Nasi Pattaya tak wujud di Pattaya Thailand.

By | March 5, 2009

Siapa yang tak tahu tentang Nasi Goreng Pattaya. Semua orang Malaysia tahu tentang Nasi Goreng Pattaya. Nasi goreng yang di bungkus dengan telur. Di hidangkan bersama sos atau sambal belacan dan mungkin ditambah pula ikan bilis. Ermmm sedapnya.

Tapi tahukan anda semua dari mana asalnya Nasi Pattaya? Saya masih lagi mencari jawapan ini sehingga sekarang. Pada mulanya aku ingat Nasi Pattaya berasal dari Pattaya Thailad. Tapi silap. Ianya bukan dari Pattaya.

Sebabnya member aku ada pergi satu training di Pattaya Thailand tahun lepas. Untuk makan malam dia bersama rakan-rakan lain pergi ke kedai makan. Dia dengan confidentnya order satu Nasi Goreng Pattaya. Pattaya fried rice dalam englishnya. Tapi orang kedai tu cakap tak ada. Dan sememangnay tak ada Nasi Pattaya di Pattaya Thailand.

Sepanjang 3 minggu di sana, member aku teruskan pencarian untuk makan Nasi Pattaya. Yer laa nak rasa macam maner Nasi Pattaya Original dari tempat asalnya. Sememangnya tak ada pun Nasi Pattaya di Pattaya. Yang ada hanyalah Tom Yam. Makanan yang seakan sama dengan Malaysia. Tapi memang power. Untuk confrim lagi, dia bertanyakan orang-orang di sana. Memang tak wujud Nasi Pattaya ataupun Nasi yang seakan-akan Nasi Pattaya.

Untuk membuktikan lagi cerita member aku ni. Aku bertanyakan seorang supplier yang berasal dari Thailand. Datang untuk setup satu machine di sini. Aku pun tanya kepada dia. Ada tak nasi pattaya di Thailand. Atau di mana-mana sahaja di Thailand? Dia jawab memang tak ada. Yang ada hanyalah nasi goreng biasa. Jadi memang tak ada Nasi Pattaya di Pattaya dan Thailand.

Jadi dari mana ya Nasi Pattaya? Daripada Kelantan ker? Ataupun Siam ker? Sebab kedai-kedai orang Kelantan banyak membanjiri muka bumi Malaysia ni dan pula Nasi Pattay biasanya boleh didapati di sini. Kalau kawan-kawan tahu, sila laa tulis di ruangan komen yer….

Dapatkan Catatan Terkini.

Terbaik Dari Shaffik.com

22 thoughts on “Nasi Pattaya tak wujud di Pattaya Thailand.

  1. EiNS

    Oo yeke, ingatkan mmg asal dari thailand pon?

    Kalau kat kelantan, org sana tak brapa suka mkn nasi goreng pattaya…aku rasa org luar (luar dari kelantan) yg suka makan…

    Reply
  2. Aisha AI

    macam air bandung. asalnya pon bukan dari Bandung.
    rindu pula makan mee bandung orang kota. hehe..

    Reply
  3. Shaffik Post author

    Eins : Tapi rasanya Nasi Goreng Pattaya mungkin dari sana..

    Aisha : Takder hal..jom datang..nanti Pak Ngah buatkan..Aku pun tukang makan jer..

    Horizon : mungkin jugak yer…

    Reply
  4. nadinezuharra

    pernah pergi pattaya..mmg best,bab tomyam n seafood paling superb,macam2 resepi yg marvellous..

    tp nasi goreng pattaya mmg takde dlm menu..
    rasenye name resepi ni dicipta oleh tukang masak thai yang mencari rezeki kat m’sia dulu2..mungkin name or tempat lahir die pattaya kot..hehe

    Reply
  5. cahaya

    ada ke nama tmpt pattaya? they simply letak nama je rasanya. sama macam ‘mee bandung’, ‘mee siam’, mee hongkong… dan beberapa lagi nama makanan. :))

    Reply
  6. MeeT uNcLe sHaH

    Salam.

    First, Nasi Goreng Pattaya= Pataya Friend Rice in English. But, Nasi Goreng Kampung in English???!!!!

    Second, see how creative our Malaysia in food name creation??!!! Like Chef Wan, just change the name of the food. Then, adjust ckit ingredient that food!!! Hahahahahaah!!! Padahal benda tu sama je, nasik goreng gak!! ;p

    Reply
  7. ikram84

    hahha.. baik punya post… terkena aku.. selalunya aku order nasi ni sebab aku dah tak tau nak makan apa… 🙂

    Reply
  8. ubey

    kah3. nasi goreng pataya. nasi goreng thai. nasi goreng usa. nasi goreng cina. me goreng kung fu. semua tu teknik penyamaran yg bjaya. haha. mcm nama kain lak. kain wardina. kain memey suhaiza

    Reply
  9. Akmal

    Salah 1 makanan fav aku ni…
    Baru ku tau rupa2nya nasi goreng pattaya bukan berasal dr pattaya…x tanya membe ko ade x nasi cam gini kat sana yg bungkus telur ni?? kalo ade, diorang panggil nasi ape??…

    Reply
  10. wan

    ko tanye gune bahasa inggeris ke melayu?aku rasa kena tanye dlm bahase siam br diorang akan ckp…’ooo memang ada nasi goreng pattaya kt sini’..hehe

    Reply
  11. Shaffik Post author

    En Me : Mungkin jugak nama orang.

    Nadinezuharra : Yer ker..haa lagi satu bukti Nasi Pattaya tak ada di Pattaya.

    26 : hahaha Nasi Putrajaya eh..boleh jugak tu..

    Akmal : Sorry takder niat nak mengutuk makanan kegemaran ko..

    Azwan : Musykil memang musykil…

    Reply
  12. Sapikk

    Aku x taw la nk ckp ape lg.. tp aku ni jenis yg suke makan mende tu.. sedap tuu..
    Da la mse tgh tulis komen ni perot tgh lapar.. uuu.. sob..sob..sob..

    Reply
  13. ijamidayu

    Salam admin,

    Org kitakan suka makanan siam.. Boh la nama siam kat makanan..

    Kompom jalan.. 2 yg merebak.. Org siam pun heran.. 2 xmasok lagi mee bangkok la..

    Kat bangkok pun xdak benda 2.. 😀

    Reply
  14. husn

    hahaha..nasi pattaya mmg kegemaran sy! bgus. cari la shgga tw. dh tw gtw sy.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.