10 Perkara Yang Tidak Di Ketahui Tentang Seorang Blogger.

By | May 3, 2010

tentang blogger

Blogging adalah sebahagian daripada kehidupan aku sekarang. Walaupun ianya sebagai kerja sambilan, tetapi kesannya amat mendalam bagi aku. Bila di sebut sebagai blogger, memang bukan sesuatu yang asing di Malaysia. Ramai yang sudah tahu akan kerja ini. Tetapi tidak ramai yang tahu apakah sebenarnya yang di lakukan oleh blogger ini.
Adakah blogger ini menulis hanya sekadar untuk mencari publisiti murahan atau mengejar glamour?

Bagi aku seorang blogger yang bagus dan cool, publisiti murahan atau mengejar glamour bukannlah sebagai tujuan utama mereka menulis. Tetapi kebanyakkan mereka menulis atas dasar minat yang mendalam dan bersedia untuk berkongsi maklumat yang berguna kepada para pengunjung blog mereka.

Banyak perkara yang tidak di ketahui oleh orang ramai tentang blogger.  Dari itu aku senaraikan 10 perkara yang tidak di ketahui oleh orang ramai tentang  seorang penulis blog.

1) Blogger selalu berlawan dengan masa. Masa amat selalu mencemburui blogger. Lebih-lebih lagi jika blogger itu mempunyai kerja yang tetap dan sudah pun berkeluarga. Ini kerana, kebiasaannya blogger mengambil sedikit masa untuk menulis sesuatu entri.

2) Bukan semua blog berorientasikan wang. Ada blogger yang menulis semata-mata minat yang mendalam. Tetapi setiap entri yang disiarkan mendapat perhatian pengunjung. Haa macam mana tu?

3) Perkara yang paling membuatkan blogger MARAH bila talian internet macam Kura-kura. Inilah masanya untuk menguji kesabaran para blogger. Lebih-lebih lagi bagi mereka yang berinteraksi dengan pengiklan. Dugaan…dugaan…

4) Bagi blogger yang sudah berkahwin, dugaan yang paling hebat adalah memberikan kefahaman yang betul kepada isteri dan anak-anak. Jika isteri atau suami tidak memahami jiwa seorang blogger, ianya boleh menjurus kepada salah anggap dan menjejaskan hubungan suami isteri.

5) Blogger yang kental sentiasa berusaha untuk mendapatkan rentak penulisan yang konsisten. Mengekalkan konsistensi bukanlah satu perkara yang mudah. Tidak ramai yang mampu membuatnya. Inilah yang orang ramai yang tidak tahu.

6) Blogger juga memerah keringat dan berusaha untuk menghasilkan penulisan yang berkualiti. Walaupun pendek tetapi cukup untuk memberikan sesuatu kepada para pengunjungnya.

7) Sentiasa moniterize blog yang dibangunkan. Ini termasuklah, memerhati dari mana sumber traffik yang datang. Ini boleh dijadikan sebagai kayu pengukur untuk memajukan blog pada masa hadapan. Setiap hari blogger akan melihat jumlah statistik untuk blog mereka, ini perkara yang di lakukan bila membuka sahaja laptop dan akses kepada talian Internet.

8) Blogger akan merasa kecewa jika entri yang di tulis tidak mendapat perhatian yang tinggi dari pengunjung. Ini memang pasti. Tetapi sebaliknya jika entri yang di tulis mendapat perhatian yang tinggi. Aku pasti ketika ini blogger semua kembang sahaja kan.

9) Tersenyum lebar jika setiap hari ada pengunjung baru menerjah masuk ke blog. Lebih manis lagi jika mereka terus melekat di blog dan sering menantikan info-info atau entri terbaru daripada blogger.  Jika blogger yang menjana wang dari blog, tersenyum lebar jika setiap hari ada wang masuk daripada blognya. Betul tak?

10) Yang terakhir sekali, blogger akan lebih rasa di hargai jika entri yang ditulis di puji, di hargai dan dijadikan sebagai penduan dalam kehidupan seharian. Walau ROCK macam mana pun seorang blogger itu, hati mereka tetap akan touching dan  tersenyum jika entri yang di tulis itu dihargai oleh pengunjungnya.

Ini adala 10 perkara yang tidak di ketahui oleh orang ramai tentang blogger. Mungkin anda sudah dapat jawapan mengapa orang suka menulis blog? Amcam cool tak kehidupan sebagai seorang blogger?

P/S : Pendaftaran Bengkel Asas Blogging masih terbuka.

