Monthly Archives: November 2010

Apa Yang Penting Dalam Berblogging?

Dalam mengharungi dunia blogging memang pelbagai rintangan yang harus di tempuhi. Pelbagai perkara yang perlu kita pelajari. Ianya bukan semudah A B C, malah ia memerlukan kekentalan tak tiada nilainya. Banyak rakan-rakan bertanya, bagaimana aku boleh menulis pelbagai cerita, informasi, nasihat dan tips yang boleh di kongsikan bersama dengan pembaca-pembaca shaffik.com

Sukar sebenarnya untuk menerangkan apa yang sudah aku lalui sebagai seorang blogger. Apa yang pasti ianya bukan mudah untuk di tempuhi untuk terus lama bertahan dalam dunia blogging. Pada mulanya aku sememangnya menulis untuk mendapat sesuatu dari blog. Main target aku untuk menjana wang dari blog.

Alhamdullilah…aku sudah pun kecapi apa yang di hajati. Tidaklah banyak seperti blogger kental yang lain, tetapi ia sudah cukup untuk membuatkan aku tersenyum. Aku sudah pun dapat seperti apa yang aku usahakan sejak 2 tahun dulu. Memang sewaktu bermula dulu, memang gila jadinya. Setiap hari mengupdate blog. Sebabnya nak dapatkan wang.

Sebenarnya cara yang aku lakukan adalah SALAH!!!!!!!. SALAH sebabnya aku terlalu taksub untuk mendapat wang dari blogging. Siapa yang tak nak wang kan. Ini adalah suatu perkara yang salah. Ini adalah satu peringatan yang penting untuk semua blogger.

Mengapa aku cakap sedemikian?  Sebabnya anda akan kecewa apabila wang yang di harapkan tidak kunjung tiba. Target utama anda tidak kesampaian. Ini akan menjadikan anda bosan dengan berblogging. Banyak faktor-faktor yang menyebabkan ianya tidak mungkin akan tercapai. Mungkin apa yang di sampaikan tidak menarik perhatian pengunjung. Mungkin apa yang anda tulis sudah pun di baca atau di tulis oleh orang lain. Mungkin juga keyword yang anda gunakan tidak mesra di enjin carian. Atau pelbagai sebab kan.

Jadi apa yang pentingnya apabila menulis blog ni ya?

1) Jangan berangan meninggi gunung untuk menjana wang satu sen pun jika blog anda tidak di promosikan dan diselengarakan dengan baik.

2) Jaga dan halusi setiap ayat yang anda tuliskan. Ini akan menarik perhatian pengunjung untuk membaca entri anda sampai ke penghujungnya.

3) Usahlah menulis perkara-perkara yang berat-berat. Jika ingin juga menulis, berikanlah penerangan yang secukupnya. Jika entri itu terlalu panjang, buatkan bahagian (Part) ia boleh menarik perhatian kepada pengunjung untuk kembali ke blog anda.

4) Sampaikan informasi yang betul. Jika tidak tepat, sila nyatakan dengan jelas. Sebab apa, blogger kini juga sudah menjadi penyampai berita terkini di media elektronik.

5) Bertanggungjawab dengan setiap apa yang anda tulis. Usah terlalu taksub untuk mendapatkan pengunjung, tetapi tidak menjaga sensiviti orang lain. Ini amat merbahaya. Silap-silap boleh di tangkap oleh Pak Polisi.

Blogger, Penulisan Anda Dipantau.

6) Hargai setiap pengunjung yang datang dan memberikan komen pada entri anda. Kalau boleh jawab setiap persoalan yang di ajukan dan berhubung kait dengan entri anda.

7) Pelbagaikan kandungan (content) di blog anda. Ini sangan penting. Kadang-kadang kita perlu menulis entri-entri yang ringan-ringan supaya pengunjung terus selesa berada di blog anda.

8) Pentingkan kualiti di setiap entri yang anda tuliskan. Jangan ambil terlalu mudah. Ini kerana jika pengunjung sudah percaya pada anda, mereka meletakkan anda pada satu tahap yang berlainan dari blogger lain. Jagalah kualiti setiap entri yang di terbitkan.

