Monthly Archives: December 2009

Apa Itu Tinggi Kolestrol?

Masih terngiang-ngiang gelak ketawa arwah Mohammad Aidil. Hampit semua pekerja HID Global masih lagi merasakan akan kehilanggannya.  Dari postmortem yang di buat oleh Doktor, dia mengesahkan Arwahnya ada Kolesterol yang tinggi di dalam darah.

Kolesterol yang tinggi di dalam darahnya telah menyebabkan arteri ke jantungnya tersumbat. Ini menyebabkan serangan jantung ke atas dirinya. Wah, rupanya-rupanya kandungan kolestrol di badan Arwah tinggi yang menyebabkan ini semua berlaku. Nampak sihat, badan kurus dan aktif bersukan tetapi kolestrol tinggi.

Apa itu kolestrol tinggi ya?

Kolestrol yang tinggi di dalam badan adalah tidak elok untuk kesihatan kita. Setiap manusia mempunyai kolesterol di dalam badan. 80% kolesterol berada di dalam badan kita dan 20% lagi di hasilkan melalui pemakanan kita. Terdapat 2 jenis kolesterol dalam tubuh badan :

Continue reading

Kehilangan Seorang Rakan.

Pagi ini aku mendapat satu berita sedih. Bukan setakat sedih malah terkejut. Seorang member baik aku (Mohammad Aidil) dan rakan sekerja di kilang meninggal dunia. Berkali-kali aku bertanyakan orang yang menyampaikan berita sedih ini. Adakah betul Aidil yang meninggal? Terkejut dengan berita sedih ini.

Aku dan beberapa orang rakan terus bergegas ke rumahnya di Taman Universiti. Adiknya perempuan bercerita kepada kami selepas solat subuh, dia menyejutkan abangnya dari tidur. Tapi tiada response dan ternyata dia sudah meninggal dunia ketika tidur. Arwahnya meninggal ketika tidur. Ya Allah. Terkejut aku mendengar ceritanya. Arwahnya tidak pernah mengadu ada sakit-sakit ataupun apa-apa. Inlah yang dikatakan, Dah memang Ajal dan ketentuan Tuhan.

Aku kehilanggan seorang rakan yang baik sekali. Ringan tangan untuk menolong aku. Very friendly. Masih terngiang-ngiang gelak ketawa nya semasa kami makan tengahari bersama dua hari lalu. Malah semalam sempat kami berbual mengenai hal kerja. Tiada apa-apa perkara yang berlaku kepadanya. Dia memang seorang yang aktif bersukan. Main Futsal sama-sama. Main Bowling sama-sama. Tiada masalah berkawan dengannya. Semua rakan-rakan lain amat selesa berkawan dengannya.

Continue reading

Semalam Baik..Harap Ianya Akan Terus Baik.

Sungguh gembira rasanya pada hari semalam. Terdapat beberapa perkara yang amat menggembirakan hati aku sejak semalam. Entah kenapa, aku rasa amat tenang sekali. Bermula pagi semalam, satu email dari Sponsor Review masuk ke dalam kotak email aku. Wah ini kali ke-3 aku mendapat job dari Sponsor Review. Mungkin advertiser agak berminat dengan niche-niche blog yang aku submitkan di Sponsor Review. Lalu semalam satu blog english aku di lamar. Alhamdullilah $22 akan masuk masuk kedalam akaun paypal aku minggu depan. Insyalah.

Keduanya sebelah petang semalam aku bergegas pulang ke rumah untuk menyaksikan perlawanan akhir Sukan SEA antara Malaysia dan Vietnam. Kepulangan awal aku ke rumah memang berbaloi. Malaysia memang 1-0 mengalahkan Vietnam yang begitu angkuh memperkecilkan kebolehan pasukan Malaysia.

Satu perkara yang menarik tentang pasukan muda ini adalah semangat juang yang tinggi. Inilah yang di katakan perjuangan. Bermain habis-habisan untuk menang dan merangkul Emas untuk Malaysia. Setelah 20 tahun semua rakyat Malaysia menunggu, semalam segalanya berakhir. Tahniah untuk pasukan Malaysia atas persembahan yang baik dan menakjubkan.

