik-baik bersama pasangan anda dan cuba ikuti tips di atas. Pasti ianya untuk kebaikkan keluarga anda sendiri. Ingat, bernikah, berkahwin dan hidup berpasangan bukan untuk satu dua hari sahaja. Ianya sepanjang hayat. Jadi rancang dan laksakan dengan baik. Insyallah anda akan menemui kebahagian yang di cari jika kukuhnya kewangan dalam keluarga. 🙂

Blog Chedet Di Serang Malware.

Sedang kecoh-kecoh video Anwar yang ke-2 di youtube, blog Tun Dr Mahathir (chedet.co.cc) pula diserang malware. Alamak, tergendala sebentar untuk aku membaca penulisan Tun Dr Mahathir. Satu jam yang lalu sehingga entri ini di terbitkan, blog chedet tidak boleh di buka pada Mozilla Firefox dan juga Google Chrome. Tetapi ianya boleh di buka dengan selesa pada Internet Explorer. Arghhhh…nasib baik.

Jadi kepada peminat Chedet.co.cc, usah risau. Anda semua boleh membacanya di Internet Exporer. Perkara ini berlaku pada hosting yang di gunakan oleh Chedet. Bila ada malware yang menyerang hosting dan sesebuah blog, Mozilla Firefox dan Google Chrome akan menklasifikasikan blog itu merbahaya dan tidak selamat untuk di lawati. Ini di takuti komputer anda pula yang akan di jangkiti malware.

Mengapa Google Chrome dan Mozilla Firefox sahaja yang block akses blog chedet? Sebab Google telah mencipta satu script untuk mengesan mana-mana website yang di serang malware. Dan script ini diletakkan pada Google Chrome dan Mozilla Firefox.  Jika website aatu blog berkenaan di anggap merbahaya atau di serang malware, satu warning akan muncul ” Reported Attack Page” (di Mozilla) dan Warning: Something’s Not Right Here! (di Google Chrome). Ini untuk keselamatan pengguna Internet terutamanya yang menggunakan Firefox dan Chrome.

Ingati lagi Entri:

Perbezaan Virus, Spyware, Worm, Trojan dan Malware.

Usah risau, segalanya akan pulih kembali. Pihak hosting atau webmaster chedet.co.cc sudah pasti sedang melakukan sesuatu. Esok lusa elok laa tu. Apapun kita layan chedet.co.cc di Internet Explorer dulu. Still boleh baca kan…

Perbezaan Virus, Spyware, Worm, Trojan dan Malware

Istilah-istilah di atas sememangnya tidak asing lagi pada kita semua. Aku pasti semua orang sudah mendengar akan istilah ini. Pada permulaan komputer dan Internet di perkenalkan kepada kita, kita hanya tahu akan kewujudan Virus. Malah sehingga kini, jika komputer lambat atau tidak beroperasi dengan baik, terus terpancul di mulut kamu semua itu adalah virus :). Tak mengapa, aku tidak salahkan kamu. Itu semua normal. Tetapi kini ancaman komputer di perhebatkan lagi dengan kemunculan istilah-istilah yang lain.

Mungkin ada rakan-rakan yang sudah tahu akan maksud semua istilah diatas. Tetapi aku pasti ramai lagi yang tidak tahu akan apa yang di maksudkan dengan virus, spyware, worm, trojan dan juga malware.  Semua kategori di atas adalah seperti aplikasi biasa. Yang membezakannya, aplikasi ini amat merbahaya dan mengancam kestabilan komputer.

Semua aplikasi di atas beroperasi tanpa pengetahuan tuan punya komputer ataupun laptop. Ia boleh disebarkan dengan pelbagai cara. Ada melalui sistem rangkaian (network), emel, sebaran iklan, pen drive, disket dan pelbagai cara lagi. Jadi Shaffik.com ingin berkongsi informasi mengenai aplikasi-aplikasi yang merbahaya di atas.

Apa itu Virus?

Virus adalah satu program yang di tulis atau di reka khas untuk menyerang sistem rangkaian (network) dan juga komputer peribadi ataupun laptop. Kebiasaanya virus sebarkan melalui fail .exe (executable). Tujuan utamanya adalah untuk menghancurkan sistem komputer dan mencuri segala data-data yang ada di dalam komputer. Ia akan menyebabkan pemilik komputer kerugian beribu atau berjuta ringgit untuk memulihkan kembali sistem komputer mereka. Ini yang menyebakan ramai Network Administrator atau IT Engineer pening kepala. Banyak masa dan wang di habiskan untuk mencegah masalah ini.

Apa itu Worm?

Perbezaan yang ketara antara worm dan virus adalah, virus memerlukan satu program yang boleh di lihat untuk menyerang sistem komputer. Manakala worm tidak memerlukan apa-apa program di dalam host untuk menyerang komputer. Analisis yang di lakukan, kebiasaanya worm beroperasi melalui fail yang tersembunyi yang sukar di kesan oleh pengguna komputer. Lebih hebat lagi, ia di sebarkan tanpa pengetahuan pengguna. Memang bahaya!!!.

