Monthly Archives: December 2010

Kini Semuanya Harimau Malaya.

Sungguh gembira hari ini. Gembira tidak terkira bila melihat pasukan bolasepak Harimau Malaya mengharumkan nama negara. Tidak terhenti pada pingat Emas Sukan Sea, anak-anak muda ini meneruskan perjuangan membawa pulang Piala Suzuki AFF 2010. Satu piala yang di idam-idamkan selama 14 tahun lalu. Wow.

Malam tadi adalah detik penentuan segalanya. Sebenarnya mereka sudah sebelah tangan mengapai Piala AFF. Tetapi 90 minit lagi perlu mereka harungi untuk meletakkan sebelah tangan lagi untuk menggenggam Piala AFF. 90 minit mereka bertarung dengan baik sekali. Aku menjangkakan mereka bertahan 85% dari jumlah masa perlawanan, namum ia berlaku sebaliknya.

Inilah taktik yang paling berkesan untuk K. Rajagopal (walaupun tak ada Datuk Lagi). Dia mengarahkan satu taktik yang amat berbeze semasa bertemu dengan Vietnam.  85% daripada counter attack pasti di sudahi dengan percubaan yang menggerunkan Indonesia. Berbanding dengan Indonesia, banyak serangan tetapi menemui jalan buntu untuk menembusi gawang Malaysia. Hanya 2 jaringan yang mampu menembus gawang Malaysia. Walaupun kalah 2-1, tetapi Malaysia menang dengan Aggreget 4-2.

Lebih hebat lagi, Khairul Fahmi menjadi wira Malaysia apabila menyelamatkan gawang Malaysia. Sepakan Penalti dari ketua pasukan Indonesia Firman Utina sudah dapat dibaca dan di tangkap kemas oleh Kharul Fahmi. Safee Sali juga sekali lagi meledakkan gawang Indonesia dengan satu rembatan kencang dari sebelah kiri pintu gol. Aku terpaku sebentar dengan rembatan itu. Ia seperti menyaksikan rembatan Waynne Rooney atau Robin Van Persie di EPL. Disiplin dan fokus yang di tunjukkan di bahagian pertahanan juga membantu pasukan Malaysia pulang dengan kejayaan semalam. Wow..

Malam tadi berjuta penduduk Malaysia menyaksikan perlawanan Malaysia vs Indonesia. Satu perlawanan yang di tunggu-tunggu. Satu perlawanan yang pada mulanya di hidangkan dengan provokasi dari penyokong Indonesia. Dari sebelum mula perlawana, semasa perlawanan dan juga selepas perlawanan. Tak apalah. Keputusan sudah pun terima. Aku pasti bukan semua orang Indonesia sebegitu. Mungkin segelintir sahaja. Mungkin mereka tidak boleh menerima kenyataan. Tak apalah, mereka pasti akan sedar nanti.

Perlawanan malam tadi adalah satu perlawanan yang istimewa. Istimewa kerana sudah sekian lama rakyat malaysia menantikan detik-detik kebangkitan pasukan bola sepak Malaysia. Ia mengheret semua rakyat Malaysia termasuk ibu dan bapa aku serta Perdana Menteri Malaysia terlalu teruja untuk menyaksikan pasukan Malaysia menang. Sekarang baru aku percaya, bolasepak mampu mewujudkan semangat 1 Malaysia. Ia sudah terbukti malam tadi. Semua sokong boleh duduk bersama di kedai mamak dan duduk bersama untuk menyaksikan perlawanan itu. Hampir terlupa seketika cerita pasal bolasepak EPL. ūüôā Dan hari ini semua orang baik tua atau muda pasti akan bercerita pasal pasukan Malaysia. Boleh dikatakan, minggu ini tiada cerita pasal Manchester United, tiada Arsenal ataupun Chelsea. Hanya satu, Harimau Malaya ataupun Malaysia.

