Hati-Hati Dengan Rawatan Lintah – Part 2

By | November 3, 2009

Pada 16 April lalu aku telah menerbitkan satu cerita mengenai rawatan lintah. Ternyata aku mendapat banyak respon. Ada yang setuju, ada yang tidak setuju dan ada juga yang marah. Namun segala komen yang diberikan samada setuju atau tidak tetap aku siarkan di ruangan komen.

Semalam aku menerima satu komen yang agak panjang daripada seorang pengunjung. Terima kasih aku ucap kepada patzzy yang menerangkan secara jelas mengenai persoalan yang aku utarakan dapam entri berkenaan.  Sila baca dan mungkin ia akan menjawab segala persoalan mengenai rawatan lintah.

Inilah Komen dari Patzzy yang 100% original. Tidak di ubah walau satu perkataan pun. :

” Salam..Kepada semua pembaca..Sedikit komen dan penjelasan ingin sy berikan di ruangan ini ekoran topik dan komen2 yg agak menarik dr para pembaca sekalian..1stly ttg persoalan bhw adakah benar lintah boleh menyedut darah kotor pada tubuh badan dan anggota manusia sdgkan lintah ni bknla cerdik sgt nak bezakan darah kotor n bersih..Baiklah, di sini sy ada sedikit penjelasan, istilah darah kotor kt sini sbnrnya adalah darah2 yg bermasalah spt darah yg bertoksin, berasid, kolestrol n lain2..lintah ni jgk fungsinya adalah membersihkan darah dan memperbaiki laluan saluran darah kita yg bermasalah sperti darah beku, saluran darah yg tersekat disebabkan oleh lemak2 yg terkumpul dan memblok saluran darah tersebut n lain2 sebab lg..lintah ni sbnrnya ada 18 enzim yg menjadikan dia sejenis parasit yg sgt bernilai sekiranya manusia ni semua tahu akan kelebihan tu..salah 1 nya berfungsi sebagai agen anti pembekuan yg diknli sbg Hirudin..Hirudin ni kerje dia menyekat pembentukan thrombus bagi menghalang proses pembekuan darah.Hirudin ni lebih baik dari bahan anti pembekuan lain sbb ianya adalah immunogen yg sangat lemah dan tidak merangsang tindakbalas allergik.

Dia juga mengandungi sejenis kimia anestetik yang menyebabkan kita tidak rasa sakit dengan gigitan lintah dan merupakan pengganti terbaik untuk Heparin dalam rawatan thrombotik. Heparin adalah estrak dari khinzir, mahal, memerlukan ko-faktor dan mempunyai kesan sampingan..Satu lg enzim dlm lintah ni adalah Histamin yg berfungsi membesarkan saluran darah dan mencergaskan aliran darah..Saya up lg 1 enzim iaitu Lipase yg merupakan enzyme pemecah lemak yang membuka laluan saluran darah..N byk lg enzim2 yg bernilai drpd lintah ni yg berfungsi utk membersihkan darah kita yg menjadi punca kepada hampir segala jenis penyakit pd manusia..Nk cter sume payahla..Juz nk u all tau at least basic..So dat u all tau ape beza lintah ni dgn cara2 pembersihan darah yg lain mcm bekam biasa n derma darah..Mmg lintah ni tak cerdik utk bezakan darah kotor n bersih tp di sebalik ciptaan Tuhan tu kita tak tahu apa hikmah dia..Mcm jgk anjing, dia lg cerdik dr kita dalam mengesan bau..

