Monthly Archives: January 2011

Saya Fedup!! : N Gobalakrishnan

Aku bukan seorang yang extreme dengan Politik. Tetapi ada juga mengambil tahu serba sedikit mengenai berita politik negara. Apa yang aku ikuti adalh perkembangan Barisan Nasional dan PKR. Memang banyak perubahan yang berlaku antara kedua-dua parti ini. Tetapi nampak BN lebih kukuh menjelangnya Pilihanraya akan datang.

Mungkin mereka semua sedar apa yang rakyat mahukan. Mungkin mereka sudah tersedar dari tidur. Mungkin mereka sedar bukan mudah menjadi wakil rakyat. Nampaknya segalanya bertambah baik untuk BN. Pagi ini satu lagi berita gempar apabila N Gobalakrishnan bekas naib presiden PKR melepaskan semua jawatannya di PKR. Wow, satu impak yang besar kepada PKR. Mungkin juga PKR tak heran pun pemergian N Gobalakrishnan dari PKR.

Apa pun N Gobalakrishnan sudah fedup dengan kepimpinan PKR.

“Saya sudah fed up (bosan) dengan (Penasihat PKR) (Datuk Seri) Anwar (Ibrahim) serta (Timbalan Presiden PKR) Azmin Ali, yang kini telah mengawal 100 peratus pentadbiran PKR” . Dia menyatakan hasrat mengundukan diri dalam laman Twitternya pagi tadi.  Ini memberikan satu lagi keyakinan kepada BN yang terus menggandakan usaha untuk memenangi hati rakyat. Apa pun inilah yang dinamakan Politik.
Ikuti berita penuh di MalaysiaKini.

Mengatasi Masalah Laptop Lembab Gila

Lama juga aku tidak memberikan tips pasal komputer kan. Padahal itulah kerja-kerja harian aku. Ok hari ini aku dengan berbesar hatinya ingin memberikan satu tips bagaimana menanggani masalah kelembapan komputer anda semua. Aku pasti semua orang pernah menghadapai masalah yang sama. Tip ini bukan untuk mengatasi masalah kelembapan Internet tetapi tips bagaimana menangani masalah kelembapan komputer atau laptop anda semua.

Anda semua sudah sedia maklum jika komputer lambat atau lembab sudah pasti masalah dengan Memory. Mungkin masalah dengan processor yang tak cukup power. Memang betul semua kemungkinan di atas memang boleh berlaku. Tetapi bagaimana jika RAM dah di tambah sehingga 4GB, Processor memang yang latest, tidak melayari Internet dan komputer atau laptop anda masih lembab? Kenapa ya?

Buka internet komputer hang. Buka Microsoft Office pun Hang. Buka My Computer pun hang? Wah ni masalah besar ni. Nak kena tukar komputer ke? Jangan cepat melatah.  Ada satu lagi sebab mengapa komputer anda lembab dan selalu hang. Bukan sebab RAM ataupun processor yang tak cukup power. Sebabnya adalah Local Disk untuk C DRIVE anda sudah penuh. Ataupun Local Disk Drive yang di installkan bersama dengan WINDOWS itu sudah penuh. Ia akan berlaku pada komputer yang ada membuat Partition dan kapasit di C drive itu sedikit.

Memang tak ramai perasan akan hal ini. Lebih-lebih lagi pengguna Windows XP. Dalam masa yang sama anda mungkin menerima error ” Low Disk Space”. Ini bermaksud Windows tidak boleh melakukan kerja-kerja lagi jika local disk drive yang ada bersama Windows sudah penuh.

Kenapa Local Disk C Driver tu boleh penuh ya? Ok macam ni. Setiap user yang login masuk ke dalam sistem Windows mempunyai Profil tersendiri. Di situlah users akan menyimpan semua fail-fail mereka di dalam My Documents, Desktop ataupun Local Disk C tu sendiri. Jadi bagaimana untuk memberikan ruang untuk Local Disk C Drive tu ya?

Ok. Ikut langkah-langkah di bawah :

1) Empty kan Recycle BIN Anda

2) Pindahkan semua fail-fail dan folder  anda dari My Documents ke Partition yang lain.

