Muntadhar Al-Zeidi Di Bebaskan

By | August 30, 2009

Mungkin ada di kalangan anda tidak mengenali Muntadhar Al-Zeidi. Siapa dia nie ya? Muntadhar Al-Zeidi ialah pemilik kasut yang singgah di kepala Presiden Amerika George W. Bush tahun lalu.  Percaya atau tidak harga Kasut yang singgah di kepala Bush melambung tingi seminggu selepas itu. Ini perkataan yang terpancul dari mulut Muntadhar selepas membaling kasutnya ke arah George W. Bush “Inilah ciuman perpisahan untuk kamu anjing!!!. Balingan ini untuk ibu-ibu tungaal, anak-anak yatim dan orang-orang yang kamu bunuh di bumi Iraq”.

Semalam satu berita gembira untuk Muntadhar, dia akan dibebaskan bulan hadapan. Jurnalis Iraq itu dibebasan atas kenyataannya utuk berlaku baik. Permintaan peguamnya diluluskan oelh Hakim dan menyatakan Muntadhar akan dibebaskan bulan hadapan.

Keluarga Muntadhar adalah orang yang paling gembira mendengar berita ini. Abangnya yang risau dengan keadaan keselamatan adiknya di penjara. Kebebasan Muntadahar amat ditunggu oleh rakyat Iraq dan masyarakat antarabagsa umumnya.

Muntadhar menjadi wira kepada segelintir rakyat Iraq dengan keberanian beliau memprotes kedatangan askar Amerika di bumi Iraq. Beliau menjadi sebutan di setiap bibir rakyat Iraq. Bahkan ada juga yang mengadakan demonstrasi dalam usaha membebaskan Muntadhar di penjara. Lihatlah, betapa dia dihargai oleh semua orang dengan keberanian yang ditunjukkan.

Sumber dari : News.Yahoo.com

11 thoughts on “Muntadhar Al-Zeidi Di Bebaskan

  1. ben

    dah teruk dia kena belasah.. dengarnya sampai patah tangan dia..
    tp alhamdulillah la dah dilepaskan..

    Reply
  2. fikri{dot}com

    pergh… alhamdulillah, dia di lepaskan gak last skali. aku ingat lagi… kes tu berlaku semester lpas. waktu dengar berita tu, aku ngah makan kat blakang UNITEN. waktu berita tu di umumkan, semua yg ada bangun drpd tempat makan & tepuk tangan. ada yang berteriak seronok. dah macam Arsenal sumbat gol plak… kecoh habis tempat tu. semua memang sokong dia.

    ps: aku pon sama gak time tu.. wahahaha! 😛

    Reply
  3. alone

    memang patut dihargai orang yang berani macam ni. di celah2 khalayak yang ketakutan untuk bertindak dan bersuara, ada yang begitu berani dengan kudrat yang ada menunjukkan penentangan terhadap kekejaman Bush.

    p.s: Aku baca ramai bapa2 Iraq yang tawarkan anak2 gadis diorang. wah.

    Reply
  4. Shaffik

    Ben : Yer ker? Yang itu tak der dgr cerita laa pulak.

    Fikri : Sokong siapa? Muntadzar ker Sokong die kena tangkap.

    Alone : Ye betul. tindakan yang memang berani. Berjuang dengan cara yang berbeza..memang respek.

    Reply
  5. boss

    betul ke dibebaskan.. semalam dengar berita tv3 telah dikurangkan dari 3 tahun penjara.. jadi 1 tahun penjara jek..

    Reply
  6. fikri{dot}com

    ish ko ni… mst lah sokong baling selipar… tapi, best lagi kalo dia nyorok dan baling sliper tu senyap2… sure kene nye… wahahahahaha!

    Reply
  7. Ezad

    Salam Shaffik, link kat blogroll ko tu tukar kan kat url baru aku nih..hehe, selamat berpose..:D

    Reply
  8. Pingback: Blog Shaffik » Dulu Bush, Kini Tony Blair Pula.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.