Monthly Archives: April 2009

Tongkat Ali : Sedap tapi memberi kesan.

Siapa tak kenal Tongkat Ali? Tongkat Ali adalah minuman yang popular pada waktu ini. Dahulu semua tak tau macam mana rasenya tongkat ali. Tetapi setelah di komersialkan ianya menjadi minuman kegemaran ramai. Di mana-mana kita akan jumpa minuman tongkat ali. Sampaikan kat vending machine pun ada tongkat ali.

Ada yang menjadikan tongkat ali sebagai minuman harian. Minuman rutin. Segalanya mesti dengan tongkat ali. Tetapi ader pelbagai cerita aku dengar mengenai keburukan mengamalkan minuman tongkat ali. Cerita pertama adalah dari saudara aku sendiri. Dua tahun lepas Tongkat Ali adalah minuman utamanya setiap masa. Dari pagi, Petang sampai ke  malam mesti kena tongkat ali. Kalau berjalan pun mencari tongkat ali. Baik secawan tongkat ali ataupun tongkat ali di dalam tin.

Continue reading

Marketing Secara Percuma.

Semalam aku di datangi oleh seorang yang tidak di kenali. Aku tak kenal lansung mamat ni. Dengan memberikan salam di hadapan rumah aku. Sopan dan tertib tingkah lakunya. Dia bertanyakan pada aku jika ada tak mesin basuh atau peti sejuk yang rosak. Terperanjat juga pada mulanya. Tak semena-mena dia menawarkan diri untuk membaiki barangan elektronik yang rosak.

Aku jawab, ” maaf aku tiada barangan elektrik yang rosal buat masa ini”. Selepas itu die menawarkan perkhidmatannya kepada aku. Katanya ” kalau abang ada mesin basuh atau peti sejuk yang rosak, call saya. Saya akan betulkan di rumah abang jer. Yer laa kalau panggil orang nak angkat pergi ke kedai memang ada caj tambahan. Lagi-lagi rumah flat cam ni.” Dia meninggalkan no telefon dan minta aku menghubungi jika ada masalah mesin basuh ataupun peti sejuk.

Continue reading

Adakah Mak Nyah Akan Insaf?

Mak Nyah atau Pondan atau lelaki lembut yang berpewatakkan wanita adalah salah satu jenis-jenis manusia di dalam muka bumi ini. Mereka akan berpewatakkan seperti wanita, baik dari segi pemakaian, watak , perlakuan, kata-kata dan semuanya akan mirip kepada wanita. Ada yang sanggup membuat pembedahan kelamin untuk menukar jantina semata-mata ingin menjadi seorang wanita.

Kadang-kala mereka bangga dengan perwatakkan sebegini. Mereka bangga dari seorang lelaki menjadi wanita. Jalan dalam satu kumpulan, makin di tegur, semakin di buat gaya-gaya seorang wanita.  Aku masih tertanya-tanya, mengapa jadi begini? Siapa yang harus di persalahkan. Bila di tanya, kenapa kau jadi sebegini. Jawapan yang pasti terpancul dari mulut dia orang adalah ” alaa ini semulajadi, memang naluri perempuan dah ada di dalam jiwa, nak buat macam mana?”.

Continue reading

Hati-hati Dengan Rawatan Lintah.

Selama dua hari aku menghadiri satu training BOFAS. Bofas ini adalah training untuk First Aid. Bagaimana menghadapi situasi kecemasan dan membantu orang-orang yang mendapat kemalangan. Ini adalah rawatan awal sebelum tibanya ambulan ataupun sebelum sampai ke Hospital. Alhamdullilah semuanya tamat dengan jayanya.

Ok berbalik kepada tajuk utama yang aku nak sampaikan. Di akhir training aku semalam, kami pun berbual-bual kosong dengan Doktor yang memberikan kami training sepanjang 2 hari itu. Peserta itu bertanyakan mengenai lintah. Adakah benar lintah ini boleh memyedut darah kotor pada tubuh badan dan anggota manusia. Hari ini pun ada berita pasal rawatan lintah.

Doktor itu tersenyum lebar. Dia menjawab, sebenarnya dalam badan manusia tiada darah kotor. Tiada istilah kesihatan pun yang menyebut pasal darah kotor. Darah kotor yang ada pun pada perempuan semasa datang haidnya. Itu pun bukan di panggil darah kotor. Ada satu nama khas untuknya. Semua darah dalam tubuh badan manusia adalah darah yang berguna untuk keseluruhan tubuh badan. Kalau darah yang berwarna merah pekat, itu bukan darah kotor, memang ada darah yang berwarna merah pekat dalam tubuh badan kita.

Continue reading

Dari Raja Lawak ke Bintang Popular.

Aku baru saja selesai menonton Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2008. Memang tidak disangka bahawa Nabil telah di nobatkan sebagai Bintang Paling Popular bagi tahun 2008.

Tahun lepas tiada siapa pun kenal Nabil. Dari kerja sebagai Despatch, tetapi rancangan realiti Raja Lawak telah mengubah segalanya. Dari seorang yang tidak di kenali, kini Nabil dinobatkan sebagai Bintang paling Popular. Dia sememangnya patut di menerima Anugerah ini kerana bakat yang diberikan Tuhan untuknknya. Murah rezeki Nabil kan.

Siapa kata lawak tidak boleh popular? Siapa kata lawak tidak boleh buat duit? Siapa kata lawak tidak boleh kemana-mana? Tak salah aku katakan bahawa Lawak juga penyumbang besar dalam industri perfileman tanahair Malaysia. Lihat sahaja bagaimana Saiful Apek dahulu mengegarkan dunia hiburan tanahair. Mungkin juga lawak sebagai satu cabang kecil dalam dunia seni. Dan tak keberatan juga Lawak kini semakin mendapat perhatian para penonton di Malaysia. Ini sesuatu yang amat baik lagi.
Continue reading