Monthly Archives: March 2011

Blogging Dengan Cara Anda

Blogging adalah satu perkara yang indah. Blogging adalah sesuatu perbuatan yang sememang memberikan kepuasan yang sebenar kepada pemiliknya. Perasaan yang di rasai didalam hati seorang blogger hanya dapat di rasai oleh empunya diri. Tidak kiranaya menulis blog sebagai hobi atau menulis blog untuk  menjana wang, kemanisan dan senyuman pasti terukir di setiap raut wajah blogger apabila sahaja selesai menulis sesebuah entri.

Inilah yang di katakan blogging. Mungkin ramai yang tidak tahu apakah perasaan yang tersemat di hati setiap blogger yang ada di dunia ini setiap kali mereka selesai menulis entri. Perasaan yang tidak akan di rasai oleh orang lain yang bukan blogger. Apakah perasaan itu?

Satu jawapan yang tepat untuk persoalan di atas adalah kepuasan. Kepuasan apabila selesai menyampaikan apa yang tersemat di dalam hati. Kepuasan akan menjadi lebih manis lagi jika setiap entri yang di hasil menjadi tatapan ramai pengunjung yang datang. Kepuasan yang di capai hasil daripada penulisan yang berkulaiti, mantap dengan isi kandunganya dan ada gaya yang tersendiri.

Setiap blogger yang menjiwai dunia blogging mempunyai cara penulisan yang tersendiri. Perkara ini amat penting sekali sekiranya ingin menjadikan entri yang dihasilkan mendapat perhatian. Bukan mudah untuk mengecapi dan merasai perasaan sebegini. Ini semua bergantung bagaimana kesungguhan seseorang blogger itu menyelami dunia blogging.

Satu tips yang paling utama apabila hendak menulis blog adalah “Tulislah Entri Dengan Gaya Anda Tersendiri”.  Jika anda sayangkan blog yang anda bangunkan, jangan meniru gaya penulisan orang lain. Jangan cuba untuk menjadi orang lain. Jangan sesekali menulis entri seperti blogger-blogger kegemaran anda. Jangan cuba memaksa diri anda untuk menulis seperti entri-entri mereka.

Minat yang tinggi pada blogger pilihan anda bukan satu kesalahan. Jadikan mereka sebagai sumber inspirasi anda. Jadikan mereka sebagai pencabar anda di dunia blogging. Selami bagaimana mereka boleh berdiri sehingga anda mengagumi mereka. Itu lebih penting. Bukan meniru gaya bahasa mereka. Mereka adalah mereka. Anda tetap anda. Bila mula menulis entri, tulislah dengan gaya anda tersendiri. Lengguk bahasa serta susuan ayat dan perenggan mengikut cara anda yang tersendiri. Pasti ia akan menjadi lebih menarik. Inilah yang dinamakan Identiti.

Setiap antara kamu mempunyai kelebihan masing-masing. Jadi gunakanlah kelebihan yang ada pada diri kamu untuk membentuk satu gaya penulisan yang tersendiri dan unik. Inilah yang akan memancing pengunjung untuk terus melekat pada blog anda dan akan membuatkan mereka sentiasa menanti entri yang terbaru daripada anda. Sebagai bayarannya, hasilkan entri yang berkualiti dan tersendiri. Sudah pasti mereka akan tersenyum.  Insyallah pasti anda akan terus kekal di dunia blogging dan penulisan anda sentiasa di tagih oleh pengikut blog anda. 🙂

Jackie Chan Meninggal Dunia?

Berita kematian Jackie Chan telah tersebar luar di laman sosial Twitter dan Facebook. Jackie Chan telah meninggal dunia akibat serangan penyakit jantung. Tetapi buat masa ini ahli keluarga terdekat masih tidak lagi mengeluarkan apa-apa kenyataan berhubung kematian Jackie Chan.

