Makan cepat boleh Gemuk?

By | February 10, 2009

Aku terbaca satu artikel di satu blog berbahasa Inggeris. Blog berkenaan mengatakan bahawa jika anda makan dengan cepat boleh menyebabkan kegemukkan. Satu kajian yang di jalankan pada orang dewasa di Jepun, 3000 orang dewasa yang mengamalakan pemakanan yang cepat berisiko hadapi obesiti.

Betul ker? Dahulu ada seorang pakcik di kampung aku pernah berkata, kalau makan cepat, otak pun boleh berfikir dengan cepat. Tapi bila terbaca artikel ini lain pulak kesannya jika kita amalkan cara pemakanan dengan cepat. Sejauh manakah keberkesanannya ? Mungkin jika rakan-rakan pernah bertemu pengalaman sebegini tolong laa beri komen-komen anda.

Dalam artikel itu juga menyarankan agar kita memperlahankan cara pemakanan kita. Jangan terlalu memaksa perut kita menerima makanan dengan cepat. Makan sambil berbual boleh melambatkan pemakanan kita. Bila makan sambil berbual, badan akan bertindakbalas sebelum anda kekenyangan. Tapi orang tua-tua kata tak elok pulak makan sambil bercakap. Yang ini tak tau pulak kenapa?

Jadi apa pandangan anda? Adakan makan cepat menggemukkan?

Sumber dari : Themedictalk.com

17 thoughts on “Makan cepat boleh Gemuk?

  1. haritz

    Makan dengan cepat tak di galakan dalam Islam, sunat kunyah 40x (kalau mau la..). Tp apapun munkin betul sbb makan dengan cepat pasti makanan kurang hancur dan menyebabkan kegemokan. Entah saya pun tak pasti..

    Reply
  2. romzi

    thanks sebab derop ke my blog.

    Keje memang sebahagian dari telecommunication system la… eh, tak sure ler betol ker tak, makan laju gemuk. Aku ni, kategory makan laju… dan memang gemuk pun, tahap kolestrol pun tinggi ni…

    Reply
  3. sontos

    Ye… Aku stuju dgn kenyataan ini… Pernah terbaca artikel ini d majalh maskulin, x ingat keluaran bln braper… Ini disebabkan tindak balas bakteria di dalam perut mengambil masa utk menghadamkan mknn di perut… X sempat bakteria untuk menghabiskan sisa2 mknn yg td, mknn lain pula masuk…

    Reply
  4. megat

    sebab itu digalakkan makan skit tp byk kali. kenyataan tersebut mmg tlh lama diterapkan dlm agama kita.

    Reply
  5. Shaffik Post author

    Nurul : Bila lapa cepat tu yang makan lagi tu

    Haritz : Betul ikut sunah nabi.

    Romzi : so ko salah satu contohnya laa yer…

    Sontos : good explaination

    Megat : betul2 makan sikti tapi kerap..eh cam orang mengandung pulak..

    Mentiel : ko pula membuktikan makan lambat boleh kurus…

    Licia : ini kajian..kebenarannya tengok orang2 yang bersaiz besar makan cepar ker lambat.

    Ezad : Betul2 puasa adalah solution yang terbaik untuk elakkan badan naik.

    Reply
  6. Gadis Lonely?

    makan cepat ke lambat ke, bagi aku macam takde kaitan je ngan gemuk ke kurus…. nengok gak la cara pemakanan orang tu.. kalau sehari dia makan sekali je nasik, tapi golojoh gila, tak gemuk jugak dia….

    kalau yang makan slow tapi belasah nasik sampai 3 4 kali sehari, adakah dia akan kurus? oh tidak….. ohtidak.com

    Reply
  7. mesmerising1

    haha..
    btollah kowt. kawan ka ade ckap kat ak ari tu,
    patutla aku ni slim jer,
    sebab ak mkn lambat,
    huhu, btollah agaknye kalo mkn cpat naek badan pun cpat…

    Reply
  8. Big Man

    masa sihat kita makan apa yang ada (halal), bila dah sakit….huhuhu..sorrylah ..yang gemuk jadi kurus ,memanglah makan cepat boleh jadi gemuk sebab pertamanya perut kita susah nak hadam makanan yang kita makan terlalu banyak (makan cepat) dan proses untuk mehadam makanan terlalu lama.contohnya daging ayam mengambil masa terlalu lama untuk hadam mungkin 2 atau 3 hari baru daging ayam itu hadam dalam perut kita.Makan cepat, kita cepat lapar..fikir2 dan renung2lah.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.