Monthly Archives: February 2011

Kereta Kenari Masalah Lagi

Semenjak awal bulan Februari 2011, kereta kenari aku banyak masalah. Memang betul-betul menduga.  Tetapi nak buat macam mana, itulah satu-satunya kenderaan yang aku ada untuk pergi ke tempat kerja.

Dengan performance yang tip top setahun dua yang lalu, kini tiba masanya dia nak bermanja-manja dengan Tuannya. Bermula dengan masalah brek. Brek tidak berfungsi pada tahap biasa. Brek tangan (hand break) tak berfungsi langsung.  Aduh…memang bahaya ni.  Aku terus tukar brek drum, brek pump dan beberapa lagi barang-barang yang berkaitan dengan brek belakang. Terbang juga RM400 untuk masalah brek sahaja. Mahu atau tidak, MEMANG kena tukar. Sudah pun menjadi lumrah bila pakai kereta kan. Inilah penangannya.

Minggu ini pula, masalah Jerking pada perodua kenari aku datang lagi. Pada mulanya aku sekali lagi memohon bantuan  rakan baik yang merangkap Foreman kereta aku dari dulu lagi untuk membuat servis pada Throttle body. Dengan harapan, masalah jerking tu akan hilang. Tetapi sangkaan kami silap sama sekali. Setelah selesai servis, masalah jerking tidak juga hilang.

Arghhh..ini membuatkan aku semakin kusut kepala. Dia mencadangkan tukar terus Throttle Body tu. Aku terus menghubungi kawan-kawan yang ada tahu pasal mana-mana kedai yang jual Throttle Body. Ada satu kedai di Johor Jaya yang menjual Throttle Body. RM180. Dengan pantas aku terus tukar. Tambah lagi RM40 untuk siap pasang. Alhamdullilah, masalah jerking terus hilang. Harap ia berpanjangan. Insyallah.

Maklumlah, kereta pun dah lama kan. Setelah dia banyak berjasa pada aku, kini aku pula patut membalas jasanya. Apa-apa pun harap masalah jerking tidak berulang lagi :).

Antara Blog dan Facebook.

Pernahkah anda membaca entri Mengapa Bosan Berblogging? Jika anda bukan seorang blogger ataupun ingin mengenali blogging, ini adalah satu entri yang patut di baca sehingga ke penghujungnya. Mungkin ada yang menganggap blogging itu menjengkelkan. Blogging itu membosankan. Blogging itu membuang masa dan sebagainya.  Mengapa nak susah-susah menulis blog. Facebook kan ada.

Memang Facebok dah ada, tetapi ada beberapa perkara yang harus di beritahu kepada anda semua. Banyak perbezaannya blogging dan facebook.

1) Idea di rumah sendiri. Dengan blog kita boleh menyuarakan idea, kritikan, ulasan atau pendapat di tempat kita sendiri. Bermaksud, kita berhak memberikan idea dan pendapat di tempat kita sendiri. Berbanding dengan Facebook. Apa-apa pun suara dan pendapat kita, itu di facebook. Bukan di rumah sendiri.

2) Nama Domain Sendiri. Dengan blog kita boleh bertapak dengan domain pilihan kita sendiri. Contohnya: Shaffik.com. Atau jika anda pengusaha Kek Lapis. Mungkin boleh gunakan Inakeklapis.com. Lebih gah bukan.  Nampak ianya lebih professional. Berbanding dengan facebook, semuanya ada nama facebook. Contohnya : http://www.facebook.com/#!/shaffik, http://www.facebook.com/#!/akuadablog, ataupun www.facebook.com/kanakukata…

3) Promosi. Dengan blog kita bukan sahaja boleh mempromosikan entri terkini atau produk terkini di facebook, malah kita juga boleh mempromosikan apa yang terkini di blog pada laman-laman sosial yang lain. Sebagai contoh di twitter, digg, stumble, gengblogger, innit.nuffnang.com, reddit. Bukan tuan punya blog sahaja boleh promosi, malah jika pengunjung suka dengan entri yang di terbitkan mereka juga boleh kongsikan entri berkenaan pada rakan-rakan sosial yang lain. Berbanding dengan Facebook, kita terhad untuk promosikan info terkini pada rakan-rakan facebook atau peminat-peminat sahaja. Maksudnya hanya satu sumber sahaja iaitu Facebook.

4) Rekabentuk. Tuan punya blog pastinya mempunyai citarasa yang tersendiri. Mereka juga juga inginkan rekabentuk paparan blog yang tersendiri. Dari segi warna, susunan header, footer, sidebar dan sebagainya. Jadi ianya terpulang kepada Tuan Punya blog. Rekabentuk serta konfigurasi semuanya mengikut selera Tuan punya blog sendiri. Tiada siapa pun yang menghalang. Kalau di Facebook, semua tertakluk kepada Mark Zuckerberg. Yang pastinya pasti ada warna biru dan logo facebook.

5) Jangka Hayat. Fakta ini ada nampak mengarut sikit. Tetapi fikir-fikirkan. Selagi kita membayar yuran tahunan dan mengupdate blog, selagi itulah blog kita terus bernyawa dan dikunjungi. Facebook? Kalaulah facebook tutup. Macam mana ya?

