Monthly Archives: June 2010

Bengkel Blogging Ke – 2 : Semua Berpuas Hati…

bengkel blogging

Alhamdullilah, Bengkel Asas Blogging ke-2 sudah pun tamat. Hujung minggu lepas aku bersama Nuaeman menjalankan Bengkel Asas Blogging yang ke 2.  Segala persiapan di atur dengan rapi semenjak seminggu yang lalu. Walaupun peserta tidak ramai, tetapi kepuasan di hati semua peserta adalah paling utama bagi kami.

Kali ini peserta 4 orang. Kami bersyukur 4 orang peserta. Pada mulanya ramai yang menyatakan minat, tetapi batalkan pada saat-saat akhir sebab ada hal yang lebih penting mereka perlu lakukan. Tak apa, walaupun 4 orang konsistensi kami tetap sama. Kami berusaha bersungguh-sungguh untuk memberikan kepada semua peserta yang TERBAIK.

Bengkel kali ini, seperti juga bengkel yang lepas. Bengkel yang 100% hands on, santai dan tiada sebarang tekanan di berikan kepada para peserta. Kami mahukan mereka semua selesa dengan Bengkel Asas Blogging kami. Bukan setakat selesa dengan tempat malah dengan peserta lain dan juga corak pembelajaran kami.

Tetapi kali ini ada 2 peserta wanita. Wah, Bengkel Asas Blogging dah ada peserta wanita? Mereka menghiasi lagi Bengkel Asa Kami. Namanya Ibu Patimah (Ibu) dan juga Baizura. 2 orang lelaki lagi namanya Zawawi (Awi) dan Munir.  Semua mereka mempunyai satu tujuan yang utama, iaitu melihat blog dot com mereka hasil dari air tangan mereka sendiri. Itu tujuan yang paling utama.

Ini adalah cabaran hebat bagi kami. Rata-rata antara mereka sudah tahu tentang blog. Sudah tahu tentang blogging dan sudah tahu akan potensi blog. Apa yang mereka mahukan adalah teknikal membina blog dot com sendiri. Sebab itu Bengkel Asas Blogging menjadi pilihan di hati mereka semua. Mereka sanggup datang (ada yang dari Penang) semata-mata untuk membina blog mereka sendiri.

Continue reading

5 Cara Mudah Meringankan Beban

beban

Dalam menjalani kehidupan seharian, kita sering mengalami beberapa perkara yang membuat kita resah dan tidak selesa. Perkara-perkara ini biasa boleh menjadi masalah yang besar pada diri kita. Sebagai manusia biasa, sudah pasti kita mahu hindarkan perkara-perkara sebegini daripada terus berlaku.

Ia akan lebih perit lagi, jika ia melibatkan masalah kewangan. Wang memang sangat diperlukan pada waktu ini. Kadang-kadang marah juga kepada orang yang memperkenal matawang ni kan. Tapi nak buat macam mana itulah sudah menjadi ketentuan kita untuk hidup.

Jika di lihat balik kesemua masalah yang di hadapi, kita pasti akan merasa takut, resah dan tidak selesa untuk menghadapi kesemua masalah ini. Lebih-lebih lagi bila dan berumahtangga.  Memang berat untuk di pikul. Kadang kala ia menjadi satu beban yang besar untuk kita.  Tetapi ada pelbagai cara untuk meringankan beban ini.

1) Selalu percaya kepada diri sendiri bahawa setiap perkara atau masalah itu boleh di selesaikan. Percaya yang diri anda mampu melakukannya. Mungkin ia tidak boleh di selesaikan dalam masa satu hari, mungkin berbulan-bulan lamanya. Tetapi lsentiasa percaya yang anda boleh melakukannya.

2) Sentiasa memotivasikan diri untuk menjadi yang terbaik. Percaya yang diri anda itu yang terbaik. Jika tidak untuk majikan, jadilah yang terbaik untuk anak dan isteri.