Aku melihat inilah yang kami semua rakyat Malaysia inginkan. Bermain dengan teratur, set piece yang tepat dan mengegarkan gol dengan satu teknik yang baik sekali. Yang paling penting “Mental yang Kuat “ mengharungi deruman penyokong garuda di Stadium Gelora Bung Karno. Macam-macam berita yang di dengar kita baca di akhbar. Walaupun pelbagai provokasi yang di lemparkan kepada pasukan Malaysia. Tetapi semangat juang yang tinggi mampu menepis semua itu. Anak-anak muda ini tidak gentar dengan apa yang mendatang sekali pun. Inilah pejuang bangsa yang di kagumi. Tahniah pasukan muda Harimau Malaya. Teruskan perjuanganmu untuk pertandingan akan datang. Kami Rakyat Malaysia sentiasa menyokong pasukan bolaksepak Malaysia.

Gathering Blogger Selatan

Hujung minggu lalu adalah saat yang paling manis dalam hidup aku. Aku bersama isteri dan anak menyertai Gathering Blogger Selatan di Mersing Johor. Ini adalah julung kalinya kami semua pergi cuti santai bersama-sama.  Setelah sepakat sejak bulan November lagi, kami memilih Mersing Johor sebagai destinasi percutian pertama kami.  Tarikh 25 Disember 2010 menjadi pilihan kerana inilah satu-satunya tarikh hujung minggu yang sesuai untuk kami semua.

Percutian dan gathering kali ini di sertai oleh Rohaizad, Nuaeman, Zaki Yamani, Boss, Ezad, Zamrin dan juga Wanmus. Memang kami semua selalu berjumpa. Tapi ianya diserikan lagi dengan percutian yang sungguh bermakna ini. Kami memulakan perjalanan dengan 7 kereta dari Ulu Tiram Johor. Mengapa Ulu Tiram? Sebab ianya dekat dengan rumah aku…hahahhaa…

Kami terus bergerak ke Bandar Kota Tinggi Johor. Berhenti seketika untuk membasahkan tekak di Restoran Fatehah berhadapan Johor Craft Kota Tinggi. Pada waktu ini, sesi suaikenal bagi para-para isteri juga berlangsung. Maklumlah, selama ini kami sahaja bersua muka, kali ini kami membawa anak dan isteri untuk merapatkan lagi persahabatan kami dan keluarga masing-masing.

Selepas itu kami terus meluncur ke bandar Mersing. Nuaeman menunggu kami di Bandar Mersing. Kami berhenti seketika di Stesen Minyak Caltex Jemaluang dek kerana tuntutan ke tandas yang tidak boleh di tahankan lagi. Ada dua tiga rakan yang tidak mampu lagi menahan keringat untuk ke tandas. Selepas itu kami meneruskan perjalanan ke Bandar Mersing untuk bertemu Nuaeman. Alhamdullilah kami sampai di bandar Mersing pada pukul 1.oo tengahari dan terus dibawa untuk makan tengahari.

Resort tempat kami tinggal masih lagi tidak kelihatan. Nuaeman kata, ianya mengambil masa 15 minit lagi untuk sampai. Kira-kira jam 2 petang, kami semua sampai ke tempat penginapan kami. La Bella Resort Mersing menjadi tempat penginapan kami. Memang resort ala-ala kampung. Dari segi luaran dan dalaman. Lepas ambil kunci bilik, kami terus masuk ke dalam bilik. Kami berehat seketika sementara menunggu untuk aktiviti pada petang itu.

Sambil Isteri dan anak berehat di bilik, aku dan Zamrin pula sibuk membelek kamera yang baru di belinya. Nikon D90 tu. Memang teruja. Aku memberikan sedikit penerangan pada Zamrin, bagaimana menggunakan kamera DSLR secara manual Mode. Boss pula mengeluarkan Nissan Fairlady nya. Memang teruja tengok. Mahu tidaknya, meluncur laju terus di atas jalan raya. Siap drifting lagi..

Tepat jam 3.30 petang, kami terus bergerak ke Fishing Bay atau dengan nama melayunya Teluk Buih. Kami membawa isteri dan anak pergi mandi ke Pantai. Ini kerana, lokasi La Bella Resort jauh dengan pantai.  Agak sukar untuk ke pantai. Jadi kami mengambil alternatif lain untuk mandi di Teluk Buih.