Walaubagaimanpun Laman Facebook Jackie Chan menafikan sekeras-kerasnya akan hal ini.  Kini Jackie Chan menjadi mangsa penyebaran berita palsu di laman sosial twitter dan facebook. Ada juga artis hollywood yang menyampaikan ucapan takziah atas kematian Jackie Chan sehinggakan satu ucapan palsu dari  Presiden Barack Obama atas kematian Aktor Kungfu yang hebat ini. . Besar betul penangan laman sosial ni…

“Jackie Chan seorang lelaki berbakat besar dan begitu sinonim dengan imej kemanusiaan. Dia akan terus abadi dalam hati kita semua, seorang lelaki yang memberikan inspirasi kepada pelbagai generasi. Sebelum ini kita telah kehilangan Nate Dogg, kini Jackie Chan pula”..hahahahaha

Sudah-sudah, tidak lagi kesasihan tentang kematian Jackie Chan. Ini semua palsu. Tiada apa-apa berita atau foto yang di siarkan untuk membuktikan kesahihkan kematian Jackie Chan. Semuanya hanya khabar angin yang palsu. Inilah satu keburukkan laman sosial dan pengaruh besarnya dalam dunia Internet. Erm….

Menulis Blog Juga Seni.

Jika bercakap pada soal seni, memang banyak maksud tentang seni. Pelbagai pendapat dan pandangan tentang seni. Setiap orang di muka bumi ini mempunyai kelebihan masing-masing. Begitu juga jiwa seni yang lahir dalam dirinya. Seni bukan sahaja tertakluk kepada muzik, penulisan, syair, lakonan, atau pun drama. Pelbagai perkara yang di lakukan oleh manusia di muka bumi ini boleh di panggil sebagai seni.

Mengapa? Kerana seni adalah sesuatu yang subjektif. Bila dikaji dengan sehalus-halusnya kita semua sememangnya ada nilai seni yang tersendiri. Cumanya mungkin kita sendiri tidak sedar apa seni yang hadir dalam diri kita. Ermm nampaknya kena Muhasabah Diri tu. Atau pun kena buat SWOT analisis tu. Ingat lagi entri ini ?

Muhasabah Diri Untuk Menjadi Lebih Baik.

Apa yang pastinya kita semua ada seni masing-masing. Masakan tidak kehidupan kita seharian pun di kelilingi dengan seni. Susun atur meja kerja adalah seni. Susur atur perabot di rumah adalah seni. Cawan yang digunakan untuk minum adalah seni. Pakaian yang dipilih ke tempat kerja adalah seni. Menghidang makanan adalah seni. Muzik adalah seni. Semuanya berkait rapat dengan seni. Perasan atau tidak apa yang kita suka itulah seni yang sebenarnya ada dalam diri kita.

Jadi menulis blog juga adalah seni. Mengapa aku berkata sedemikian?. Sebabnya, setiap blogger mempunyai cara penulisan yang tersendiri. Tidak kiralah blogger itu baru atau pun lama. Tidak kiralah bahasa apa yang di gunakan. Aku percaya menulis blog sama seperti penulis buku atau pun novel. Apa yang di sampaikan itu adalah sesuatu yang unik dan halus.

Tidak kiralah apa jenis blog yang di terbitkan. Peribadi, niche blog, blog politik atau sebagainya. Semuanya mempunyai nilai seni yang tersendiri. Baik dari segi paparan utama blog, gaya penulisan blog, idea yang di lontarkan dalam setiap entrinya, cara mereka menarik perhatian pengunjung ataupun cara menempatkan entrinya di carian google, itu semuanya seni. Seni halus yang pastinye memerlukan fokus yang tinggi.

Aku tertarik untuk menulis entri ini selepas membaca sebuah blog yang sungguh menarik. Blog ini adalah sebuah blog milik rakan sekerja aku di kilang. Dia bukan sahaja teman berbicara malah aku anggap dia sebagai mentor aku dalam membina kerjaya dan mengharungi kehidupan seharian. Walaupun baru tiga entri yang di hasilkan, tetapi ia sudah cukup meyakinkan aku bahawa ada sesuatu yang ingin di sampaikan oleh pemiliknya.