3) Pindahkan semua fail dan folder di desktop anda ke partition yang lain.

4) Buangkan semua Temporary Internet Files.

5) Buangkan semua fail-fail yang tidak di gunakan lagi. Backup pada external hard disk ataupun pen drive.

5) Restart komputer anda dan nikmatilah kelajuan yang baru di komputer anda.

Senang kan. Tak susah mana pun. Tak perlu membeli PC atau laptop yang baru. Tak pelu upahkan orang untuk membetulkan komputer anda. Mudah dan boleh buat sendiri. Ok semua Selamat Mencuba.

Matangkan Diri Di Dalam Pekerjaan Anda.

Bila sahaja bercerita pasal soal kerja, pasti semua malas nak bercerita. Malas nak bercerita perkara yang sama setiap hari. Balik-balik cerita pasal perangai bos, rakan sekerja, soal gaji, bonus dan macam-macam lagi. Semua ada pendapat masing-masing mengenai hal ehwal di tempat kerja. Macam-macam ragam bila bercerita tentang kerja kan.

Tetapi bila menjadi seorang pekerja dan makan gaji, kita tidak terlepas daripada menghadapi situasi tegang bersama bos ataupun rakan sekerja. Lebih-lebih lagi bila berada di organisasi yang besar. Maklumlah, dah nama pun pekerja, sudah semestinya pelbagai cabaran dan dugaan yang harus di lalui.

Hari ini Shaffik.com akan berkongsi satu pengalaman yang ramai orang yang tak perasan. Aku akan berkongsi sedikit pengalaman bagaimanakah caranya untuk di senangi oleh Bos dan rakan sekerja. Ia amat penting untuk mendapat mood kerja yang baik di tempat kerja setiap hari. Pendek kata, ia juga membantu kita berasa selesa dan bahagia di tempat kita mencari rezeki. Bila selesa, barulah semangat untuk mencari rezeki kan.

Apakah perkara yang paling penting dalam mencari kebahagiaan dan di senangi oleh orang lain di tempat kerja? Satu jawapan yang paling tepat adalah kematangan. Nampak macam remeh. Tetapi inilah hakikatnya. Kematangan di dalam pekerjaan dan melakukan kerja-kerja harian amatlah penting. Ia bukan sahaja memberi kebaikkan pada diri sendiri, malah ianya juga memudahkan kerja-kerja harian kita.

Apa itu kematangan dalam kerja. ? Kematangan dalam kerja bermaksud sejauh mana kita menyelesaikan masalah-masalah di tempat kerja secara matang dan professional. Sejauh mana kita mampu untuk menjalankan tugas dengan sikap yang tenang dan matang.  Ianya bermula daripada kotak pemikiran kita semua. Jika kita selalu melatih minda untuk sentiasa berfikiran matang, segala kerja akan dapat di selesaikan dengan baik dan sempurna. Bukan itu sahaja, malah semua orang akan senang dengan kita.

Percaya atau tidak, dengan adanya kematangan dalam diri, segalanya akan menjadi lebih baik. Ia meliputi, kematangan berfikir, kematangan bersuara, kematangan memberikan pendapat, kematangan mematuhi undang-undang tempat kerja, kematangan dalam pergaulan sesama rakan sekerja, kematangan melakukan kerja dan sebagainya. Ada seorang rakan memberitahu aku,” jika seseorang itu berkerja dengan pemikiran yang matang, dia akan boleh pergi jauh. Tak semua orang-orang muda yang mempunyai kualiti pemikiran yang matang.”

Jadi bagaimana caranya untuk bermula dengan berfikir secara matang? Mudah sahaja. Latih minda untuk sentiasa berfikirah dengan positif. Jangan sekat minda dan pemikiran anda semua dengan perkara-perkara yang negatif. Sebab selalunya orang yang sentiasa berfikiran negatif itu lambat mencapai kematangan di dalam perkerjaan. Mereka sentiasa berfikiran negatif dan sentiasa mengeluh dengan kerja-kerja mereka. Sedangkan itu adalah tanggugjawab mereka sebagai seorang pekerja.  Ini adalah satu sikap yang tidak elok bila bekerja dalam satu organisasi. Dan kebiasaanya orang-orang macam inilah lebih menjurus kepada ego yang tinggi dan tidak di senangi oleh rakan-rakan sekerja yang lain.  Inilah hakikatnya.

