Kampung Boy Kini Di Jerman

By | November 3, 2008

Kampung Boy…semua orang sudah tahu pasal Kampung Boy..satu-satunyer pelopor komik berbahasa melayu..Kampung boy juga sudah berada di merata dunia…dengan komiknya dengan animasinya..ini semua adalah titik peluh anak tempatan Datuk Muhammad Nor Khalid atau Datuk LAT sebagai nama penanya.
Semua kanak-kanak Malaysia tahu akan Kampung Boy..Ianya bukan sahaja menjadi lambang kartunis Malaysia malah ianya mengambarkan kisah kehidupan kanak-kanak di Malaysia..Kehidupan di kampung bersama-sama rakan-rakan, guru-guru, jiran, budak-budak main upih, mandi sungai dan macam-macam lagi..Inilah kekuatan yang ada dalam Kampung Boy.
Kampung Boy telah banyak menempa nama di persada Antarabangsa. Dengan cerita yang telah dialih bahasa kepada kira-kira 8 bahasa lain di dunia. Antaranya France, UK, Indonesia dan lain-lain bahasa. Baru-baru ini Kampung Boy telah melangkah setapak lagi untuk di alih bahasa ke bahasa Jerman. Wow satu lagi kejayaan Datuk LAT. Ianya menjadikan Kampung Boy boleh ditontoni oleh orang lain seluruh dunia dengan 9 bahasa…
Ia juga telah memberi pendedahan kepada rakyat luar negara untuk mempelajari budaya-budaya melayu. Sebabnya kebanyakkan cerita Kampung Boy bercirikan kebudayaan Malaysia..Terima Kasih Datuk LAT memperkenalkan Malaysia di mata dunia..
Semoga komik-komik atau animasi Malaysia yang lain mengikut jejak langkah Datuk LAT…

17 thoughts on “Kampung Boy Kini Di Jerman

  1. Along Arman

    iyerp.. lagipun naik sama². takkan nak tinggal lak kan.. neway.. thanks for da visit 🙂

    Reply
  2. chuckiesd

    takper..nanti aku buat review pasal upin dan ipin eh…aper projek terbaru upin dan ipin

    Reply
  3. zelo55

    ak ske cter nih..btol2 tnjukkn cri Malaysia…kain plekat..buah klape..swh padi…lengkap!

    Reply
  4. nikillas

    ahaaa.. aku ada komik LAT ni.. mane aku letak ye.. hurm.. citer dia mmg best.. pernah baca DIN TEKSI x..??

    Reply
  5. azlieJONET

    yeahh..

    aku pun suka kampung boy nie..

    dulu time astro memula siarkan kampung boy nie sanggup suh my late dad pasang astro.. huhu…

    luckily masa pindah kt grik x de option lain selain drp pasang astro kalu nk tgk tv.. hihi..

    bangga dgn datuk lat!~

    Reply
  6. chuckiesd

    Datuk Lat banyak berjasa dlm dunia kartun malaysia..skang ni tunggu Upin dan ipin plak …

    Reply
  7. dhuat79

    Memang patut Datuk lat dapat ‘Datuk’ pun 🙂 Lebih daripada ‘Datuk’ memang patut dianugerahkan kepadanya.

    Reply
  8. Richie

    aku nak g german pun tak kesampaian..budak kampoung ni lepas plak..haha

    Reply
  9. aFkaR'z

    kesian plak kalo orang German datang mesia semata2 nak cari kampung… kat mana nak humban depa ni erk?

    Reply
  10. ezad

    Best Datuk Lat,xsia2 dapat datuk daripada Datuk Shah Rukh Khan ada x dia cakap melayu..ekekekek

    Reply
  11. chuckiesd

    betul laa tak sia2 dapat datuk…berjasa kepada negara..biar orang Jerman menonton senario kampung-kampung di Malaysia..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.