Monthly Archives: August 2009

Muntadhar Al-Zeidi Di Bebaskan

Mungkin ada di kalangan anda tidak mengenali Muntadhar Al-Zeidi. Siapa dia nie ya? Muntadhar Al-Zeidi ialah pemilik kasut yang singgah di kepala Presiden Amerika George W. Bush tahun lalu.  Percaya atau tidak harga Kasut yang singgah di kepala Bush melambung tingi seminggu selepas itu. Ini perkataan yang terpancul dari mulut Muntadhar selepas membaling kasutnya ke arah George W. Bush “Inilah ciuman perpisahan untuk kamu anjing!!!. Balingan ini untuk ibu-ibu tungaal, anak-anak yatim dan orang-orang yang kamu bunuh di bumi Iraq”.

Semalam satu berita gembira untuk Muntadhar, dia akan dibebaskan bulan hadapan. Jurnalis Iraq itu dibebasan atas kenyataannya utuk berlaku baik. Permintaan peguamnya diluluskan oelh Hakim dan menyatakan Muntadhar akan dibebaskan bulan hadapan.

Keluarga Muntadhar adalah orang yang paling gembira mendengar berita ini. Abangnya yang risau dengan keadaan keselamatan adiknya di penjara. Kebebasan Muntadahar amat ditunggu oleh rakyat Iraq dan masyarakat antarabagsa umumnya.

Continue reading

Marah Anak Biarlah Sopan

Aku pernah menerbitkan satu entri “Jangan Memalukan Anak“. Semalam aku berpeluang mendengar motivasi dari Dato Dr Fadzilah Kamsah yang mengulas isi ini. Isu yang kadang kala kita tak perasan. Dan mungkin sebab-sebab inilah yang menjadikan anak kita tidak pandai, menjadikan anak kita sukar menjadi orang yang cemerlang dan mungkin juga sebab inilah anak-anak kita memberontak untuk tidak pulang ke rumah.

Apa isu yang di bahaskan yer? Shaffik ni asyik membebel jer dari tadi. Isunya memanggil  dan memarah anak-anak dengan bahasa yang tidak elok. Ataupun memarahi anak dengan bahasa-bahasa yang kesat. Mungkin pada sesetengah ibu bapa, ini adalah amalan. Dan mungkin juga ini adalah perkara biasa dan lumrah bagi mereka. Mungkin ini tidak terjadi kepada aku, sebab anak aku masih kecil lagi.

Tetapi menurut Dato Fadzilah Kamsah, mengapa anak-anak menjadi tidak pandai, mengapa anak bengap, mengapa anak-anak sukar mencapai kejayaan. Antara sebabnya ialah sikap ibu bapa yang memarahi anak-anak secara kasar. Contohnya, ” kenapa laa awak ni bodoh sangat, buat kerja matematik yang simple tu pun tak boleh ker ?”, ataupun bunyi sebegini ” apa laa bengap sangat abang ni, dah berkali-kali ibu ajar”. Mungkin banyak lagi cara marah yang kasar yang selalu kita dengar.

Continue reading

Terima Kasih Abang Polis

Pada jam 8.00 malam tadi aku keluar rumah untuk mengambil wife aku balik kerja. Dalam perjalanan pulang, pelbagai hal di bualkan. Aku pun teringat untuk call Abg Ipar aku untuk bertanyakan hal Bazaar Ramadhan di Simpang Renggam Johor.

Semasa membuat satu pusingan U (U-Turn) di belakang aku ada sebuah kereta lagi. Ingatkan kereta biasa. Aku pun meneruskan perbualan di telefon bimbit dengan Abg Ipar aku. Rupa-rupanya ianya adalah Kereta Polis. Itu adalah Kereta Polis Di Raja Malaysia. Yang Abg Ipar aku boleh pulak nak berbual panjang pulak.

