Error Semasa Mengupload / Memuat Naik Imej.

By | April 24, 2010

Imej adalah satu elemen penting dalam sesebuah entri. Pada pendapat aku, entri atau post yang tiada gambar seolah-olah tiada penyeri dalam entri tersebut. Bagaimana pula jika anda menghadapi masalah semasa mengupload / memuat naik imej ke dalam entri atau post?

Semalam aku menghadapi satu masalah untuk mengupload imej ke dalam entri. Semasa mengupload imej, satu ralat atau error di paparkan yang menyebabkan proses upload tidak berjaya.  Satu error di paparkan “Unable to create directory /home/shaffik/public_html/xxxxmmmm123.com/wp-content/uploads/2010/04. Is its parent directory writable by the server?”

upload image error

Jangan panik. Rileks brother. Ianya boleh diselesaikan dengan mudah sekali. Ikut langkah-langkah yang disediakan dibawah:

1) Klik bahagian setting didalam wordpress anda. Setting –> Miscellaneous

misc1

2) Taipkan wp-content/uploads seperti yang tertera pada gambar di bawah.

misc2

3) Klik pada butang Save Change. Cuba upload gambar seperti biasa. Ianya akan kembali normal.

Haa..mudah kan. Selamat Mencuba…

11 thoughts on “Error Semasa Mengupload / Memuat Naik Imej.

  1. zik

    erm pernah jugak terjadi macam diatas nie.. try buat yang macam tuh.. tak jadi jugak… erm rupanya kena setting kat cpanel tukar chmod folder ke 777.. baru boleh.. huhu..

    Reply
  2. Nozi

    Salam Shaffik,

    Thanks for the info…tp tk pernah lg la setakat ni ada error. Tapi useful tips ni kalo ada problem macam ni… 🙂

    Reply
  3. aktechpage.com

    Nice tips..
    Setakat ni belum pernah face prob lagi nak upload pic..
    Yg ada pun ialah masalah nak masukkan pic dalam post entry.
    Tp prob hosting, dah pun setel…

    Reply
    1. Shaffik

      Ok bro. Nanti2 kalau ada masalah ni, mungkin ini boleh dijadikan panduan. Nice meeting you at UTM. Akhirnya berjumpa jua.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.