Monthly Archives: November 2009

Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha.

Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha kepada semua pengunjung Shaffik.com.  Aku pasti kepada yang masih bekerja, confirm mood dah tak ada. Mesti dalam kepala otak dah teringat nak pulang ke kampung halaman masing-masing.

Sedikit simpati kepada penduduk sebelah pantai timur dan juga sebelah utara. Mungkin kali Hari Raya Aidil Adha kali ini berbeza. Mungkin terpaksa mengharungi banjir. Hebat sungguh dugaan Tuhan kepada mereka. Harap segala kembali seperti biasa di pagi Hari Raya.

Tahun ini aku Berhari Raya di kampung aku. Sepatutnya Hari Raya Haji tahun ini aku beraya di rumah mertua.  Tetapi mengenangkan kedua mertua aku menunaikan haji, aku pulang ke rumah ibu dan bapa aku di kampung. Aku sentiasa berdoa kepada kedua mertua aku supaya di permudahkan urusan haji. Satu pengorbanan yang amat besar bagi mereka. Terpaksa meninggalkan ahli keluarga selama 40 hari untuk menunaikan tuntutan Rukun Islam yang ke-5. Semoga mereka pulang dengan selamat bulan Disember ini.

Kepada rakan-rakan yang bercadang untuk pulang ke kampung petang atau malam ini. Pandulah dengan cermat. Jangan tergopoh gapah. Biar lambat asal selamat. Semoga Hari Raya Aidil Adha kali ini lebih bermakna dari tahun-tahun yang lepas. Insyallah..

P/S : tak sabar nak balik kampung malam ni.

Duit Hujung Tahun : Dapat $1 Free ke Akaun Paypal.

Satu berita yang menarik. Paypal bersama-sama Facebook melancarkan satu aplikasi Paypal Wishlist. Dimana mereka memberikan kita $1 apabila mendaftar di Paypal Wishlist. Mudah kan. Untuk Maklumat lanjut sila ke Paypal WishList.

Apa yang di perlukan untuk melayakkan anda menyertai promosi ini :

1) Akaun Paypal

2) Akaun Facebook

3) Join Paypal Wishlist

Promosi akan berakhir pada 31 Disember 2009.

Sila baca terma dan syaratnya ya.

Continue reading

Jual Apam Balik Pun Mampu Pakai Honda Accord

Hujung minggu lepas aku sempat meluangkan masa menghadiri satu majlis perkahwinan sepupu aku di kampung. Lepas solat zohor aku, ister dan anak terus pulang ke kampung untuk ke majlis perkahwinan tersebut. Sampai disana masih lagi ramai para tetamu yang hadir. Aku sempat berbual-bual dengan pakcik makcik aku yang sudah lama tak jumpa.

Apa yang paling menarik adalah bila aku berbual dengan sepupu aku iaitu abang kepada pengantin untuk majlis hari itu. Sepupu aku ni memang rapat dengan aku. Kami sebaya dan sama-sama pergi ke sekolah rendah waktu kecil dahulu. Namum nasib aku lebih baik sedikit melanjutkan pelajaran di sekolah berasrama di Kota Tinggi Johor. Sepupu aku tidak dapat ke sana dan bersekolah menengah sahaja di kampung.

Bila dah naik sekolah menengah, percampuran sepupu aku agak liar sikit.  Mungkin pengaruh rakan-rakan yang menjurus kepada benda-benda tak elok. Sehinggakan dia di masukkan ke sekolah jahat di Bukit Senyum Johor Bahru.  Aku sedikit kecewa dengan berita ini. Kesnya membonceng motosikal yang di curi oleh rakannya. Kira kes shubahat laa ni.

3 bulan dia di sana. Dia tak tahan. Ahli keluarga menjamin dia keluar. Alhamdullilah dia insaf. Selepas SPM aku meneruskan belajar di Politeknik. Sepupu aku? Dia tidak sambung belajar dan meneruskan kehidupannya dengan bekerja kilang sebagai Operator.

Continue reading

Jom Membeli-belah Di Southern Lion

Tahun ini sekali lahi Southern Lion mengadakan jualan gudangnya. Setiap tahun pasti ada satu jualan gudang yang diadakan di Southern Lion. Aku adalah orang yang setiap tahun tidak akan melepaskan peluang ini. Seperti tahun lepas aku memperuntukkan lebih kurang RM 150 untuk berbelanja di Southern Lion.

Mungkin ada di kalangan anda tidak mengenali Southern Lion. Southern Lion adalah pembekal utama barangan mandian, sabun basuh dan barang-barang yang senangkatannya dengannya. Mereka ada pembekal utama ke seluruh pasaraya, hypermarket, mini market, kedai runcit dan juga para peniaga-peniaga di seluruh Malaysia.

Jualan gudang inilah yang aku tunggu-tunggu setiap tahun. Setiap tahun aku akan bertanyakan pasal Jualan Murah di Southern Lion. Ada juga beberapa rakan yang bekerja di sana. Aku sering bertanyakan hal ini kepada mereka apabila berjumpa. Mengapa aku tertunggu-tunggu jualan gudang ini? Sebabnya stok-stok sabun aku kebanyakkan dah habis. 🙂

Seperti tahun lepas, dengan RM150 aku boleh membeli pelbagai jenis sabun temasuk sabun mandi, sabun basuh baju, ubat gigi, sabun basuh tangan, sabun basuh pinggan dan macam-macam lagi.  Bayangkan dengan Rm150 aku boleh menyimpan stok barangan mandi selama setahun. Maksudnya selama setahunlah aku tidak akan membeli sebarang barangan mandian dan barangan yang seangkatan dengannya. Boleh menjimatkan perbelanjaan bulanan aku. Best kan.

Continue reading

Kerana Tangan Perancis Layak Ke World Cup 2010

Aku pasti ramai sudah tahu pasukan-pasukan yang sudah pun layak ke Piala Dunia 2010. 32 pasukan sudah pun layak untuk bertarung di Piala Dunia (World Cup) 2010 di Afrika Selatan. Selepas play off semalam, aku agak sedikit kecewa kerana Rusia tidak layak. Tidaklah dapat melihat kelibat Andrei Arshavin bermain.

Tetapi apa yang lebih menarik perhatian aku adalah perlawanan play off antara Perancis vs Ireland. Pada perlawanan pertama, Perancis menang 1-0. Dan pada perlawanan ke-2 kedudukan seri 1-1 sehingga ke akhir perlawanan. Pada mulanya Ireland telah menjaringkan gol untuk menyamakan agrreget.

Kegembiraan Ireland tidak lama. William Gallas telah menyamakan kedudukan. Satu hantaran lintang dan kontrovesi daripada Thierry Henry. Thierry Henry menahan bola menggunakan tangan sebelum membuat hantaran kepada Gallas. Satu gol yang kontrovesi dan menyebabkan Irelan tersingkir dari Piala Dunia 2010.

Ini adalah satu gol yang agak kontrovesi. Seluruh rakyat Ireland pasti kecewa dengan kekalahan ini. Pada mula-mula aku pasti masing-masing memasang impian menyaksikan Ireland bermain di Piala Dunia 2010. Tetapi segalanya musnah pada minit tambahan dengan Gol Gallas ditambah pula bola terkena atau sengaja di tangan Henry. Pengadil tetap bertegas meniup wisel sebagai tanda gol kepada Perancis.

Continue reading