300 meter selepas , pusingan U tu, Kereta Polis memuka lampunya, bukan lampu yang depan tu. Tetapi lampu yang kat atas tu. Aduh memang kena. Pada mula aku tak nak berhenti, tetapi selepas di HON oleh pak polis tu, aku dengan redha berhenti di tepi jalan.

Macam-macam doa yang aku baca supaya tidak di saman. Dalam hati memang Polis nak saman aku sebab aku bercakap di telefon ketika memandu. Bila keluar kereta, Polis berkenaan minta aku keluarkan Kad Pengenalan dan lesen memandu. Sambil keluarkan semua dokumen yang diberikan, aku buat pura-pura tanya apakah kesalahan aku.

Pebualan aku dengan Abg Polis tu:

Continue reading

Arsenal Mengganas Di Awal Musim.

Sebenarnya agak terlewat sedikit untuk aku posting entri kali ini. Aku baru sahaja pulang dari rumah mertua di Kota Tinggi Johor. Jadi tak sempat untuk buat pos semalam. Pagi tadi agak lewat tidur menyaksikan perlawanan EPL sehingga 2 pagi. Team mana lagi kalau bukan team kegemaran aku Arsenal.

Arsenal lawan Everton pagi semalam. Perlawanan di Everton. Kalai terakhir Arsenal memang besar di Everton pada taun 1958. Pagi tadi Arsenal mengganas. Arsenal memang besar 6-1. Pada mulanya aku menjangkakan Arsenal akan seri pada perlawanan kali ini. Tapi Arsenal betul-betul membuat kejutan.

Leading pada separuh masa pertama dengan 3-0. Barisan Arsene Wenger tidak sedikit pun gentar pada perlawanan kali ini. Tanpa Adebayor, Kolo Toure dan beberapa bintang yang di selubungi kecederaan, The Gunners mendahului pada separuh masa pertama. Gol pertam di jaringkan oleh Denilson. Satu rembatan jarak jauh yang memukau semua penonton. Gol kedua pula hasil sepakan percuma dari Van persie yang disambut baik oleh pertahana Verma Elen. Player baru yang sudah mula serasi dengan pasukan Arsenal. Gol ke-3 juga dari sepakan percuma Fabregas yang disempurnakan oleh tandukan berbisa William Gallas. Kuda tua tetapi masih menyengat.

Continue reading

Bersediakah Untuk Menjadi Isteri?

Kesian sungguh aku tengok member aku ni. Dah ada tunang tapi macam tak ada. Member aku bertunang pada hujung tahun lepas. Kalau ikutkan perancangan untuk melangsungkan perkahwinan adalah sekitar bulan Disember tahun ini. Hari itu dia terpaksa meluahkan perasaan kepada aku. Aku bukanlah Doctor Love, tetapi sebagai seorang kawan, aku harus mendengar dan memberikan pendapat apa yang patut.

Member aku seorang yang tak banyak cakap. Ala-ala pendiam laa jugak. Tapi kalau kena regu, boleh juga di layan. Pertunangan mereka diaturkan oleh keluarga. Sebelum tunang pun memang jarang berjumpa, sesekali berjumpa family pulak dah berkenan. Dan dia nekad untuk sungguh-sungguh setelah beberapa kali kecewa.

Akur dengan kehendak family, di tambah pula umur nak sampai 30-sen. Member aku pun mengikat pertunangan.  Semuanya berjalan dengan baik. Lancar. Tiada pergaduhan langsung. Tetapi apa yang memeningkan fikiran member aku adalah, keyakinan dia dengan tunangnya.  Tunangnya seolah-olah tidak merasai alam pertunangan . Macam tak der feel dengan dia? Tapi mengapa menerima member aku sebagai tunangnya?

Apa itu alam pertunangan ? Segala cerita dan masalh kongsi bersama-sama, suka dan duka pun bersama. Masa pun lebih kepada tunangnya. Betul tak? Inilah masanya untuk mengenali hati budi masing-masing sebelum menjejaki ke alam perkahwinan. Inilah masa untuk melihat adakah pasangan kita serius untuk menjadi pasangan hidup kita.

Continue reading