Monthly Archives: March 2010

Tips PERCUMA Untuk Menarik Lebih Ramai Pengunjung

muka surat pertama google

Apa yang paling menggembirakan seorang blogger? Banyak perkara yang menggembirakan hati seorang blogger. Antaranya bila mendapat berita gembira PR blog masing-masing naik ataupun ada kemajuan dari tiada nilai kepada nilai yang lebih besar. Ada juga kegembiraan apabila melihat ranking Alexa semakin mengecil. Ada pula yang gembira apabila menerima banyak komen terhadap sesuatu entri yang di terbitkan.

Tetapi aku pasti ramai blogger yang akan berasa sangat gembira apabila blognya di kunjungi ramai pengunjung setiap hari. Pengunjung setiap hari tidak putus-putus datang untuk melihat perkembangan baru atau mendapat cerita baru di blog kesayangan mereka.

Bagaimana pula mendapatkan pengunjung baru setiap hari? Inilah satu cabaran yang amat penting bila menjadi seorang blogger. Selain mendapat perhatian pengunjung tegar atau pengikut tersendiri, seorang blogger juga harus berfikir bagaimana untuk mendapat pengunjung-pengunjug baru setiap hari. Ermm macam mana nak tarik pengujung baru datang ke blog kita ya?

Jawapan sudah pasti daripada enjin carian ataupun search engine. Apa lagi search engine yang paling popular mesti Google ataupun Yahoo. Bagaimana ingin meletakkan blog kita pada muka surat pertama di search engine yang selalu di gunakan oleh pengguna Internet? Jika anda masih tertanya-tanya bagaimanakah cara yang paling efektif untuk meletakkan blog anda atau entri yang anda buat berada di muka surat pertama search engine Google? Atau dengan kata lain mendapat SERP yang baik.

Continue reading

3 Hari Di Hong Kong (Part 2)

Entri ini adalah sambungan  bahagian pertama pengalaman aku di Hong Kong Minggu lepas.

Setelah selesai check in bilik aku di tempatkan di tingkat 19.  Pada mula aku pun tak kisah tetapi bila sampai sahaja di tingkat 19, bagaikan ada sesuatu yang tak kena. Aku terpandang satu amaran yang mengatakan, tingkat ini adalah tempat larangan merokok. Di dalam bilik pun tak boleh merokok. Alamak, bikin pusing macam ni.

Aku terus telefon Front Desk dan minta tukar ke bilik yang boleh merokok. Nasib baik ada satu bilik yang kosong di tingkat 6 yang membenarkan penghuninya merokok. Di Hong Kong, aktiviti merokok memang di ambil berat. Tidak boleh merokok sesuka hati. Kebanyakkan orang-orang kat sana merokok di sekitar tempat yang ada tong pembuangan puntung rokok. Aku juga perhatikan, tiada puntung rokok yang bersepah di kaki lima. Bersih dan sungguh berdisiplin.

Pada sebelah malam pertama di Hong Kong, aku meluangkan masa untuk berjalan-jalan di Hong Kong. Aku menelefon rakan aku di sana dan minta tunjuk arah tempat yang aku boleh makan malam. Aku memulakan perjalan pada sekitar 7.30 malam. Hanya berjalan kaki kira-kira 100 meter terdapat satu stesen MTR. Kalau di Malaysia macam LRT la. Aku terus menuju ke Causewaybay.

DSC_2413

Semasa ingin menaiki MTR, tambang yang di kenakan adalah $HKD5.50. Duit kecil tak ada. Aku pun tukar di kaunter yang berdekatan. Aku berikan $HKD100 untuk dapatkan duit kecil. Orang di kaunter memberikan aku 4 keping duit $HKD20 dan 2 keping duit syiling. Dengan konfidenye aku pergi balik ke kaunter.  Aku beritahu duit ini tak cukup, baru $HKD80 dan duit syiling. Dia cakap cukup, sebab 2 keping duit syiling tu bernilai $HKD20. Hahahahaha..rupa-rupanya duit syling tu sekeping bernilai $HKD10. Terkena aku.

Continue reading

3 Hari Di Hong Kong (Part 1)

Lamanya aku tak mengupdate blog aku ni. Rindu rasanya nak menulis. Minggu lepas adalah minggu yang paling sibuk di tempat kerja. Bermula pada hari Ahad lepas, aku berlepas ke Hong Kong atas urusan kerja. Aku seorang dari Malaysia berlepas dari Lapangan Terbang Changi Singapura. 2 oranng Boss aku daripada US menunggu aku di sana.

