Bagaimana Kehidupan Anda Jika Google Tiada?

By | May 11, 2010

Google New Layout

Internet dan Google memang tidak boleh di pisahkan. Google telah berjaya memecah dominasi Yahoo yang menjadi raja di carian Internet ketika awal 2000. Pelbagai perubahan yang di lakukan dilakukan oelh Google. Google ada search engine yang menjadi pilihan ramai adverstiser untuk mengiklankan produk mereka di Google melalu Google Adwords.

Ia tidak setakat terhenti di situ sahaja, Google juga memberikan sumber pendapatan kepada para webmaster dan blogger untuk menjana wang di Internet. Inilah titik tolak bagaimana orang ramai mula menjana wang melalui blog dan website masing-masing. Jika ingat-ingat balik ketika tahun 2006 dahulu, ramai blogger menjana wang yang banyak melalui Adsense.

Bila sudah berjaya menarik ramai advertiser, Google mengorak langkah untuk memperkenalkan beberapa aplikasi yang berupaya membantu orang ramai di talian Internet.  Pelbagai aplikasi yang  digunakan oleh pengguna Internet yang berlandaskan Google seperti Gmail, Google Search Engine Google reader,  Google Alert, Adsense, Adword, Google Translate, Picasa, Google Alert,  Google Mobile, Google Analytic, Google Docs dan bermacam-macam lagi.

Aku terfikir satu perkara. Bagaimanakah jika suatu hari nanti Google tiada dalam dunia Internet? Apakah yang akan berlaku kepada pengguna Internet yang selalu mengharapkan Google dalam kehidupan Internetnya? Bagaimana pula para blogger / webmaster yang menjana wang Adsense setiap bulan? Adakah kita boleh menikmati kepantasan Gmail dan Google Chrome ketika melungsuri Internet?

Ini kerana sebahagian kehidupan di dunia Internet yang selalu kita gunakan mesti ada Google. Perasan tak? Lihatlah bagaimana Google mendominasi dunia Internet hanya bermula dengan Search Enginenya sahaja. Jika tanya pada aku, akulah orang yang paling kecewa jika Google tiada. Sebabnya aku banyak menggunakan aplikasi daripada Google. Mungkin dunia internet bagi aku akan terhenti seketika sehingga boleh mencari pengganti kepada Google. Apa pendapat anda tentang tajuk ini? Adakah kerja-kerja online anda akan lumpuh? Kongsikan bersama-sama rakan-rakan yang lain.

10 thoughts on “Bagaimana Kehidupan Anda Jika Google Tiada?

  1. Syafrizal

    Mesti takde enjin pencarian yang buat macam Google. Semua banyak sangat gambar dan pengiklanan.

    Reply
    1. Shaffik

      Itu laa pasal. Aku tak nampak ada search engine lain yang buat seperti googel. Complete search engine.

      Reply
  2. Amran Ibrahim

    Jika Google tiada susahlah hati saya kerana laman ini berjaya memikat hati saya dan mungkin berjuta-juta atau berbilion penduduk di dunia ini and I like GOOGLE always….

    Reply
  3. shaharil

    Aku suka google terutamanya gmail. Sebab, membantu aku untuk mengawal peti masuk emel dan tak payah nak pening kepala.

    Banyak lagi kemudahan yang sediakan oleh google yang boleh dimanfaatkan oleh semua orang terutamanya bloggger.

    Reply
    1. Shaffik

      Aku pun sama. Gmail adalah email yang aku still guna lagi sampai sekarang. Memang best. Pantas dan tentas..haahhahhaa

      Reply
  4. titan

    bagi aku, sama aje google ada atau tak ada. Sebab apa? Sebab akan ada benda yang macam google datang nanti. Aku dah kenal internet sebelum waktu google wujud dalam hidup aku..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.