6) Buat Duit. Haa yang ini sudah pasti semua nak baca kan. Dengan blogging sudah pasti sedikit sebanyak menjana wang. Macam mana, letakkan sahaja iklan di ruangan blog anda. Insyallah adalah income yang datang. Dengan blog juga mampu menarik perhatian advertiser di luar sana untuk melabur mempromosikan barangan mereka di blog anda. Sebagai tuan punya blog, anda berhak menentukan berapa harga yang anda mahukan.  Pendek kata dapat juga pendapatan pasif. Aku pun merasainya.  Di Facebook, ianya agak terhad. Anda berpotensi mendapatkan pelanggan tetapi kurang untuk yang pasifnya.

7) Info mudah di capai. Di blog sudah pastinya mempunyai kategori, Archive (Entri Yang Lama), Related Post, Popular Post (Entri yang mendapat sambutan) dan sebagainya. Ini memudahkan para pengunjung mencari informasi yang berkaitan dengan carian mereka. Sebabnya ia mudah di capai.  Kalau di Facebook, ia agak terhad. Setiap post update atau status yang baru akan berada di atas. Status atau update yang lepas akan berada di bahagian bawah. Ia menyukarkan pengunjung mencari apa yang mereka ingin.  Sebab info berkenaan sudah jauh kebawah. Ermm…

Inilah perbezaanya blog dan facebook. Facebook sememangnya laman sosial. Blog pula lebih centralize (berpusat) dan teratur. Terpulanglah pada diri masing-masing. Nak pilih blog atau Facebook. Tepuk dada, fikir dan tanyalah diri masing-masing.

Pejabat Imigresen JB Berpindah.

Akhirnya Pejabat Imigresen Johor Bahru di Wisma Persekutuan telah pun di tutup. Pejabat Imigresen Johor Bahru akan berpindah di pejabat yang baru. Ia telah pun memulakan operasi di pejabat baru pada hari Isnin, 31 Januari 2011 (semalam) di :

Kompleks Kementerian Dalam Negeri,
Jalan Setia Tropika,
Taman Setia Tropika, Kempas
81200 Johor Bahru.

No Telefon : 07-2344290.


Teringat lagi dulu-dulu buat Passport Terhad ke Singapura, pagi-pagi dah kena beratur ambil nombor. Tup – tup sampai depan nombor dah habis. Kena datang ulang besok harinya. Erm…nak buat macam manakan. Tetapi kini segalanya bertambah baik. Segalanya mudah. RM100 pun dah boleh buat passport.

Ada juga rakan-rakan yang bertanya, boleh ke buat passport hari Sabtu atau Ahad (Weekend). Sudah tentu boleh. Ini Infonya :

Senarai Pejabat Imigresen Yang Di Buka Hujung Minggu

$210K Pendapatan Blogging pada 2010

Semalam aku ada sedikit masa untuk blogwalking. Bila ada masa terluang aku akan melayari blog David Risley. Bagi sesiapa yang tidak kenal dengan David Risley, dia adalah seorang pro blogger. Seorang blogger full time. Mempunyai seorang isteri dan dua orang anak. David Risley sentiasa berkongsi pengalaman beliau dalam arena blogging dan bagaimana menjana pendapatan dari blogging. Dia juga selalu memberikan idea bagaimana dari blogging boleh di jadikan sebagai  perniagaan.

Itu yang membuatkan aku tertarik untuk sentiasa ke blog David Risley. Dia sentiasa memberikan inspirasi dan semangat untuk aku meneruskan perjuangan dalam dunia blogging. Pendek kata, banyak entri-entri dari David yang menyedarkan aku bahawa blogging juga mampu dijadikan sebagai satu pendapatan yang tetap. Yang paling penting jangan putus asa dan teruskan usaha.

Semalam aku membaca 2010 Annual Blogging Income Report dari David. Sungguh teruja betul dengan apa yang di lakukan. Wow, dia memang hebat. Sepanjang tahun 2010 sahaja di sudah menjana $ 210,284.60 (RM 630853.80).  Mak oi banyak gila. Percaya atau tidak inilah realitinya. Aku pasti ramai juga blogger-blogger (Full Time) dari Malaysia yang mampu menjana wang dari blogging seperti David. Mungkin cuma dia orang tak nak berkongsi  agaknya.

“In total, my business brought in $210,284.60 in the fiscal year 2010.”

Tetapi Davis Risley berkongsi info ini dengan pada pembacanya. Dari jumlah pendapatannya itu, David membelanjakan $11,620. 23 (hampir RM35K)  hanya untuk web hostingnya. Wow satu perbelanjaan yang besar tu.  Lihatlah mereka, sanggup membelanjakan beribu ringgit semata-mata untuk menjadi yang terbaik. Memang Salute….

“I paid about $7,700 in business-related travel, $11,620.23 in web hosting costs, $3,500 in education investment for myself, $6,900 in credit card and merchant fees. I also had some utility charges that I pay out of the business, postage, equipment purchases, development services, etc. I also, privately, paid out $3,400 from the business to a charity of my choice (which will remain private).”

Untuk blogger-blogger Malaysia, ini adalah satu entri yang sedikit sebanyak memberikan Inspirasi kepada anda semua. Percaya bahawa blogging juga mampu menjana wang. Contohnya Davis Risley. Lihatlah bagaimana dia boleh menjana hampir RM640K sepanjang tahun 2010.  Dan anda juga semua mampu melakukannya. 🙂

Maaf jika tajuk menyangkakan ini adalah pendapatan Shaffik.com. Masih jauh lagi untuk angka itu. Tetapi masih berada di landasan yang betul. 🙂