Monthly Archives: June 2009

Upin & Ipin Ikon Malaysia.

Siapa yang tek kenal dengan kartun Disney. Satu nama besar dalam industri kartun. Semua anak-anak pasti kenal dengan watak kartun ini. Malah Disney telah meluaskan pengaruhnya ke seluruh dunia. Mereka memukau setiap kanak-kanak di seluruh dunia dengan watak animasinya yang hebat. Malah Disney juga dijadikan Ikon yang hebat untuk Hollywood.

Aku rasa semua tahu pasal kartun animasi Upin dan Ipin. Aku bangga anak Malaysia yang mampu menghasilkan satu filem animasi yang hebat seperti Upin dan Ipin. Satu filem animasi yang mampu menarik penonton ke pawagam. Filem Geng Pengembaraan Bermula telah menarik perhatian semua lapisan masyarakat bahawa anak tempatan juga mampu menghasilkan filem animasi 3D yang hebat.

Rentetan dari itu, ia telah membuka mata semua pihak bahawa anak tempatan pun apa kurangnya. Mungkin kita tidak setanding dengan filem animasi Hollywood, tetapi dengan usaha yang di tunjukkan oleh LesCopaque membawa watak Upin dan Ipin ke persada perfileman negara amat membanggakan. Berjaya menarik perhatian semua lapisan untuk menonton filem animasi. Inilah satu fenomena baru yang aku perhatikan.

Continue reading

Setahun bersama Blog.

Pejam celik pejam celik dah setahun aku menceburkan diri dalam dunia bloging. Aku memulakan penulisan blog aku pada 14 April 2008. Pantas masa berlalu. Dengan menggunakan platform Blogspot, aku memulakan penulisan blog yang berbahasa Inggeris pada ketika itu. Mengapa, sebab konon-kononnya nak menajamkan penulisan bahasa inggeris dan melayakkan blog aku untuk adsense.

Tetapi bahasa melayu tetap menjadi darah daging aku. Pada bulan kedua aku tulis dalam bahasa melayu. Kebanyakkan cerita yang aku coretkan berkisahkan pengalaman hidup aku yang bernama manusia. Macam- macam cerita yang aku tulis baik dari pengalamn hidup, pengalaman bersama-sama rakan-rakan, pengalaman di tempat kerja, luahan rasa hati, masalah rakan-rakan terdekat dan macam-macam lagi.

Pada ketika itu aku hanya menjadikan blog sebagai tempat aku menulis di dunia siber. Tetapi aku teruja bila ada orang mengatakan Blog pun boleh dapat duit. Betul ker? Macam mana caranya. Dahulu aku hanya faham blog seperti sebuah diari yang mencatatkan rutin harian. Untuk tontonan umum oleh rakan-rakan dan pengunjung blog sahaja. Tetapi rupa-rupanya ianya lebih dari itu.

Continue reading

Dara Yang Bernilai

Aku terima satu email dari seorang rakan. Email bertarikh 06/06/2009. Mungkin cerita ni dah lama. Tapi aku suka nak war-warkan kerana wang manusia sanggup melakukan apa sahaja. Lihat berita di bawah.

MANNHEIM, Jerman – Seorang remaja, Alina Percea (gambar) bakal menerima wang berjumlah 10,000 euro (RM47,463) daripada seorang pemenang misteri yang membida daranya di Internet, lapor sebuah akhbar semalam. Alina melelong daranya di sebuah laman web selama sebulan dan merancang untuk menggunakan wang yang diperoleh untuk melanjutkan pelajaran ke universiti selain membantu keluarga di Romania. “Lelongan itu amat menarik. Saya menyangka akan menerima tawaran yang lebih tinggi tetapi saya tetap gembira.

Continue reading