Bila sampai di sana, kami meneruskan aktiviti kami. Anak-anak bermain Istana Pasir. Ada juga yang terus mencecahkan kaki di pantai dan ada juga yang terus mandi di pantai. Bapa-bapa buat apa pula ya? Ermmm…Kami main Bola Tampar Pantai. Kebetulan Zaki membawa bola tampar. Apa lagi. ¬†Kami main bola tampar pantai dengan cara dan rule kami sendiri. Tiada siapa boleh halang. Segalanya hanya dipersetujui oleh kami sendiri. hahahahhaha…Memang pecah perut bila bermain bola tampar pantai ini. ¬†Sebabnya, masing-masing akan buat peraturan sendiri untuk mendapatkan mata. Ada ketikanya, serve terpaksa di ulang beberapa kali dek tak puas hati dengan taktik kotor pihak lawan. hahahahahahah…Pecah Perut…Bila di kenang balik, dah macam zaman kanak-kanak dah. Hahahahahaha

credit to hujanbatu.com

Kira-kira jam 5.30 petang, kami pulang ke La Bella Resort.  Selepas itu, Nuaeman mengajak kami untuk mencari kepah. Hah? Ini lagi satu aktiviti yang menarik kami lakukan. Bukan apa, sebab inilah kali pertama bagi kami mencari kepah selain Nuaeman. Nampak macam senang, tetapi kalau tak biasa boleh sakit pinggang tau. Apapun kami tetap membawa pulang 3 ekor kepah. Hahahahaha. Memang ini satu pengalaman yang baru bagi kami.

Credit to hujanbatu.com

Sebelah malamnya pula, kami meneruskan pada aktiviti BBQ. Sebenarnya ini lah aktiviti yang di tunggu-tunggu oelah kami semua. Sebabnya hanya satu, semua dah lapar. Segala makanan yang ingin di sajikan pada BBQ malam ini di sediakan oleh Rohaizad. Ada Ayam, 200 cucuk Sate, Otak-otak, Daging Burger dan sosej.  Setelah berhempas pulas menghidupkan arang, kami mula dengan membakar otak-otak.

Bila dah masak, berselera sungguh aku melihat semua makan otak-otak. Selepas itu kami terus kepada daging burger, sosej dan ayam. Memang tak menang mulut nak makan untuk sajian malam ini. Memang banyak dan membuatkan kami kekeyangan tak terhingga. Selepas BBQ pun selesai, para isteri dan anak-anak terus masuk ke bilik.  Ada juga yang bermain bunga api. Yang para suami pula berbual pasal blogging, bisness sikit-sikit, peluang-peluang yang ada di dunia maya dan masuk ke bilik agak lewat sedikit.

Pada 26 Disember 2010, kami semua memulakan aktiviti kami seawal jam 8.30 pagi. Kami semua menyusur ke rumah Nuaeman di Mersing. Kalau tak silap di Kampung Makam agaknya. Ini adalah rumah orang tua Nuaeman. Kami di jamu dengan Nasi Dagang yang sungguh enak sekali. Ini di jadikan sebagai sarapan kami semua. Setelah selesai, kami terus bergerak ke Air Papan.

Nampaknya macam tak puas mandi laut semalam. Jadi destinasi kami seterusnya ialah Air Papan. Namun tak semua turun mandi sebab nampak ombak agak kuat sedikit. Kami hanya lepak di tepi pantai. Aku seperti biasa menembak gambar-gambar yang best-best. Para anak meneruskan aktiviti mereka. Para ibu pula berbual sesama mereka. Tepat jam 12 tengah hari, kami pulang ke La Bella dan bersiap-siap untuk pulang JB. Dalam perjalanan pulang, kami sempat memborong keropok di Mersing. Orang cakap sedap tu. Sepanjang perjalanan, anak aku tertidur lena. Kepenatan agaknya. Tapi tak apa, yang penting semuanya happy. Lebih Happy lagi sebelah malam melihat Malaysia menundukkan Indonesia 3-0. Bertambah manis hujung minggu lalu.