Bertolak pada jam 9.00 pagi dari Kilang aku. Driver kilang menghantar aku ke Lapangan Terbang Changi Singapura. Aku bergerak lebih awal sikit kerana tiket kapal terbang pada pukul 1.30 petang. Inilah kali pertama ku berjauhan dari keluarga. Inilah kali pertama aku menaiki kapal terbang. Dan inilah kali pertama aku menjejakkan kaki ke Hong Kong.

Lapangan Terbang Changi

Selepas menguruskan tiket di Lapangan Terbang Changi, aku sempat lepak sekejap dengan Driver. Jalan-jalan sekitar Lapangan Terbang Changi sambil “menembak” beberapa photo di sekitar Lapangan Terbang Changi. Pada jam 12.30 aku pun terus masuk ke balai berlepas. Sempat juga menghantar pesanan pada facebook. Ramai penumpang yang sama dengan kapal terbang aku. Kebanyakkan orang Cina dan mat-mat salleh yang juga ingin berlepas ke Hong Kong menggunakan Singapore Airlines.

Continue reading

Berikan Ruang Untuk Bekas Penagih.

Apabila hujung minggu dan tak ada job Photography, aku banyak meluangkan masa untuk blog walking. Sebab inilah sahaj masa untuk aku menjenguk blog rakan-rakan yang ada di luar sana. Apa yang perhatikan semakin banyak blog-blog baru yang muncul. Bukan setakan blog biasa tetapi berjaya menarik perhatian pengunjung di luar sana.

Bila jalan-jalan ke blog rakan-rakan lain, aku tertarik dengan satu entri yang menarik. Satu entri yang dekat dan selalu kita jumpa dalam kehidupan seharian kita. Entri ini menceritakan satu kisah seorang penagih dadah.  Penagih yang memang tak boleh berubah dan meninggalkan ketagihan dadah yang sudah lama sebati dalam dirinya.Terima kasih untuk Medkom kerana berpeluang menulis satu entri yang baik.

bekas penagih

Penagih berkenaan di temubual oleh penulis blog berkenaan. Katanya, dia mula menagih pada umur belasan tahun. Pada mulanya ianya sekadar suka-suka namun lama kelamana ianya menjadi ketagih dan sukar untuk di tinggal.  Kisah penagih dadah ini memang selalu kita dengar. Mereka memang sukar untuk meninggalkan tabiat buruk itu.

Banyak cerita yang kita dengar mengenai ketagih. Di kampung aku pun banyak cerita-cerita mengenai penagih. Sampaikan anak membuat laporan Polis mengenai ketagihan bapanya.  Ini mungkin satu tindakan yang kejam. Tetapi anaknya mungkin tiada pilihan lain selain membuat laporan Polis dan menghantar bapanya sendiri ke pusat pemulihan dadah.

Continue reading

Aku Sedia Membantu

bantu

Pagi tadi aku menerima satu panggilan telefon dari seseorang. Orang Kulai katanya. Pada mulanya dia bertanyakan akan hal blog. Dalam hati aku, mungkin ini prospek untuk pelajar BENGKELBLOGGING. Pada mulanya hati berkobar-kobar untuk mendengar pertanyaannya.

Macam-macam yang di tanya, tetapi pada hujungnya dia hanya ingin tahu bagaimana untuk menukar password blogspot. Aku dengan rela hati memberi tahu apa yang perlu di buat. Orang itu pun mengucapkan terima kasih dan terus meletakkan telefon.

Sebelum dia bertanyakan soalan terakhir, dia ada bertanyakan satu soalan. Soalannya bergini ” Kalau saya tidak menyertai bengkel blogging, boleh tak tolong saya?” . Aku pun cakap, boleh tak ada masalah, saya boleh tolong saya akan tolong. Tetapi jika untuk lebih faham dan implementasi secara praktikal itu lebih baik. Kadang-kadang kala, apa yang di cakapkan tak sama dengan apa yang akan di buat. Itu yang selalunya berlaku. Itu yang harapkkan orang lain yang buat.  Sedangkan diri sendiri mampu untuk membuatnya.

Continue reading