Ini sedikit perenggan yang di ambil dari rhymeecartel.blogspot.com.

“I also believe that it ain’t necessary for a writer to be extremely rich with bombastic vocabulary or superior in conducting language and if he or she wishes to write, go on with it.  So, it is up to the writer what he or she wishes to express. It is a masterpiece anyway and no matter how people look at it, dare yourself to write!”

Lihat pada perenggan di atas, ini lebih meyakinkan aku bahawa menulis blog itu adalah seni. Penulisan blog tidak semestinya mempunyai penulisan yang bermadah-madah. Berpuisi pujangga atau seangkatan dengannya. Tidak semestinya tiada elelemen berkenaan seorang blogger itu tidak ada seni. Sebabnya setiap blogger mempunyai penulisan yang masing-masing. Gaya penulisan yang berbeza. Ada yang lebih suka tersirat, ada yang suka secara terus ataupun ada yang suka menimbulkan tanda tanya.

Cuma yang membezakannya adalah bagaimana idea mereka itu semua dilontarkan secara kreatif. Itulah seni dalam penulisan blog. Kalau tidak masakan blog yang mendapat traffik yang tinggi itu disukai oleh pengunjung yang sering mendambakan entri-entri yang terkini. Inilah yang dinamakan seni di dalam penulisan blog.

Jadi kepada semua para blogger yang ada di Malaysia dan seluruh dunia, anda juga penggiat seni. Anda juga boleh digelarkan sebagai “seniman”. Kerana apa? Kerana setiap apa yang anda ungkapkan itu pasti mempunyai nilai seni yang tersendiri. Walaupun tidak menjadi seorang artis popular, anda juga sudah boleh berbangga kerana anda mempunyai seni di dalam penulisan blog yang mungkin tidak ramai orang yang mampu melakukannya. Anda tidak boleh diperlekehkan lagi. Yang pasti anda semua sememangnya hebat!!!…:)

Pesanan Untuk Adik-adik Lepasan SPM.

Pagi ini sudah pastinya saat yang mendebarkan untuk adik-adik kita yang mengambil keputusan SPM 2010.  Bila sahaja menjelangnya keputusan SPM, semua calon-calon akan merasakan getarannya. Gundah gulana dan keresahan semestinya bermain di fikiran. Macam manalah keputusan SPM aku? Berapa A yang aku dapat? Matapelajaran teras lulus ke tidak?

Inilah persoalan yang bermain di fikiran adik-adik yang mengambil keputusan SPM 2010 pagi ini. Dan perasaan inilah yang bermain di fikiran aku semasa mengambil keputusan SPM 1998 dahulu. Memang tak keruan jadi. Sampai sahaja di kawasan sekolah, sudah ramai rakan-rakan seperjuangan beratur mengambil keputusan.

Ada yang gembira, ada yang sedih, ada yang menangis dan ada juga yang selamber . Wajah-wajah inilah yang menghiasi suasana kawasan sekolah semasa mengambil keputusan SPM. Aku pasti suasananya sama sahaja setiap tahun. Tetapi bagaimana pula pada adik-adik yang tidak sempat untuk menghadirkan diri ke sekolah untuk mengambil keputusan SPM?

Jangan risau, kini keputusan SPM boleh di semak melalui SMS. Pantas dan mudah. Semua calon boleh menyemak keputusan SPM masing-masing menerusi khidmat pesanan ringkas ini.

  • Taip SPM SEMAK [NO KAD PENGENALAN] [ANGKA GILIRAN] hantar SMS ke 15888
  • contoh :  SPM SEMAK 920318015957 BCXXXXXXX hantar SMS ke 15888

Ini adalah satu cara yang paling mudah. Bagi adik-adik yang tiada masa ke sekolah atau malas nak ke sekolah atau malas nak berjumpa dengan guru-guru, semak sahaja keputusan SPM malaui SMS. Lebih cepat.