Alhamdullilah, segala perancangan kami untuk bercuti di Mersing berjalan lancar. Ianya dapat di laksanakan dengan jayanya. Walaupun ini adalah kali pertama, kami semua berpuas hati dengan percutian ini. Memang sukses, happening dan semestinya akan di kenang sepanjang hayat. Ada juga beberapa rakan yang bertanyakan, bila lagi akan di adakan percutian seperti ini? Adakah ia terbuka untuk blogger lain?. Insyallah kami akan memikirkan sesuatu yang lebih baik untuk kamu para blogger semua.  Sama-sama kita nantikan.

p/s : Banyak lagi gambar di Facebook.

Tanpa Mood, Rosak Entri Yang Diterbitkan.

Lama jugak aku tidak menulis di blog kesayangan ini. Bukan lupa atau tidak minat lagi dengan blogging. Tetapi masa dan kesibukkan dengan menyiapkan tempahan foto pelanggan dan juga kesibukkan di tempat kerja. Ini memaksa aku terpaksa meninggalkan sementara penulisan blog.

Sebenarnya, inilah musuh paling utama sebagai seorang penulis blog sambilan. Masa selalu sahaja mencemburui aku. Arghhh..kadang-kadang tension jugak memikirkan bagaimanakah untuk menghadapi ini semua dengan berani. Bukan takut kerana keduduakn Alexa atau bukan takut dengan page rank. Tetapi yang lebih menakutkan apabila mood untuk menulis itu hilang.

Bila berbicara soal mood, menulis blog juga memerlukan mood yang sesuai. Bukan kata nak menulis lagu dan menulis buku sahaja memerlukan mood yang baik, tetapi menulis blog juga memerlukan mood. Percaya atau tidak, inilah sebenarnya yang selalu membelenggu para blogger sekalian.

Mesti ramai yang bertanya, kenapa pulak nak ada mood? Leceh laa menulis blog ni. Nak tunggu mood yang sesuai, baru nak menulis.  Jika anda semua seorang blogger anda akan merasainya. Kenapa? Mengapa? Jawapannya hanya satu. Kerana untuk menghasilkan entri atau post yang berkualiti. Kualiti yang sering di nanti-nanti oleh pengunjung blog itu sendiri. Tanpa kualiti, tiada nilai untuk sesuatu entri yang di hasilkan.

Setuju atau tidak, inilah yang akan di hadapi oleh para blogger semua. Jika mahu menjadi seorang blogger yang hebat, jaga kualiti. Mulakan pernulisan di saat mood anda berada pada keadaan yang baik supaya apa yang di luahkan menjadi sesuatu yang berguna pada para pengunjung. Nah satu lagi tips yang berguna untuk semua para blogger kan. Harus di ingat, setiap pengunjung blog sudah meletakkan satu tanda aras pada kita. Jadi hargailah mereka seperti mana mereka mendambakan sesuatu yang indah dan berkualiti dari kita. Dengan Entri yang berkualiti,¬† blog anda semua akan selalu di kunjungi oleh pengunjung tegar dan tidak kurangnya pengunjung-pengunjung yang baru. Insyallah…

Masih Ingat Lagi Entri Yang Lepas ?

Bagaimana Menghasilkan Penulisan Yang Berkualiti?

Berhijrah Untuk Kebaikkan

Salam Maal Hijrah untuk semua kawan-kawan yang beragama Islam. Hari ini adalah satu lagi sejarah apabila kita semua sempat lagi menyambut tahun baru dalam kalendar Islam. Mungkin ramai yang ambil pusing akan kalendar Islam. Kadang-kadang hampir terlupa akan kalendar Islam. Betul tak? Tak payah cakap sesiapa laa..Tuan punya blog Shaffik.com pun kadang-kadang terlupa.