Apa itu Trojan?

Trojan pula adalah satu program atau aplikasi yang di cipta untuk mengakses komputer mangsa tanpa memerlukan kebenaran pengguna komputer. Komputer yang sudah dijangkiti Trojan akan membuka jalan kepada penyerang atau orang yang tidak dikenali mencuri data yang berada di dalam komputer. Sekali lagi, ianya berlaku tanpa di sedari.

Apa itu Spyware?

Spyware pula adalah satu program atau aplikasi yang dicipta untuk mencuri segala maklumat di dalam komputer. Ia akan mengumpul dan mencuri seberapa banyak maklumat yang boleh di gunakan untuk kegunaan mereka yang tidak bertanggungjawab. Perkara yang sering menjadi sasaran adalan username dan password untuk web banking, email, portal dan sebagainya. Selain daripada itu, spyware juga berfungsi untuk memantau segala gerak geri pengguna komputer seperti website yang di layari oleh pengguna. Ia juga berupaya mengalih arah kepada website yang selalu di gunakan oleh pengguna. Sebagai contoh : pengguna mahu ke www.google.com, tiba-tiba website yang di buka adalah website porno. Ini salah satu jangkitan Spyware.

Apa itu Adware?

Adware adalah satu program yang membawa banyak iklan di dalam komputer kita. Risiko terdedahnya kepada adware adalah pengguna yang selalu menggunakan Internet. Adware akan membuka banyak popup windows yang boleh membawa kepada komputer menjadi perlahan dan seterusnya mengganggu pengguna untuk menggunakan Internet. Dan yang paling utama, pengguna akan menggunakan bandwidth yang banyak semasa menggunakan Internet. Ini juga menjadi salah satu sebab mengapa anda rasa terlalu lambat jika melayari Internet.

Apa itu Malware?

Malware adalah satu program yang paling jahat. Kesemua kategori di atas termasuk di dalam Malware. Ia bertindak untuk menyerang, mencuri data dan berupaya menyebarkan aplikasi-aplikasi di atas kepada komputer yang lain di dalam rangkaian komputer.

Jadi untuk mencegah segala kemungkinan serangan aplikasi atau program di atas, install AntiVirus di dalam komputer anda. Update setiap masa. Kadang kala Antivirus yang percuma tidak berupaya menjejak aplikasi-aplikasi di atas. Jadi belilah Antivirus yang tulen. Untuk melindungi aplikasi spyware saya mencadangkan guna MalwareBytes atau banyak lagi di Internet. Lindungilah data anda semua sebaik-baiknya. Berhati-hati jika anda selalu melayari Internet kerana anda semua terdedah akan bahaya ini. 🙂

Aku Tidak Akan Berubah Hati.

Aku baru sahaja selesai menyaksikan perlawanan Bolton vs Arsenal.  Mungkin entri ini penuh dengan kekecewaan. Menjelang pagi Isnin yang selalunya memberikan semangat yang baru bagi aku, tetapi tidak pada minggu ini. Ini semua gara-gara kekalahan Arsenal kepada Bolton 2-1. Arghhh kecewanya.

Dalam memburu kejuaraan EPL 2011, bagai nampak sudah tiba di penghujungnya. Bolton menghukum kealpaan Arsenal pada saat-sata akhir. Inilah yang perkara yang paling mendukacitakan. Sekali lagi Arsenal gagal mengucup sebarang piala pada tahun 2011. Ini memberikan tamparan yang hebat sekali lagi kepada Arsene Wenger.

Setiap tahun Arsenal berusaha keras untuk memburu kejuaraan. Namun sekali lagi kecewa. Begitu juga pada penyokong setia Arsenal seperti aku. Setiap tahun aku dan rakan-rakan penyokong The Gunners yang lain sentiasa mendambakan kejuaraan. Sekali lagi kecewa. Malah ada rakan-rakan yang memberikan nasihat supaya aku bertukar untuk menjadi penyokog pasukan lain. Ada juga yang menawarkan untuk membelikan jersey pasukan pilihan mereka. Arghh..adakah aku akan berubah hati.

Jawapan yang selalu aku jawab. Semestinya TIDAK sama sekali. TIDAK……. TIDAK  dan tidak. Walau kamu semua sanggup memberikan aku jersey yang tulen sekalipun, aku tidak akan sekali-kali berubah hati kepada pasukan lain selain Arsenal. Walau apa pun terjadi, aku akan tetap menjadi penyokong setia Arsenal. Walaupun tidak menang apa-apa kejuaraan sekalipun, aku akan tetap menyokong Arsenal.

Walaupun pagi Isnin ini akan menjadi permulaan minggu yang mendukacitakan, namun aku akan tetap menyokong Arsenal. OK. Janganlah kawan-kawan mempengaruhi aku untuk menyokong pasukan lain. Aku tetap pendirian yang sama. Walaupun EPL nampak seperti hiburan semata-mata, aku tetap dengan pendirian aku. Apapun aku mengharapkan Arsene Wenger perlu melakukan sesuatu untuk memburu Piala pada musim depan. Aku tetap menyokong Arsenal…….:(

Bersikap Telus Dalam Rumahtangga.