Bagaimana Menghasilkan Penulisan Yang Berkualiti?

9) Jadilah diri anda sendiri semasa menulis blog. Jangan ikut apa yang orang lain buat. Setiap blogger pasti mempunyai kelebihan masing masing. Jangan takut untuk keluarkan idea-idea anda.  Yakin ianya pasti unik.

Perlu Kejujuran Dalam Berblogging

10) Usah letakkan 100% target anda untuk mendapatkan wang pada awal pembabitan anda dalam berblogging.  Bangunkan dan hidupkan blog yang anda bina itu sebagai sasaran utama. Bina kredibiliti dengan apa yang anda sampaikan. Buang semua pemikiran “Fast Money” dalam diri anda. Percayalah ianya lebih bermakna pada diri anda dan akan disusuli dengan wang di kemudian hari. Insyallah.



Adakah Yes 4G Bakal Pengubat Duka?

Bila bercakap pasal talian Internet, sudah pasti ramai yang masih berang dan tidak berpuas hati dengan pelayan internet masing-masing. Baik dari streamyx, mobile broadband ataupun p1 WIMAX. Rata-rata penduduk Malaysia tidak berpuashati dengan servis yang diberikan oleh pembekal talian Internet di Malaysia.

Perkataan yang biasa terpancul dari mulut pelanggan ialah, “Intenet Lembab”. “Ni lah Internet di Malaysia”. Malah kadang-kadang pengguna sudah naik letih untuk melaporkan segala kesulitan yang di hadapi. Suka atau tidak, gunakanlah apa yang ada dan apa yang mampu di bayar.

16 jam lagi satu lagi talian Internet akan di lancarkan. Pasti ramai yang sudah tahu dan tidak kurang juga pada mereka tidak tahu akan kemunculannya. Hari ini YES 4G akan di lancarkan. YES 4G adalah satu talian internet 4G yang baru di Malaysia. Ianya adalah satu projek yang besar di bawah naungan YTL Comms anak syarikat YTL. Projek ini adalah satu projek Mega yang di bangunkan oleh YTL untuk memperbaiki mutu talian Internet di Malaysia.

Ramai rakan-rakan atau vendor-vendor IT sudah menyampai berita ini pada awal tahun. Mereka mengatakan, tahun 2011 YTL sedang membangunkan satu talian Internet Jalur Lebar yang lebih pantas dari broadband yang ada sekarang. Ianya adalah satu revolusi yang baru bagi Malaysia.

OK. Apa itu Yes 4G? Yes 4G adalah satu talian Internet yang berasakan 4G. Jika sekarang kita sibuk dengan 3G, kini Yes muncul dengan satu teknologi baru 4G. Ianya 3 hingga 5 kali ganda lebih pantas daripada 3G. Ianya boleh di capai sehingga 11Mbps. Wah lajunya. Yes 4G di bangunkan khas untuk penggunaan melayari internet, memindah fail, mengakses video dan membuat panggilan sekaligus dengan lebih pantas. Semua ini boleh di lakukan dalam masa yang sama. Yang paling penting ianya lebih pantas dan lebih berkualiti. Ini janji dari YTL Comms sendiri.

Shaffik.com ada mendapat sedikit maklumat dengan salah seorang staff Yes 4G. Aku terjumpa nama dia di laman facebook 3 hari lepas. Aku juga ada bertanyakan beberapa perkara yang mustahak sebagai pengguna Internet. Ikuti pertanyaan dari Shaffik.com. Dia menjawab dalam Bahasa Inggeris harap kawan-kawan semua bolehlah laa faham ya. Aku serta sedikit terjemahan dari jawapan beliau.

1) Berapakah kelajuan YES 4G? Yang saya tahu, ianya 5x lebih laju dari 3G? Boleh terangkan tak?