Mungkin lintah ni mmg diciptakan mempunyai kelebihan deria yg alert pd sesuatu kerosakan yg terdapat dlm darah kita, mana kita tau sume tu, Dia yg Maha Mengetahui, so tak perlulah dipertikaikan lg.. Petikan dari kisah Nabi Ayub a.s:“..dan sesungguhnya Nabi Ayub a.s. merasa susah sekiranya hati dan lidahnya dimakan ulat, kerana dia selalu bertafakur dan berzikir kepada Allah S.W.T. Kalau keduanya dimakan, maka dia tidak dapat lagi untuk bertafakur dan berzikir kepadaNya. Lalu Allah menjatuhkan kedua ulat itu dari diri Nabi Ayub a.s. Maka yang satu jatuh di air, kelak menjadi lintah yang dapat menyebabkan orang sakit kekurangan (mengeluarkan) darah (kotor), dan yang satu lagi jatuh di darat yang kelak menjadi lebah yang mengeluarkan madu yang mengandungi ubat untuk manusia..”..Pasal kelebihan lebah kita dh lama tau tp psl lintah ni kt Malaysia kita br nk tau sdgkan org2 eropah n negara2 lain dh lame tau berabad dulu..Pendek kata sume yg Tuhan jdkan tu ada hikmah yg kita tak tau..

2ndly,psl jangkitan bakteria yg terjd tu, juga ada sbbnya..Kalau nk tau, lintah ni bkn blh gune cmtu jer..Lintah ni dah tentu2 ada bakteria sbb habitatnya adalah dr tempat yg kotor..So nk gune parasit cmtu mstilah kena pd caranya, mcm maggot jgk la..Tak leh main redah jer..Kalau nasib baik tak jd pape takpe tp kalau dah nak jd bkn salah bekam lintah tu tp cara pelaksanaan n penjagaan kebersihan lintah tu yg tak kena..Dalam Islam pun ada tekankan bab ni sbnrnya..Pada abad ke-12, Abd-el-latif al-Baghdadi ada menulis satu kajian ttg penggunaan lintah dalam proses pembersihan darah slps pembedahan.Namun begitu, beliau juga menekankan tentang bahayanya penggunaan lintah yang tidak dibersihkan..So dah terjawab la kan knpe boleh jd bengkak, lebam n lain2 kesan negative slps berbekam menggunakan lintah ni..Btl kate Mawar tu, kalau kite btl ikut kaedah islam ajar InsyaAllah semuanya akan ok..Mmg btul tajuk tu, Hati2 Dgn Rawatan Lintah..Means, sblm nk buat rawatan lintah tu pastikan dulu apa2 yg patut dr segi peralatan yg digunakan,lintah yg digunakan, cara yg digunakan n semua la..Kdg2 mmg pusat2 rawatan lintah ni semua ckp lintah yg digunakan bersih, dh dikuarantin terlebih dahulu, ttp sejauh mana bersih yg dimaksudkan tu? Jgn main percaya jer..Diorg ni dah buat RnD ker yg buktikan lintah dorg tu btl2 dah bebas bakteria?

3rdly,psl nasihat dr tu agar usah percaya dengan kaedah-kaedah rawatan sebegini bg sy agak kurang bijak krn bermakna dr tu sendiri tak tahu menahu pasal kelebihan rawatan2 alternatif sebegini even dah terbukti berpuluh tahun dahulu..Byk lg doktor2 lain dr luar negara n sebilangan doktor2 di Malaysia ni sendiri yg dh akui rawatan lintah ni..Sbb they all sume dah buat kajian..Bkn depends on apa yg dorg belajar time nak kejar jd doctor jer..N kdg2 ada certain2 penyakit atau kes yg doctor biasa tak boleh rawat..Cth perubatan secara Islam, santau n seumpamanya..Bermakna doctor medic ni bknla menguasai semua ilmu n cara perubatan dlm dunia ni..N kdg2 lebih effectif lg perubatan secara Islam ni even utk penyakit2 yg biasa boleh dirawat oleh doktor2 ni spt rawatan batu karang n lain2..Mereka ni pun manusia biasa jgk..Tak semua yg they all tahu..Ibnu Sina (Avicenna) dalam kitabnya “Canon of Medicine” ada menyebut ttg penggunaan lintah untuk berbekam adalah lebih baik daripada berbekam menggunakan cup..