Lama juga aku tidak menulis mengenai tips berumahtangga. Mungkin ada yang mengatakan aku tidak layak menasihatkan pasangan yang sudah berumahtangga sedangkan perkahwinan aku baru sahaja mencecah 4 tahun. Tetapi perkongsian ini amat penting kerana aku merasakan tidak ramai yang melakukan perkara ini.

Telus atau transperant. Inilah perkara yang selalu aku lakukan sepanjang meniti kehidupan bersuami isteri. Telus bermaksud, sebagai seorang suami atau isteri seharusnya berkongsi segala-galanya bersama-sama. Termasuklah dalam soal kewangan. Mengapa perlu telus?

Aku merasakan sebagai pasangan yang duduk serumah, tidur sekatil, membesarkan anak bersama, makan semeja, pergi kerja bersama dan lain-lain seharusnya berkongsi segalanya bersama. Yang paling kritikal adalah berkongsi masalah bersama.

Tidak ramai pasangan yang sanggup berkongsi masalah bersama-sama. Mungkin ego sebagai seorang suami atau isteri yang menjadi penghalang kepada masalah ini. Mereka merasakan tidak perlu berkongsi segalanya dengan pasangan masing-masing. Mereka merasakan beban yang dipikul tidak perlu di kongsikan bersama-sama pasangan. Dan mungkinmereka merasakan masalah yang timbul boleh di selesaikan seorang diri. Lebih-lebih lagi dalam soal kewangan.

Jika semuanya boleh di selesaikan seorang diri, apa gunanya ada pasangan? Mungkin terlalu berat masalah yang di hadapi. Tetapi apa salahnya diluah dan di kongsikan bersama-sama pasangan. Sekurang-kurangnya beban yang bersarang dan serabut di kepala itu akan berkurangan. Atau lebih elok lagi, pasangan boleh memberikan idea atau buah fikiran yang mungkin boleh mengurangkan masalah yang di hadapai.

Inilah yang di namakan hidup berumahtangga. Aku berkata sedemikian kerana inilah perkara asas yang aku lakukan semenjak mula hidup berumahtangga. Memang betul, sebagai suami semua kita harus bertanggungjawab sepenuhnya kepada rumahtangga. Itu tidak bermakna, si isteri tidak perlu tahu apa masalah ataupun perancangan yang ingin kita lakukan untuk keluarga.

Bila semuanya telus, segala masalah yang timbul boleh di selesaikan dengan cara yang terbaik. Terutamanya dalam soal kewangan. Mengapa sukar untuk berkongsi apa yang kita dapat (wang) dengan pasangan? Mengapa? Takut pasangan ambil duit kita ke? Takut pasangan sentiasa mengawal perbelanjaan kita ke? Takut pasangan sentiasa menjejak kita ke mana sahaja ke?

Bukankah perkara yang menjadi igauan di atas itu adalah keperluan dalam rumahtangga? Contohnya, jika kita dapat duit bonus dari majikan, mengapa kegembiraan ini tidak di kongsi bersama pasangan? Kalaupun pasangan meminta untuk membelikan sesuatu, salahkah kita memberikan apa yang mereka mahukan sebagai hadiah atau ganjaran. Bukankah mereka semua adalah orang paling kita sayang? Bukankah mereka semua orang yang paling dekat dan paling utama dalam hiudp kita? Lebih elok duit yang kita ada itu diberikan kepada isteri atau suami. Percayalah kita akan lebih dihargai oleh pasangan kita.

Itu adalah salah satu contoh yang paling mudah. Contoh yang aku nampak, tidak ramai yang melakukannya lebih-lebih lagi jika si Isteri tidak bekerja. Dah la si Isteri tidak bekerja, menjaga segala hal rumahtangga, jaga anak dan segalanya.  Mengapa si suami tidak boleh mengucapkan rasa terima kasih dengan memberikan sesuatu hadiah yang istimewa kepada si Isteri? Bukankah itu salah satu cara anda menghargai jasa isteri (suri rumah) yang segala ini bertungkus lumus memberikan yang terbaik untuk anak-anak dan rumahtangga?

Pada aku tiada perkara yang perlu di rahsiakan dengan pasangan masing-masing. Tidak perlu menyembunyikan sesuatu perkara kepada pasangan. Lebih elok bersikap telus supaya tidak timbul perasaan curiga dan tanda tanya dari pasangan. Sikap telus dan berterus terang adalah kata kunci yang paling utama untuk terus bahagia dalam rumah tangga. Bukan sahaja mengurangkan beban, mungkin pasangan juga boleh menjadi penasihat yang pertama sebelum semua perkara di lakukan. Bukankah itu lebih indah dan itulah yang dinamakan hidup bersama di alam rumahtangga. Fikir-fikirkanlah….