Yang selalu menjadi sebutan, Muharram, Syaban, Zulkaedah, ¬†Ramadhan dan Syawal. Ermmm…inilah kelemahan yang harus di perbetulkan. Bukan apa, takut semakin lama semakin pudar ingatan kita semua. Ok sempena menyambut Maal Hijrah tahun 1432 ini, lebih elok kita berbicara soal Hijrah. Atau dengan kata yang lebih memdalam lagi adalah azam.

Selalunya bila berbicara tentang azam, semua nak ungkapkan pada 1 Januari kan. Tetapi sama sahaja jika ungkapkan pada Tahun Baru Islam kan. Jadi bagaimana dengan azam anda semua tahun depan. Adakah azam tahun-tahun lepas sudah terlaksana? Tepuk dada tanya diri sendiri.

Bagi aku, masih banyak lagi perkara yang tidak dapat di laksanakan pada tahun lepas. Setelah di perhalusi sebaik-baiknya, aku dapat beberapa sebab mengapa ianya tidak dapat di laksanakan.

1) Terlalu banyak perkara yang hendak di lakukan. Mungkin ini yang menyebabkan aku tidak dapat fokus kepada perkara yang lebih penting.

2) Pengurusan kewangan untuk diri dan keluarga amat lemah. Ini yang membuatkan banyak perkara yang tersangkut.

3) Lebih menumpukan perkara yang lain daripada mengatur langkah untuk mencapai azam yang di cita-citakan. Ermmm…berat masalah ni.

3 perkara utama di atas adalah perkara yang aku fikirkan mengekat diri aku untuk mencapai apa yang hajatkan pada tahun lepas. Perkara-perkara diatas yang telah banyak mengganggu perjalanan aku melunaskan azama tahun lepas. Walaubagaimanapun, apa yang aku perhatikan, tahun 2010 adalah lebih baik dari tahun 2009. Itu memang pasti.

Jadi inilah masanay untuk aku berhijrah kepada sesuatu yang baru. Sesuatu yang lebih meyakinkan dalah kehidupan aku. Sesuatu yang lebih menjamin untuk keluarga aku. Sesuatu yang lebih bermakna untuk diri aku sendiri. Tidak kiralah di tempat kerja ataupun bersama-sama keluarga yang tersayang.

Resolusi yang akan aku lakukan pada tahun hadapan tidak banyak. Bukannya tidak banyak impian, tetapi biarlah ianya lebih memadai dengan kederat yang ada dan mampu aku lakukan sebaik-baiknya. Inilah HIJRAH yang ingin aku lakukan….

1) PENGURUSAN KEWANGAN – Setelah di fikir-fikirkan, aku amat lemah dalam pengurusan kewangan. Dari sinilah banyak perkara yang aku inginkan tidak tercapai. Jadi sudah tiba masanya untuk aku berhijrah ke suatu pendekatan yang drastik. Mentadbir dan mengurus kewangan bulanan aku dengan lebih baik.

2) LEBIH FOKUS – Aku sering hilang fokus dengan apa yang aku buat. Walaupun aku percaya dengan habuannya, tetapi aku tidak fokus untuk mencapainya. Argghhhh..ini yang selalu membelenggu diri aku. Tahun hadapan aku perlu berhijrah untuk menjadi seseorang yang lebih fokus untuk memperbaiki diri.

3) RESPEK – Respek dengan perkara yang lakukan seharian. Tidak lagi mahu mengeluh dengan apa yang dibina sebaik mungkin selama ini. Respek meliputi soal keluarga, wang, masa dan kerja yang di lakukan. Ini adalah sebagai modal untuk memotivasikan diri aku untuk lebih berkeyakinan pada tahun hadapan.

Inilah 3 resolusi yang perlu aku lakukan pada tahun hadapan. Ianya sebagai asas yang paling utama untuk lebih yakin dalam menharungi cabaran pada tahun hadapan. Aku tidak mahu nyatakan apa target utama yang inginkan tahun hadapan. Sebab aku takut aku kecewa bila tidak dapat merealisasikannya. Pada aku lebih elok buat 3 perkara di atas dahulu. Ia bukan sahaj untuk diri, malah lebih baik untuk keluarga yang tersayang.

Jadi kawan-kawan semua macam mana?