3) Usah buat perkara yang kita sendiri tidak mampu. Jangan paksa diri untuk melakukan perkara yang di luar batasan kederat kita. Memang usaha yang anda lakukan itu baik, tetapi jika terlalu ekstrem dan menyusahkan diri sendiri ia pasti akan dapat pulangan yang mengecewakan.  Mungkin anda gembira, tetapi tidak pada orang lain. Ini bukan menyusahkan keluarga malah menyusahkan orang lain.

Continue reading

RM500 Untuk Sebuah Blog.

RM500

Bulan lepas seorang kawan baik aku di tempat kerja lama menelefon aku. Lama tak berbual, macam-macam cerita yang kami bualkan. Dia adalah salah seorang kawan baik aku yang sama-sama mengharungi Pelaburan Internet suatu ketika dahulu. Sama-sama belajar main Forex dan macam-macam lagi business Internet. Hahaha..bila fikir-fikir balik kelakar pun ada.

Bila aku berhenti sahaja daripada kilang lama, kami masih lagi berhubungan seperti biasa. Mungkin melalui telefon atau lepak di kedai mamak. Cuma pada hari itu, dia menelefon untuk bertanyakan sesuatu. Dia bertanyakan bagaimana untuk memasarkan perniagaan yang baru ingin di ceburinya.

Dia sedang dalam rangka kerja untuk satu perniagaan kereta-kereta lama. Sudah ada kereta-kereta lama yang sudah pun di jual secara offline. Kencang juga mamat ni. Jadi dia tanya pendapat aku. Aku memberikan satu pendangan. Untuk mendapatkan potensi yang lebih baik, buatlah satu blog / website untuk mengiklankan kereta-kereta untuk jualannya.

Sebabnya pada zaman sekarang ramai penggemar kereta mencari sumber di Internet. Potensi memang besar sekali dan ianya satu pelaburan untuk jangka masa yang panjang. Mengapa tidak dia membuat satu blog untuk memasarkan keretanya kan? Jadi dia bersetuju untuk buat satu blog untuk perniagaanya. Ada satu ayatnya di dalam perbualan kami “Shaffik, kau buatkan blog aku. Setup semua aku bayar kau RM500”. Wah…satu tawaran baik untuk aku.

Continue reading

Kerja Kosong, Kerja Kosong, Kerja Kosong…

Entri ini di tujukan khas untuk mereka-mereka yang sedang atau masih mencari kerja. HID Global Sdn. Bhd. sedang mencari para pekerja baru. HID Global Sdn. Bhd. adalah tempat aku bekerja. HID Global Sdn. Bhd. terletak di Tampoi Johor Bahru. Banyak jawatan kosong yang di tawarkan.  Kepada yang masih mencari kerja, boleh menghantar resume di alamat email kslee@hidglobal.com.

Job Vacancy

Bengkel Blogging Tiba Lagi

asas blogging

Ramai yang bertanyakan bilakah Bengkel Blogging akan di adakan lagi. Setelah berbincang dengan Nuaeman, kami memutuskan untuk mengadakan Bengkel Asas Blogging pada :

Tarikh     :   26- 27 Jun 2010

Tempat   :    FMCC Bandar Baru Uda JB

Masa       :    8.30 Pagi – 5.30 Petang

Bengkel Asas Blogging ini adalah bengkel ke-2 kami. Pada awalnya ianya akan di adakan pada sekitar bulan April. Tetapi atas sebab-sebab yang tertentu, kami terpaksa postponed kepada bulan Jun 2010. Kami amat berbesar hati kepada rakan-rakan yang ingin menyertai bengkel kami.

Ada juga yang bertanyakan, mengapa mengambil masa sampai 2 hari. Kenapa tak boleh buat satu hari ke? Ini adalah persoalan yang biasa aku dan Nuaeman terima. Sebab utamanya adalah :

1) Bengkel Asas Blogging ini di ajarkan dari O sehingga anda mempunyai satu blog .com sendiri. Ia mungkin mudah bagi yang pernah membina blog, tetapi ia sukar untuk mereka yang tidak pernah buat blog .com sendiri.

2) Team Bengkel Blogging bertanggungjawab terhadap segala info dan ilmu yang ingin di sampaikan. Team Bengkel Blogging akan pastikan semua pelajar akan pulang dengan satu blog dot sendiri.

Continue reading