Jadi untuk lebih di senangi oleh majikan dan rakan-rakan sekerja yang lain, terapkan dalam diri anda semua bahawa sentiasa berfikir, bertindak dan melakukan kerja dengan pemikiran yang matang. Insyallah segalanya akan menjadi lebih baik dalam melaksanakan tanggungjawab anda sebagai seorang pekerja.:)

Bergelak Ketawa Dengan Raja Lawak 5

Hari ini adalah hari yang paling malas nak pergi kerja. Maklumlah permulaa minggu kan. Nak buat macam mana kan, dah tanggungjawab kerja. Jadi untuk menyelesaikan masalah gudah gulana di hari ini, meh kita layan video ni. Aku sememangnya penonton tegar Raja Lawak. Dari musim pertama lagi. Untuk Raja Lawak 5, aku memilih 2 peserta yang sentiasa aku tunggu untuk lawak-lawak mereka iaitu R2 dan Nazmi. Memang pecah perut ….hahahahha

Lawak Nazmi pada minggu pertama.

Lawak Nazmi Minggu ke-2 (Kureng sikit, tapi OK laa).

Lawak R2 Minggu Pertama

Lawak R2 Minggu 2

Waktu Sesuai Update Blog.

Wah ini menjadi satu lagi persoalan kepada semua. Lebih -lebih lagi orang-ornag yang bukan menulis blog. Sesekali mesti mereka terfikir bila lah masanya penulis-penulis blog ini mengupdate blog? Macam manalah blogger semua mengarang ayat untuk menghasil sesuatu entri?

Macam-macam soalan yang bermain di fikiran mereka semua. Usah risau atau gundah gulana. Shaffik.com  akan memberitahu jawapannya. Jika ada yang bertanyakan soalan diatas jawapan nya hanya satu. Setiap masa atau bila-bila masa sahaja seorang blogger itu boleh mengupdate blog. Ia tidak tertakluk pada mana-mana syarat yang khusus.

Semua blogger-blogger kental berkeupayaan mengupdate blog pada bila-bila masa. Cuma mereka ada jadual atau masa mereka sendiri. Ada yang memilih sebelah malam, ada yang memilih selepas subuh, ada yang memilih sebelah pagi, ada juga petang malah ada juga setiap satu jam. Haa? Kenapa tak percaya?

Bagi shaffik.com, proses mengupdate blog lebih sesuai di pilih pada waktu malam. Bukan apa, aku penulis blog sambilan buat masa ini. Masa yang terluang adalah sebelah malam. Kadang-kadang ada juga sebelah pagi. Tetapi tengok keadaan. Kiranya 80% dari kesemua entri di Shaffiki.com di tulis pada waktu malam.

Bukan setakat ada masa pada waktu malam sahaja, malah aku memilih sebelah malam sebab ianya lebih tenang dan lebih sunyi. Ya la, bila anak dan isteri dan masuk tidur, masa itulah proses-proses update blog di lakukan. Ketenangan pada sebelah malam juga memainkan peranan yang penting dalam menghasilkan entri tau. Maksudnya suasana yang lebih tenang, lebih hebatlah entri yang di hasilkan. Insyallah. Aku tak pernah pulak jumpa orang boleh berkarya di suasana bingit. Tapi tak tau laa kalau ada orang yang boleh buat macam tu kan. Sememangnya dia hebat.

Sebenarnya, setiap blogger ada masa-masa tersendiri untuk mengupdate blog. Sama ada mematuhi disiplin diri sendiri untuk mengupdate blog, mengelakkan blog bersarang begitu lama ataupun mengejar waktu-waktu puncak untuk menarik perhatian pengunjung. Itu terpulanglah pada diri blogger masing-masing. Yang pentingnya, blog itu tidak mati dan terus menerima pengunjung kan.

Jadi kawan-kawan semua macam mana? Bilakah waktu yang sesuai bagi anda untuk mengupdate blog?