Lepas sahaja keputusan SPM keluar, langkah seterusnya memilih hala tuju. Samaada meneruskan belajar di Universiti, Politeknik, Kolej ataupun terus bekerja. Itu pilihan adik-adik sendiri. Lebih baik terus belajar untuk menambah ilmu. Tak kiralah belajar di mana, yang penting teruskan belajar untuk menjamin masa hadapan.Lagi banyak ilmu yang di timba, lebih banyak perkara yang kita tahu, lebih tinggi orang lain memandang kapada kita.

Semak kemasukkan ke IPTA di sini. Klik di sini : Kemasukkan IPTA

Jadi pilihlah hala tuju masing-masing. Jangan tersilap membuat keputusan. Jangan leka dengan apa yang ada di depan mata. Jangan ikut kawan. Minta pandangan ibu bapa dan adik beradik.  Kerana Ilmu adalah segalanya. Jadikan diri adik-adik semua sebagai seorang yang di pandang tinggi dengan Ilmu di dada dan berjaya di masa hadapan. Insyallah.

Sedapnya Otak-Otak

Otak-otak adalah makanan yang kegemaran bagi orang Malaysia.  Pernah sekali aku membawa Boss dan rakan sekerja dari German makan di Restoran Singgah Selalu Danga Bay. Duduk sahaja di meja makan,  pelayan restoran terus mengambil tempahan makanan kami dan meninggalkan Otak-Otak di atas meja.

Kedua-dua mereka pelik bila melihat Otak-Otak di atas meja.

Boss  : “What is this?”

Aku   : ” Its call Otak-otak. It mix fish and some Malay ingredients.  You should try it “

Boss  : “Ok, i’ll take one 1st. Erm..it nice but little bit spicy”.

Aku   : ” So, you know how the taste of Otak-Otak right”. 🙂


Itulah sedikit perbualan dan penerangan aku mengenai Otak-Otak. Otak-otak ini kebiasaannya akan di hidangkan ketika kita berada di restoran melayu. Kebanyakkan restoran akan meletakkan sebakul otak-otak (5 atau 6 keping) di atas meja. Hagranya lebih kurang Rm0.50 sekeping.  Ia sebagai makanan ringan sebelum, semasa atau selepas makan.

Jadi macam mana otak-otak di hasilkan? Otak-otak di hasilkan daripada isi ikan (biasanya ikan tenggiri) yang digaulkan bersama campuran rempah termasuk lada, bawang putih, bawang merah, kunyit, serai dan santan. Kemudian, ianya akan dibungkus dengan daun kelapa dan akan dibakar di atas bara api. Seperti sate. Cuma bezanya Otak-Otak tidak ada kuah.

Kalau di Johor, otak-otak yang paling popular adalah otak-otak kempas dan otak-otak gelang patah. Kedua jenama otak-otak ini sering menjadi sebutan orang ramai dan sering digunakan untuk sajian di restoran makanan melayu.  Aku tak pasti tempat lain, tetapi bila di Johor otak-otak adalah makanan yang popular. Bila duduk sahaja di meja makan, anda akan di hidangkan dengan otak-otak terutamanya di restoran-restoran milik orang melayu.

Jadi jika anda semua masih mencari alamat otak-otak kempas atau no telefon otak-otak kempas. Sila lihat di bawah :

PERUSAHAAN OTAK – OTAK KEMPAS SDN. BHD

Siti Nor Aishah Bte Samad

Tel: 012-707 2802

Tel: 07-238 3317

Beralamat :  3326 A, B&C, Jalan Denai Utama, Kempas Baru, 81200 Johor Bahru, Johor.

P/S : Kenapalah Otak-otak kempas tak boleh buat tempahan online? Ermmm..mungkin boleh di cadangkan…