Agak2nyer doctor yg bg nasihat tu dgn doctor n ilmuan Islam ni mane yg lebih u all kenal, tak perlu dipertikaikan akan kebenarannya n lbih org percaya yerk? Dats y ilmu kalau hanya separuh bidang jer tak perlulah kritik atau kalau nak bagi nasihat pun biarlah secara bijaksana dan boleh diterima oleh semua pihak..Sy up lg..ikuti komen seorg doctor..u all bleh pegi kt url ni k.. http://hmachang.moh.gov.my/modules/tinycontent/index.php?id=59

Berbalik pd persoalan mengapa tiada pihak yang berwajib yg memantu rawatan-rawatan sebegini..Ok, untuk makluman semua, kt Malaysia ni hanya ada 1 company yg pioneer buat benda2 ni..Hirudinaria Therapy..Diorg ni baru lg n still dlm usaha n process mengkomersialkan rawatan lintah ni di Malaysia..Mereka adalah company pertama di Malaysia ni yg memperkenalkan prosedur rawatan lintah secara klinikal dan satu2nya company yg menghasilkan lintah klinikal serta penggunaan biogel dalam logistic lintah ke luar negara..Mereka juga masih lagi dalam usaha nak masukkan rawatan lintah ni di hospital2 di Malaysia n membangunkan industri lintah di Malaysia..RnD n process menyah bakteria pd lintah dah pun selesai dgn ushasama RnD doktor2 di Universiti Malaya..100% lintah bebas bakteria..Teknologi mesin yg direkacipta khas dan telah terbukti dpt menyah bakteria pd lintah ni pun dah mula digunapakai oleh company ni utk merawat pesakit..

Semuanya hasil kesedaran dan usahasama dgn doktor2 n professor2 di UM dalam bidang kedoktoran parasitology n engineering n bukannya doctor dalam bidang perubatan shj..Kesedaran utk memantau serta membersihkan all the mess yg terhasil akibat khidmat2 rawatan lintah yg ditawarkan di luar sana yg tiada pengesahan lintah bebas bakteria di mana kemungkinan memberi side effect kpd para pesakit yg menerima rawatan..Lesen dr KKM juga masih sdg diprosess..So u all jgn bimbang dan diharap bersabar cuz semuanya masih dlm process..Makan masa cuz semuanya ada prosedur..Cuma diharap u all dpt sokong usaha2 ke arah itu..Sekarang company ni masih lg membuat promosi n awareness kpd org ramai ttg rawatan lintah, risiko penggunaan lintah non-klinikal, penyakit2 yg boleh dirawat menggunakan terapi lintah n byk lagi info2 pasal kesihatan n perkaitannya dgn terapi lintah yg masih perlu diketahui dan disebarkan kpd org ramai bagi mengembalikan semula zaman penggunaan lintah dalam perubatan suatu ketika dahulu..Perkhidmatan terapi lintah dr rumah ke rumah juga turut disediakan kpd sesiapa yg berminat utk mencuba rawatan..Kalau nak info lanjut pasal terapi lintah ker, rawatan rumah ke rumah ker or apa2 yg berkaitan lintah n terapi lintah ni boleh call 012-3530726-Nadirah..Or lawatilah url company ni..

http://hirudinariatherapy.blogspot.com/2009_10_01_archive.html
Sekian,wassalam… ”

9 thoughts on “Hati-Hati Dengan Rawatan Lintah – Part 2

    1. patzzy

      Buat rawatan lintah tu sekali jer ker atau dah byk kali? Rawatan lintah ni sumtime dia cure sikit2 n perlukan 3-4 kali rawatan utk dptkn hasil yg bagus..lebih2 lg sakit yg kronik lgla memerlukan berkali2 rawatan..mmg so far ramai org yg ade resdung kate buat sekali dh rase perubahan tp sbnrnya sume tu kuase Tuhan..At least rawatan lintah ni adalah secara semulajadi n no chemical mcm ubat2an zaman skrg..Dats y ramai yg rase lega even dgn skali rawatan jer..Cube buat rawatan susulan..Can call me utk rawatan ke rumah..012-3530726

      Reply
      1. tomie_sabah

        aku sokong dgn patzzy…sbnrnya lintah ni tak lah membahayakan kesihatan..aku hari2 pergi sawah padi…dan boleh di katakan hari2 aku kena gigit dgn lintah,kalau di bandingkan dengan lintah yg ada kt semananjung ni yg pernah sya tengok lagi kecil di bandingkan lintah d kg aku tuh, orang kg aku pangil(lintah kerbau)besar mcm ibu jari tangan dewasa..dah beribu kali aku di gigit lintah insyaallah sampai ke hari ini xder pun efek2 yg menunjukan lintah tu merbahaya..