“We are 3 to 5x faster than current 3G networks. As for our full speed, we achieved 11mbps at the Yes Brand launch demonstration. Stay tuned for when we release video on comparison speeds.” (Kelajuan kami adalah 3 hingga 5x ganda lebih pantas dari rangkaian 3G. Ianya boleh mencapai sehingga 11mbps. Nantikan video perbandingan kelajuan dengan broadband yang lain)

2) Saya tinggal di Ulu Tiram Johor. Adakah coverage YES 4G di kawasan berkenaan. Buat masa sekarang hanya P1 WIMAX, CELCOM and MAXIS yang cover untuk tempat berkenaan.

“When we launch we will have 65% coverage. It will cover major cities, town and highways. For exact coverage locations, it will be up online once we launch”. (Setakat hari pelancaran, rangkaian kami telah meliputi 65% seluruh Malaysia. Ia meliputi negeri, bandar-bandar utama dan sekitar lebuhraya. Kawasan liputan akan di paparkan di website kami setelah dilancarkan). Masuk ke Ulu Tiram dalam list tu ya? 🙂

3) Apa bezanya YES 4G dengan rangkain P1 WIMAX 4G?

“Yes 4G is mobile WiMAX whereas P1 is fixed WiMAX. Mobile WiMAX has a lot of room for scalability so even when subscribers increased, it can still be scaled upwards to accommodate. (Yes 4G adalah mobile WiMAX manakal P1 adalah Fixed WiMAX. Mobile WiMAX mempunyai lebih banyak ruang yang boleh di tambah atau di perluaskan selagi mana ia mampu di tampung oleh sistem itu sendiri)

4) Berapakah yuran langgan untuk rangkaian YES 4G?

“Our rates are 9sen for 3MB. And 9 sen for a SMS or 1 minute of calls. And that is not all, we also have a rebate structure that will be revealed when we launch”. (Tarif kami adalah 9 sen untuk 3MB dan 9 sen untuk SMS atau 1 minit bagi setiap call. Bermakna 1GB bersamaan RM30.Ermm mahal jugak tu. Ia belum di putuskan sepenuhnya. Kami akan menstruktur kembali caj ini dan hanya akan di diberitahu semasa pelancarannya nanti).

5) Adakah saya perlu mendaftar talian 018 untuk menikmati rangkaian YES 4G.

“Our pre-registration is closed, but you can still register for Yes once we launch. Registration is at www.yes.com.my (Pra pendaftaran telah pun ditutup. Tetapi anda boleh lagi mendaftar setelah di lancarkan nanti)

6) Apakah device yang di gunakan untuk YES 4G? Adakah seperti modem streamyx atau modem broadband maxis/celcom atau macam mana?

“We have many devices to use Yes. We have a USB Dongle called the Yes Go. We have a Mobile WiFi hostpot called Yes Huddle. We also have a WiFi gateway for home and office use called the Yes Zoom. Our 4G phone at launch is called the Yes Buzz”. (Kami mempunyai pelbagai peranti. Kami punyai USB Dongle yang di panggil Yes Go. Kami juga mempunyai Mobile WiFi Hostspot yang di panggil Yes Huddle. Kami juga mempunyai WiFi Gateway untuk kegunaan rumah atau pejabat yang di panggil Yes Zoom. Dan akhir sekali kami juga akan melancarkan telefon 4g kami yang di gelarkan Yes Buzz.)

7) Bagaimanakah semua ini berfungsi? Seperti yang tertera di laman web YES.MY, kita boleh gunakan untuk call, voice dan data? Boleh tak terangkan serba sedikit secara teknikalnya?

“We will have an application that you can use to make voice calls even if you are on your PC. Charges will be the same and so will SMS. That means you do not have to use our 4G phone to enjoy all of Yes services. In fact, people can even call you on your PC by dialing your 018 number. Just like if they were calling you on your handphone”. (Kami mempunyai satu aplikasi yang boleh digunakan untuk panggilan walaupun anda berada di komputer anda. Caj yang dikenakan sama dan begitu juga dengan SMS. Ini bermakna anda tidak perlu menggunakan telefon 4G kami untuk menikmati kesemua perkhidmatan YES. Orang lain juga boleh menghubungi kamu dengan mendail no 018 anda. Ianya seperti berbual di talian telefon. )

Kesemua soalan aku telah pun di jawab. Apa yang boleh di katakan, Yes 4G semangnya akan menjadi pesaing hebat untuk broadband lain. Bukan setakat laju, tetapi perkhidmatan suara dan video yang boleh di gunakan dalam waktu yang sama, sudah pasti memberikan sesuatu yang baru serta menarik untuk rakyat Malaysia. Tetapi tiada seorang pun yang sudah mencuba menggunakan Yes 4G. Harap apa yang di janji akan di kotakan. Usah hanya tabur janji tetapi sokongan di belakang hari amat mengecewakan. Yes 4G sila ambil perhatian.  Harap ianya satu revolusi pada dunia Internet di Malaysia. Jika benar apa yang di janjikan, sememang projek ini akan berjaya sepenuhnya. Sama-sama kita lihat performancenya nanti.

*** Nampak gayanya lagi banyaklah blogger-blogger baru akan muncul. Lagi banyaklah peniaga-peniaga akan menumpukan pemasaran mereka di dunia Internet. 🙂





Azizul Terbaik Di Asia

Satu berita gembira dari Sukan Asia Guangzou China. Setelah beberapa hari muram tanpa pingat, semalam kem kontijen Malaysia sangat gembira apabila menambah 2 lagi pingat emas, 2 perak dan 1 gangsa. Semalam adalah hari yang sungguh indah bagi mereka. Tinggal beberapa hari lagi untuk memburu sasaran 9 pingat emas.

Bagi Azizulhasni Awang pula, Hari Raya Aidil Adha 2010 adalah yang paling bermakna untuknya.  Setelah berkorban tinggal berjauhan dari keluarga, ahkirnya semuanya terbalas semalam. Azizulhasni Awang pada mula gagal meraih pingat gangsa pada sebelah pagi. Azizulhasni Awang bangkit pada sebelah petang. Bertarung pada acara Kierin kegemarannya.

Ingat lagi pada temasya Sukan Komanwel 2010, Kemenangan Azizulhasni Awang di batalkan walaupun dia telah memenangi acara Keirin itu.

Lihat kembali entri ini : Azizulhasni Kecewa

Itu tidak mematahkan semangat Azizulhasni Awang. Semalam dia membuktikan bahawa dia yang terbaik di ASIA. Dia merangkul pingat Emas yang pertama untuk dirinya di Sukan Asia. Rakan sepasukan Josiah Ng pula meraih pingat Perak.

Memang acara Keirin yang di tunggu-tunggu oleh semua rakyat Malaysia. Bagaikan menunggu durian yang gugur. Tetapi Azizulhasni Awang sememangnya hebat. Pelumba Basikal yang berusia 22 tahun ini, bukan sahaja mengharumkan nama Malaysia, tetapi menjadikan dirinya yang hebat di Asia. Dari usaha yang berterusan, semangat juang yang tinggi, Azizul memang berhak menerima pingat Emas di Sukan Asia 2010.

Apa yang semua rakyat Malaysia harapkan, teruskan kecermerlangan itu di temasya-temasya yang akan datang. Teruskan kebanggaan ini di mata dunia. Tunjukkan pada dunia, Malaysia juga mampu menghasilkan pelumba basikal profesionnal yang unggul. Paling penting Malaysia tidak harus di pandang rendah lagi. KAMI Sememangnya BOLEH. Dari Anuar Manan, Josiah Ng dan kini Azizulhasni Awang. Tahniah. Kamu semua sememangnya hebat dan terbaik.

Betul Kata Bidalan “Kemana Kuah Kalau Tak Ke Nasi”.

Memang ada kebenarannya bila kata orang-orang tua atau kata bidalan ” kemana tumpah kuah kalau tidak ke nasi”.  Dahulu aku tak berapa ambik port sangat dengan kata-kata bidalan ini. Tetapi setelah berumah tangga, umur semakin meningkat dan semakin matang aku lebih suka bermain-main dengan kata-kata bidalan. Sememangnya ia unik dan mempunyai maksud yang tersendiri.

Seperti kata bidalan “Kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi”. Ini berlaku pada keluarga aku sendiri. Yang paling nampak pada anak aku. Sekarang ini, anak aku mempunyai satu perangai yang sama dengan aku sewaktu aku kecil dahulu.  Ia di sahkan sendiri oleh emak aku yang sering memerhatikan gerak geri cucunya itu.

Perangai itu berlaku ketika Akif minum susu. Selepas minum susu, Akif tidak akan membiarkan botol susunya di mana-mana. Dia akan memanggil UMI atau AYAHnya untuk memberikan botol susu berkenaan. Susu habis atau tidak Akif akan memanggil kami untuk memberikan botol susu itu. Inilah satu perangai yang sama dengan aku . Dan inilah yang aku lakukan sewatu kecil dahulu.

Mak aku pula bercerita perkara yang sama berlaku semasa aku kecil dahulu. Bila melihat gerak geri Akif, terus terpancul dari mulutnya ” Macam bapak akif dulu laa…tak pernah buang botol bersepah-sepah. Baik isap susu dalam buai ataupun kat atas tilam” . Terus berkata lagi ” Kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi kan…”

Aku hanya mempu tersenyum. Bila melihat telatah Akif selepas menyusu. Wah baik anak aku ni.  Macam aku dulu..hahahah perasan pulak kan. Tapi itulah yang terjadi secara realitinya. Memang betul kata-kata bidalan. Ianya di cipta oleh orang-orang dulu. Ianya di cipta bukan sekadar suka-suka. Bukan sekadar hiburan semata-mata. Tetapi kebanyakkannya berhubung kait dengan kehidupan kita kan.

Terima Kasih orang-orang lama yang seungguh kreatif membuat kata-kata bidalan yang unik dan hanya di jumpai di Malaysia sahaja. Tidak di tempat lain. Jadi luang-luangkan lah masa bersama anak-anak untuk memberithau kata-kata bidalan. Bukan apa, takut generasi akan datang tidak paham langsung akan kata-kata bidalan, perumpamaan, pepatah ataupun kiasan. Terlalu banyak kata-kata yang amat boleh di gunakan dalam kehidupan kita. Dan itulah yang mewarnai lagi kehidupan kita sebagai rakyat Malaysia.

Filem Estet Hambar :(

Petang sabtu lalu aku bersama Isteri sempat meluangkan masa untuk ke pawagan. Lamanya kami tidak ke pawagan. Teringat kemabli zaman-zaman bercinta dulu. Hampir setiap minggu kami ke pawagan :). Kiranya TGV Tebrau City sudah kami pajak untuk menonton apa-apa filem terbaru. Tetapi kali ini kami memilih untuk menonton filem Estet.

Estet adalah sebuah filem arahan Mamat Khalid. Siapa yang tak kenal dengan Mamat Khalid kan. Tiket telah di booking pada sebelah pagi.  Sebelah petangnga aku terus ke TGV dan ambil tiket yang sudah di tempah melalui telefon. Wife ada tanya juga, Estet ni ceritanya macam mana? Aku hanya jawab, ia sebuah filem baru arahan Mamat Khalid. Secara ringkasnya ia sebuah cerita suka duka kehidupan orang-orang yang duduk di Estet.

Permulaan cerita ini bermula apabila kesemua penduduk Estet Cinta Manis menerima satu khabar berita mengenai perlawanan bolasepak. Perlawanan ini antara Estet Cinta Manis dan Estet Red Cobra. Dari sini bermula pencarian penduduk Estet Cinta Manis yang bakal menyertai perlawana bolasepak 7 sebelah itu.

Pertembungan kedua-dua Estet ini menhidupkan kembali semangat mereka kerana sudah 20 tahun mereka tidak bertemu. Di sinilah segalanya bermula. Pelbagai cerita yang di kaitkan pada kisah penduduk Estet ini.  Bermula dengan penjualan Black Market untuk hasil getah-getah mereka. Ini juga menimbulkan perasaan tidak puas hati pada semua penduduk.

Farid (Farid Kamil) dan Shashi (Shashi Tharan) adalah dua orang budak Estet yang sentiasa bertindak untuk mempertahankan keharmonian Estet mereka. Dua orang rakan baik ini seolah-olah menjadi hero kepada penduduk Estet Cinta Manis. Mereka juga menyertai pasukan bolasepak Estet mereka untuk bertemu Estet Red Cobra.

Dalam masa yang sama juga Farid jatuh cinta dengan Geetha, seorang gadis yang cantik di Estet itu. Bapa Geetha pula menjadi jurulatih kepada pasukan Estet Cinta Manis untuk perlawanan bolasepak itu. Bapa Geetha, Subramaniam mempunyai hutang kepada kerani Estet berkenaan yang bernama Pooniah. Pooniah boleh menyelesaikan masalah hutang bapa Geetha, dengan syarat mereka mesti menang perlawanan bolasepak itu. Tetapi, jika mereka kalah, Pooniah mahu berkahwin dengan Geetha.

Ini menimbulkan satu perasaan yang kurang meyakinkan kepada Subramaniam. Dia sangat sedih sehingga mengheret Geetha dalam masalah ini. Dia hampir gantungkan diri kerana tidak sanggup lagi menggalas tanggungjawab ini. Tetapi Geetha sempat menyelamatkan bapanya dan memohon bapanya terus memberikan latihan kepada pasukan Estet Cinta Manis.

Di sinilah, segala-galanya. Dari suka, duka, dan dendam terus menhiasi filem Estet. Penuh dengan aksi, lucu, serius dan dendam. Segala elemen Estet di masukkan dalam cerita ini. Yang menarik dalam filem Estet adalah semangat perpaduan antara kaum. Filem ini sememangnya 1 Malaysia. Ini sememangnya menjadikan Estet sebuah filem yang unik, tetapi sambutan penonton pada filem ini agak hambar.

Agak terkejut bila masuk ke pawagam, tidak ramai penonton yang menonton. Walaupun filem ini unik, tetapi ia tidak berjaya menarik perhatian penonton. Mengapa? Aku senaraikan beberapa perkara yang menyebabkan Estet kurang mendapat perhatian. Ini hanya pandangan peribadi dari kaca mata seorang yang bukan pengiat filem.

1) Terlalu banyak elemen hidustan (sperti menyanyi, joget) di dalamnya. Ini menyebabkan orang sudah bosan dengan elemen ini.

2) Pelakon yang di terapkan dan filem ini kebanyakkan muka baru. Ini juga menyebabkan filem ini tiada tarikan.

3) Jalan cerita filem ini, sudah boleh di jangka. Maksudnya, penonton sudah boleh jangkakan apa yang akan berlaku pada akhirnya.

4) Scene-scene minum todi tidak seharusnya di terapkan dalam filem ini. Ini menyebakan penonton seakan tidak berpuas hati dengan scene berkenaan.

5) Promosi filem ini tidak kuat. Ramai yang tidak tahu akan kemunculan cerita ini. Malah kemunculannya di pawagam juga tidak di ketahui oleh ramai peminat filem. Something wrong !!!.

6) Kisah kunci yang di sampaikan tidak tepat pada hati penonton. Ianya tidak meninggalkan kesan yang mendalam dalam hati penonton. Bila tiada kesan, malah tiada apa yang istimewa yang ingin di ceritakan pada kawan-kawan yang lain.

7) Elemen-elemen hidustan atau tamil yang memuakkan penonton. Ramai penonton sudah melabel filem hidustan atau tamil pada tahap yang berbeza dari filem lain. Jadi faham-faham sudahlah ya.

Maaf jika ulasan ini menginggung perasaan. Aku tidak berniat untuk condemm filem melayu. Tetapi bagaikan ada yang tidak kena dengan Filem Estet ini. Perkara-perkara diatas hanya pendangan peribadi aku. Sebab apa, aku mengharapkan satu filem yang lebih baik dan lebih memberikan kesan yang mendalam dalam sesebuah filem. Lebih-lebih lagi dari arahan Mamat Khalid. Maaf sekali lagi kerana Filem Estet tidak berjaya menambat hati aku. Jika ditanya berapa bintang? Aku hanya memberikan 3 bintang untuk Filem Estet. Maaf…