Inilah pasukan yang diimpikan oleh semua rakyat Malaysia. Berjuang, berani dan tidak putus asa untuk mencari gol kemenangan. Aku pasti semua rakyat Malaysia mahukan lebih kejayaan kepada pasukan bolasepak Malaysia. Mengapa? Kerana kami semua percaya Malaysia juga boleh bertarung di pentas dunia.

Continue reading

Terima Kasih Shaffik. Good Job.

Hari Sabtu yang lepas aku di tugaskan untuk cover satu majlis perkahwinan di Kota Tinggi Johor.  Lagi bestnye rumah pengantin itu berada dekat dengan kampung aku. Jadi aku tidak melepas peluang untuk membawa anak-anak pulang ke kampung.

Memang aku tak pernah berjumpa dengan kedua pasangan pengantin ni. Tapi aku cuba melakukan kerja-kerja shooting aku dengan baik. Dari mula aku memulakan kerja pada hari Jumaat yang lepas, Alhamdullilah segalanya berjalan lancar sehingga ke akhirnya.

Ramai yang ingat bekerja sebagai wedding photographer mudah. Tidak banyak sangat cabaran. Ada juga yang memperkecilkan kerjaya seorang jurugambar ataupun wedding photographer. Setelah aku berkecipung dalam bidang ini, banyak benda yang aku belajar. Belajar dari teknik-teknik ambil gambar, shooting, angle, pencahayaan, kemahiran menguasai DSLR camera, cara berkomunikasi dan macam-macam lagi. Elemen-elemen ini semua penting untuk menambahkan lagi kualiti gambar yang di hasilkan.

Apa yang aku boleh katakan, kerjaya sebagai seorang Jurugambar Perkahwinan bukanlah satu kerja yang mudah. Ianya adalah perkara yang banyak berhubung dengan ramai orang. Perkhidmatan yang dicurahkan bukan satu kerja remeh. Banyak perkara yang perlu di halusi. Banyak hati yang perlu di jaga.  Baik dari pengantin perempuan, pengantin lelaki, ibu bapa pengantin, ahli keluarga pengantin, kanak-kanak dan ramai lagi. Ini semua memerlukan satu kemahiran komunikasi atau PR yang baik. Bagaimana caranya untuk berhadapan dengan mereka semua ini ? Hanya seorang Jurugambar atau wedding photographer sahaja dapat menjawab persoalan ini.

Continue reading

Tuhan itu Maha Adil

Alhamdullilah. Bermulanya bulan Disember 2009, setiap hari aku tersenyum sendiri. Tersenyum dengan rezeki yang tuhan berikan kepada aku. Diam tak diam hasil blogging aku semakin membuahkan hasil. Setakat ini saja paypal aku sudah pun di isikan dengan Dolar Amerika.

Pada bulan lepas, segalanya agak suram bagi aku. Baik dari Blogging job mahupun dunia realiti. Segala bagai tak kena. Wedding job tak ada yang masuk. Blogging job pun kurang. Namun aku redha dengan ketentuan Illahi. Dia lebih mengetahui. Apa yang aku buat hanyalah bersabar dengan dugaan Tuhan.

Di dalam kesempitan wang, Air cond kereta pulak bermasaalah. Keluar lagi duit. Nak buat macam mana, itu sememangnya keperluan. Namun segala perbelanjaan untuk anak dan Isteri di lunaskan sebaik mungkin. Alhamdullilah Tuhan masih memberikan sedikit rezeki untuk aku dan keluarga. Tidaklah sampai anak bini tak makan.

Bermula Disember 2009, segalanya bagaikan mimpi. Banyak blogging Job yang masuk. Aku berjaya menyakinkan adversiter untuk beriklan di niche-niche blog aku. Alhamdullialh banyak sikit rezeki bulan ini. Bermula dari job-job kecil sehinggalah seorang advertiser sanggup membayar sehingga $72 untuk iklah link websitenya.

Continue reading