24 thoughts on “10 Perkara Yang Tidak Di Ketahui Tentang Seorang Blogger.

  1. sangilapi

    masih dalam menyesuaikan diri dalam dunia blogging dari segenap segi.

    aku kena print out entry ni,tampal kat pintu bilik pertapaan aku supaya aku lebih difahami dan bagi kat TMNet satu salinan 🙂

    Reply
    1. Shaffik

      Hulamak..nak tampal kat pintu bilik eh..Bagus..supaya orang lain tau Siapa blogger nie…

      Reply
  2. Syafrizal

    Menjadi blogger memang cool tapi perlu ada etika supaya blog kita mendapat perhatian dan dijadikan rujukan Insya Allah.
    Tapi satu perkara yang pasti adalah berokband di Malaysia memang sangat laju (nada perli) dan nak update blog pun macam kura2 (muka tensen).

    Reply
    1. Shaffik Post author

      Etika dalam penulisan tu memang penting bro. Kalau tak memang pengunjung menyampah nak singgah blog kita.
      Masalah broadband memang satu isu yang sering di perkatakan.Harap projek menaik taraf perkhidmatan Internet boleh menyelesaikan masalah kelembapan Internet di Malaysia.

      Reply
      1. Syafrizal

        Harap-harap la tapi jangan hangat-hangat taik ayam sudah. Unify pun belum ada lagi yang complaint. Nak tengok setakat mana service diorg.

        Reply
  3. shaharil

    No.2 tu lebih kepada konsep kongsi dan mendidik masyarakat. Rasanya, teknik ini akan memberi lagi ramai pelawat. Lepas tu, boleh buat duit…

    P/s: sekadar pandangan jer.:)

    Reply
  4. aktechpage.com

    Aku setuju dgn no. 1…walaupun masih lg single…ttp kerjaya aku memerlukan masa yg banyak…mcm mana lah pulak bila kahwin nanti…huhuhu

    Reply
    1. Shaffik Post author

      Itu lah yang boleh menjatuhkan moral blogger. Banyak kemungkinan mengapa entri tidak dapat di komen. Tetapi jangan sangka, tiada komen tiada pembaca. Mungkin mereka silent reader.

      Reply
      1. wandisini

        silent reader ni yang tak best. kita tak tahu sama ada artikel yang kita tulis itu baik ke tak baik. sebagai blogger apa yang best ialah feedback dari reader. betul tak?

        Reply
  5. suri cahaya cinta

    aduh..
    1 org ada kluga mmg bgtu cam suri dah ada anak sush nak lekat kt laptop..bukak ttp buka..huhuu.tapi suri akan try buat 1 hari 2 post..ya..cuba sedaya upaya 😉

    3 internet mmg begang jap dan hampir smu org mengalaminya.tapi sabau jelah..tu bermakna dia surh kita brhat bsma kit kat jap..

    4 hu..mmg sukar nak fahamkan si dia ttg blog sb dia tak minta dan langsung tak amik port yg suri pula minat2 sangat..ehehe..

    Reply
  6. mankuchai

    Salam Shaffik,terima kasih diatas semua entry tentang blogger..saya newbie lagi..dengan2 info-info yg terpadat disini saya rasa semangat untuk menjadi blogger seperti saudara membuak-buak..terima kasih di segala info tq 100x

    Reply
    1. Shaffik Post author

      Aku berkongsi pengalaman sebagai seorang blogger untuk menyemarakkan lagi dunia blogging di Malaysia….

      Reply
  7. mankuchai

    Salam Shaffik,terima kasih diatas semua entry tentang blogger..saya newbie lagi..dengan2 info-info yg terpadat disini saya rasa semangat untuk menjadi blogger seperti saudara… membuak-buak..terima kasih di segala info tq 100x

    Reply
    1. Shaffik Post author

      Lama tak jumpa kau jugak. Tup tup juga di FB. Erm..betul buat penuliasan yang boleh membimbing halatuju pembaca…erm…

      Reply
  8. decrewz

    No 1 tu biasanya buat tekanan pada blogger.. Blogger baru mcm Jai teruk jugak kena.. Kerja 12 jam sehari.. Balik nak tido, update blog, balas komen.. Awek’s? Hu3.. Siap kena sound ngan awek lagi.. ‘Awak kawin je ngan org2 dalam blog tu, diorang kan faham awak…’.. Uish, gile pe.. Ramai tu, limit kan 4 je.. Pang!!! kena pinggan ke muka skali…wahahaha
    decrewz recently posted..Buat Duit Cara Mudah Auta Atau FaktaMy Profile

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.