        Reply
  1. mbj

    err.. sj nk kongsi kan …
    kecewa ngn doktor yg cakap mcm tu , sbgaimana yg shaffik postkan kt artikel sblm …lgpun, kalau takde darah kotor, apa pula fungsi organ hati, sedangkan segala kotoran dlm darah akan ditapis oleh organ hati.. aku ade cari banyak pasal lintah 2 hari ni ..,, dan dapat tahu, si lintah tak mkn pon darah2 tu … die tak hingin pon nk mkn darah tu, ..hehe..bukan mcm tu, lintah just nk mkn bahan organik yg tidak hidup(mati) , omputehnya panggil non-living organic … contohnya najis, sel mati, … so kalau kire dlm badan manusia ni mmg banyak la, tp perkataan senangnya kite panggil toksin …toksin dlm bdn manusia kbnyakan dari najis dan juga makanan merapu2 mcm pengawet, pewarna, dsbgainya … juga termasuk dgn kuman2 bakteria, virus yg dah mati serta bahan2 buangan mereka … kalau2 mata kita asyik warna kuning saja maka ianya antara simpton menunjukkan organ hati kita bekerja keras utk membersihkan darah, bahkan kewujudan taik mata juga kesan dari darah kotor serta kerja yg lebih kuat dilakukan oleh hati … aku teka org2 yg selalu mata putihnya bewarna kuning ada penyakit alergi atau resdung .. sbb kuman2 mcm ni sukar nk mati dan sentiasa menghasilkan bahan buangan mereka sndiri mnyebabkan darah kekal kotor dan hati kekal penat, … bila organ hati kekal kuat bekerja, maka fungsinya utk membersihkan toksin asal badan(bukan dari kuman) akan gagal, secara tidak langsung badan org itu kekal sakit … dalam hadith nabi ada sebutkan ttg 2 kaedah perubatan yg terbaik .. iaitu mkn madu dan berbekam … aku surf kt tenet , ramai pulak org gunakan istilah berbekam , walau kaedahnya macam2 ada … bekam cara nabi pula mcm mana …. bekam ngn lintah mcm ok bg aku sbb ianya proses kehidupan yg original , contohnya pakcik2 dan makcik2 yg selalu ke sawah, tanam makanan sendiri, dan tiba2 dihinggap lintah … aku ade beli lintah bekam ngn sorg brade ni , aku beli 5 ekor je, rm6 ringgit … sblm guna bt bekam kena study dulu … ade titik bekam yg elok … juga lintah tu perlu di kuarantin juga, utk elakkan kuman … dsbgainya … pasal bahaya lintah, perlu amik iktibar juga terutama bg lintah yg masuk melalui dubur , atau masuk ke perut melalui batang kangkung yg besar …. actually 2 perkara bahaya ni tidak berlaku kot kalau org itu sedia ada berpuasa, juga mengamalkan pemakanan sihat , berhenti makan sebelum kenyang, dan makan bila lapo…. emmm … kaji la ape pon , al-quran dan sunnah nabi tetap terbaik…. rugi kalau tak ikut ,,

    sanggup ke baca panjang2??,,,

    Reply
  2. donnie

    adik aku br buat rawatan linta kt muka..kononya nk hilangkn jerawat…last2 muka dia darah keluar x berhenti…skang muka berbalot balek dr klinik..dia kena jangkitan kuman dr lintah…so…sapa yg nk kena..cubalah…kalo x caya..g cuba dan rasakan kesannya nanti…jgn menyesal plak…bye

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge