Monthly Archives: July 2010

Percaya Dengan Apa Yang Kita Lakukan.

percaya pada diri sendiri

Dalam meniti hari-hari sebagai seorang manusia, kita tidak terlepas daripada pelbagai cabaran dan dugaan. Tetapi sudah menjadi lumrah kitaran hidup sebagai manusia. Bermacam-macam  perkara yang perlu kita tempuhi untuk melengkapkan kehidupan kita sebagai manusia biasa dan hamba KepadaNYA. Tidak kiralah kira sudah berkahwin, bujang, ibu atau bapa, anak-anak, pelajar sekolah atau siapa sahaja kita. Sebabnya kita hanya manusia biasa.

Untuk menjalani kehidupan yang penuh liku, mahu atau tidak kita mesti tempuhi pelbagai perkara untuk membolehkan kita survive untuk hidup.  Termasuk dalam soal bagaimana mendapat sesuap nasi, bagaimana memiliki tempat untuk berteduh, bagaimana untuk menjadi pelajar yang hebat, bagaimana untuk menjadi seorang bapa yang baik, bagaimana menjadi seroang yang berjaya, bagaimana menjadi pekerja yang baik dan sebagainya. Begitu juga dalam soal mencari rezeki.

Bila bercakap soal rezeki, ia terlalu sensitif untuk di bicarakan. Pelbagai cara dan yang di gunakan untuk mencari rezeki. Ada rezeki yang halal, ada juga rezeki yang haram.  Tetapi kali ini aku ingin berkongsi sedikit info berhubung dengan rezeki yang halal. Sebagai Umat Islam, mendapatkan rezeki yang halal adalah wajib. Suka atau tidak perkara ini perlu diberi keutamaan. Pelbagai cara yang orang islam di gunakan untuk mencari rezeki yang halal.

Tetapi masih ramai  antara kita yang lebih gemar mencari rezeki dan mengejar perkara-perkara yang tidak pasti. Lebih percaya perkara-perkara yang tidak masuk dek akal ataupun termakan hasutan daripada iklan-iklan yang menjanjikan pulangan yang lumayan. Tetapi ramai juga yang terlingkup kerana terlalu mengejar perkara atau rezeki yang tidak pasti. Mengapa ini semua boleh berlaku?  Ini kerana kita sendiri tidak tahu akan beroleh kejayaan atau keuntungan  di penghujungnya. Peratus kesangsian lebih tinggi daripada peratus keyakinan.

Continue reading

Tips Untuk Terus Kental Dengan Blogging

fokus menulis blog

Blogger kental oh blogger kental. Blogger kental adalah satu ungkapan yang biasa di ungkapkan oleh para blogger. Lebih-lebih lagi pada waktu ini lebih ramai orang yang ingin menjadi blogger. Semua ingin menulis blog. Sebab apa? Sebab ia memang menyeronokkan. Cool dan sentiasa mendapat rakan-rakan yang baru dalam dunia blogging.

Tetapi bolehkah kita semua menjadi seorang blogger yang kental? Mengharungi pelbagai dugaan dalam dunia blogging dan terus menulis pada jangka waktu yang lama.  Bagaimana untuk terus mengentalkan diri supaya terus menjadi blogger pada masa akan datang?

Di sini aku memberikan beberapa tips untuk terus fokus dalam dunia blogging. Tips yang juga boleh di guna pakai untuk terus kental menjadi seorang blogger.

Continue reading

Panggilan Advertiser Dari UK

panggilan dari UK

Semalam aku menerima satu panggilan yang tidak di duga. Satu panggilan yang aku tak sangka langsung dalam kepala aku. Mungkin ini sudah menjadi lumrah kepada mereka-mereka yang sudah lama berkecipung dalam dunia blogging di arena Antarabangsa.

Ini adalah perbualan aku bersama Nick , seorang advertiser dari UK yang telah membeli link di NICHE Blog aku..

Nick : Hello, may i speak to Mohd please?

Aku : Yes speaking.

Nick  : I’m nick from qualitysolicitors. Are you the owner of *******k.com?

Aku   :  Yes!!, Anything i can help you? And where are you from?

Nick  : I’m from qulitysolicitors. It based on UK.  I’m in UK now.

Aku   :  Ok. So what i can help you.

Nick  :  I have buy one link on your blog. Could you help me to amend the URL?

Aku   : Sure Sir. Please send me a detail to my mailbox. I will amend ASAP.  I’m in driving right now.

Nick  : Ok. I’ll send all the detail. Thanks and careful while driving.

Aku   : Ok. Bubbye.

Dan bila sahaja sampai ke rumah, aku terus membuka laptop. Memang betul ada satu email daripada Nick. Bagus betul advertiser ni. Sanggup call aku dari UK, semata-mata suruh aku amend link dia. Ini memang tidak di duga. Begitu telusnya mereka menjalankan perniagaan link advertiser ni. Ini kandungan email dari Nick.

Continue reading

Celcom Broadband Masalah Ke?

celcom-broadband masalah

Aku pasti ramai yang tertanya-tanya mengapa tak boleh akses ke blog aku. Masalah ini berlaku hanya kepada pengguna Celcom Broadband. Ramai rakan-rakan yang rata-rata pengguna Celcom Broadband tidak boleh akses ke blog Shaffik.com. TETAPI tidak berlaku kepada pengguna Broadband yang lain.  Argghhh satu lagi tamparan hebat bagi aku. Rugi traffik.

Sebenarnya masalah ini berlaku semenjak aku bertukar hosting. Aku cuba memberitahu masalah ini kepada pihak hosting aku. Ipage.com. Mereka tidak memblok apa-apa IP address samada kepunyaan hosting atau ISP Malaysia. Mereka tidak boleh blok sebarang IP address jika tiada alasan  kukuh yang memerlukan penjelasan daripada aku.

Aku juga melaporkan hal ini kepada pihak Celcom Broadband. Pihak Celcom Broadband masih membuat siasatan tentang masalah ini. Tapi dah sekian lama rasanya. Lagi satu bila aku call untuk menyatakan akan hal ini, mereka sekadar melayan aku acuh tak acuh. Aku tau sebabnya, sebab aku bukan pengguna Celcom Broadband. hahahahahha.

Aku juga membuat survey di Internet, memang ada beberapa website yang tidak boleh di akses daripada Celcom Broadband. Tetapi rata-rata tiada penyelesaian. Ada juga rakan-rakan pengguna Celcom Broadband khususnya akses ke Blog Shaffik menggunakan Proxy. Barulah mereka boleh akses ke blog ini.

Continue reading

Tips : Tidur Di Tempat Kerja? :)

Merasa mengantuk di tempat kerja adalah satu perkara yang biasa berlaku pada semua orang. Semua orang yang bekerja di pejabat khususnya mesti pernah menghadapai masalah seperti ini. Tetapi persoalan utamanya, bagaimana untuk mengatasi masalah ini? Bagaimana pula nak “cuba” tidur di tempat kerja? Ermmm…Usah risau aku ada satu penyelesaian untuk korang semua. Aku sertakan video dibawah sebagai panduan untuk tidur pada waktu kerja dan di tempat kerja…..


Hahahaha….ada yang berani nak buat? Ini hanya untuk hiburan semata-mata. Kalau korang nak buat juga tanggung lah sendiri ya. Tapi idea dia bagus jugak tu…huhuuhuhuhu 🙂