Monthly Archives: January 2009

Dilema Seorang Suami

Sejak 2/3 bulan lalu aku sering didatangi rakan-rakan yang mempuyai masalah rumahtangga. Aku bukan seorang yang pakar untuk isu-isu rumah tangga. Tetapi mungkin mereka selesa meluahkan perasaan dengan aku. Sebab aku ni ni memang berbakat menjadi pendengar yang tekun dan setia Insyallah.

2 minggu lepas seorang rakan baik aku AM(bukan nama sebenar) meluahkan perasaan pada aku. Dia sedang mengalami krisis rumah tangga. Perkahwinan yang mencecah 5 tahun yang sebelum ini tanpa masalah. Tanpa pergaduhan yang besar. Tanpa cacat celanya.

Tetapi akhirnya terbongar juga. Krisis bermula apabila AM perasaan yang isterinya selalu bersms. Tetapi dia tak mahu sanga yang bukan-bukan pada Isteri kesayangannya. Dia pun buat tak tahu sahaja. Tetapi pada suatu hari Isteri AM meminta kebenarannya untuk menghadiri satu kursus di Ayer Hitam. Kursus mengambil masa satu hari.

Continue reading

Murahnya Keyword “Melayu”.

Hari ini tak bekerja. Jadi ada masa sikit laa nak tulis dalam Shaffik.com. Disamping itu ada masa yang panjang untuk surfing Internet. Seperti biasa untuk mencari sumber, Pak Cik Google laa yang membantu.  Dalam menaip perkataan yang ingin di jadikan punca carian, aku tertaip perkataan “melayu”.

Korang tau tak apa yang keluar di Google. Kebanyakkannya adalah website yang berbaur lucah. Sekali lagi berbaur “LUCAH”. Jadi aku pun terfikir sejenak. Murahnya keyword “melayu” ni. Maksudnya bila orang lain menaip perkataan “melayu”, semua website lucah yang akan keluar.

Perkataan “melayu” di Google begitu murah sekali. Website-website melayu lucah atau berkaitan dengan sex melayu dipaparkan di page pertama dalam carian enjin Google. Macam “melayu” tak ada maruah diri. Seolah-olah “melayu” itu adalah sumber ilmu untuk seks semata-mata. “melayu” tak ada.  “melayu” keyword murahan. Dimana martabat perkataan melayu tu.

Continue reading

Gelak bersama Sepah

Sepah oh Sepah. Semua orang tau kumpulan Sepah kan. Sepah adalah Finalis untuk Raja Lawak Astro musim ke-3 yang di siarkan pada setiap hari Jumaat 9 malam. Sepah diilhamkan daripada 3 orang pemuda Shahmira bin Muhamad, Mohd Nadzri bin Zainal Abidin dan Mohd Noor bin Murad. Sepah berasal dari Johor.

Banyak-banyak peserta dalam Raja Lawak musim ke-3, aku memang tertarik untuk menonton persembahan Sepah. Sebabnya aku merasakan sepah yang mampu membuat orang ramai ketawa. Lawak yang secara spontan, bersahaja dan ada gaya yang tersendiri.

Setelah 4 minggu Raja Lawak bersiaran, Sepah memang tak mengecewakan kan. Memang lawa yang boleh di terima. Bukan lawak bodoh. Gandingan yang serasi. Masing-masing ada idea tersendiri. Jadi aku menjadi penonton lawak Sepah yang setia. Sehinggakan aku menulis entri pasal Sepah ni.

Tengok aksi Sepah.

Minggu pertama yang menyebabkan aku tertarik dengan Sepah.

Minggu ke-2 – Lagi kelakar, tapi kenakan photographer tu.

Minggu ke-3, lagi kelakar.

Minggu ke-4. Persembahan Sepah selepas komen juri untuk Talam. Lambat sikit.

Minggu ke-5, Semakin lawak minggu ni

Minggu ke 6.

Minggu ke-7. Lagi kelakar dengan nyanyi mereka. Hehehehehe

Minggu ke- 8

Minggu ke-9

*** Kalau ade kesempatan aku upload untuk minggu seterusnya.

Adakah susah selamanya?

Dalam kehidupan seharian kita, pasti kita sering terdengar kawan-kawan yang selalu mengatakan ” aku ni hidup susah”, “kite ni orang susah, tak mampu nak beli itu semua”. Kadang-kadang bila difikirkan dan dihalusi balik, adakah dia seorang yang susah? Adakah kita ni yang paling susah kat dunia ni. Percaya la sesusah mana pun anda pasti ada yang lagi susah.

Aku percaya dengan Qada dan Qadar Tuhan. Tuhan telah menentukan rezeki masing-masing. Dia lebih mengetahui. Segala kesusahan dan kesenangan adalah dugaan Tuhan pada umatnya. Perjalanan hidup kita telah di tentukan.

Contoh 1: Hidup Ahmad terlalu daif, rumah beratapkan nipah, bocor sana bocor sini. Memang susah. Tuhan menduga Ahmad dengan kesusahan. Mungkin Tuhan ingin melihat adakah Ahmad redha dengan dugaan Tuhan. Adakah Ahmad mengeluh dengan rezeki pemberian Tuhan. Adakah dengan kesusahan yang Ahmad hadapi, memungkin dia mengutukan Tuhan, tidak percaya dengan kewujudan Tuhan?.

Contoh 2 : Abu susah. Tiba-tiba rezekinya datang mencurah-curah. Kehidupan Abu bertukar sekelip mata. Senang sekeluarga. Ini juga dugaan. Dugaan dari Tuhan, memberikan apa yang di minta. Mungkin lebih lagi. Tuhan ingin melihat adakah Abu lalai dan alpa dengan kemewahan. Leka sampai meninggalkan bab-bab agama. Tahankah diri Abu dengan pujuk rayu syaitan yang sering melalaikannya.

Continue reading

Kena lagi 5-0

Aduuuhhhh…kena belasah lagi 5-0. Malam tadi pasukan bolasepak Malaysia kalah lagi dengan UAE. Bukan 1 bukan 2 malam 5 berbalas 0. Aku semakin tak faham dengan bolasepak Malaysia. Kadang kala hampir tak ada semngat nak tengok Bola Sepak Malaysia.

Sememangnya bukan sesuatu yang mudah untuk menewaskna UAE. Tetapi janganlah sampai kena belasah. Di man prestijnya bolasepak Malaysia. Dimana kurangnya bolasepak Malaysia? Dimalukan di hadapan penyokong sendiri. Kadang terasa malu bila bercerita tentang Bolasepak.

Bila lihat gol-gol yang di jaringkan oleh pemain UAE, ia bukan sesuatu yang sukar. Benteng Malaysia bolos begitu mudah sekali. Kenapa? Adakah pemain pertahanan Malaysia terlalu leka? Mereka tak berpengalaman ke? Penyerang Malaysia kaki bangku ker? Pemain tengah tidak menjalankan tugas dengan sebaik mungkin ke?

Continue reading