Monthly Archives: November 2008

When you buy a computer…

Computer is the most important thing today. It will be a part of your life now. All your job are using computer to make a documents, charts, calculating, summarizing, sending mail and so on. But before you are buying a computer please consider about a few thing.
All this is very important to you to ensure all computers that you bought is save and can use for the long time at least 4-5 years.
running on the skyshe so prettyMalay Wedding
Here some guide that maybe help you before you buying a computer :
1) Price – Do some survey of the current price for computer market. You can ask a friend or person who have more knowledge about computer. Get them advice where computer shop or computer vendor you should go to a get better price.

Continue….

Related Issue : Speed up your computer , Computer Make you Tired, VOIP

Kenali Bao Xishun

Siapa itu Bao Xishun? Bao Xishun adalah manusia yang tertinggi di dunia. Ketinggiannya adalah 2.36meter. Hui tingginya. Beliau telah diiktiraf oleh Buku Rekod Dunia Guinness sebagai orang yang tertinggi di dunia pada tahun 2005.

Sebelum dia di iktiraf manusioa paling tinggi di dunia, beliau hanay duduk di kampung dan sering terkurung di dalam rumahnya kerana tidak selesa menjadi tumpuan orang ramai. Bao juga pernah menyertai skuad Bola Keranjang bagi pihak Tentera suatu ketika dahulu. Tetapi bila pergerakkannya tak sepantas dulu, dia berhenti bermain bola keranjang.
Selepas pengiktirafan Guinness Book Of Record, Bao menjadi tumpuan orang ramai. Ramai yang ingn berjumpa dengan Bao. Sekelip mata dia menjadi terkenal di seluruh dunia. Dia sering di kunjungi pelancong dari serata dunia. Wah Bao seperti selebriti.
Walaupun sudah terkenal ramai mengenalinya, Bao juga ingin hidup seperti orang lain. Hidup sederhana, menikmati kehidupan seperti orang lain dan juga mempunyai keluarga sendiri. Dia hampair putus asa mencari pasangan hidupnya. Dia banyak menhabiskan masanya di rumah dan menonto bola keranjang.
Penantian Bao berbaloi apabila dia bertemu dengan Xia Shujuan dengan ketinggian 1.68meter. Xia Shujuan yang berjaya menambat hati Bao dan mereka berkahwin dan baru dikurniakan anak lelaki bernama Tianyou.
Tianyou lahir seperti kanak-kanak normal yang lain. Sihat dan sempurna.Bao bersyukur kini hidupnya lebih bermakna dengan kehadiran Tianyou dan Isterinya Xia Shujuan. Dia gembira Tianyou lahir seperti kanak-kanak lain. Kini tanggungjawab sebagai seorang bapa lebih besar lagi. Bao berharap dia dapat membesarkan Tianyou dengan penuh tanggungjawab. Jika dia membesar hingga 1.9 meter itu sudah cukup menggembirakannya. Bao berharap agar Tianyou boleh menjadi seorang pemain Bola Keranjang satu hari nanti. Kini Bao dalam proses untuk berpindah ke rumah baru dilengkapi denagn sebuah tandas gergasi khas untuk Bao.
Inilah serba sedikit kisah mengenai Bao Xishun. Manusia paling tinggi di dunia. Bukan mudah untuk menghadapi hari-hari seperti orang lain. Segalanya ditempuhi dengan tabah dan keserdahanaan.

Aper Cerita Adik Sharline???

Aku raser dah lamer dah kes ni. Tak tau laa kalau-kalau aku terlepas pandang mengenai berita Adik Sharline. Yang aku tahu kes kehilangan Adik Sharline ni masih belum selesai. So sampai sekarang ni masih tak jumpa lagi Adik Sharline.
Di manakah anak kecil ini hilang? Jangan laa jadi seperti Arwah adik Nurin. Sebak dada aku tengok. Dah laa kena culik, di bunuh begitu kejam sekali. Sememangnya tak berhati perut langsung si pembunuh tu. Aku berdoa jangan laa di perlakukan Adik Sharline sebegitu rupa.
Kenapa berita kehilangan Adik Sharline ini tiba-tiba lenyap begitu jer? Kenapa Pihak Polis masih lagi tidak dapat jumper Adik Sharline dan pembunuh Nurin Jazlin? Kenapa..kenapa..kenapa?
Bijak sungguh penculik dan pembunuh ni kan. Adakah ini semua menanandakan bahawa anak-anak kita semua dalam bahaya? Ya ALLAH selamatkan laaa Adik Sharline, pulangkan Adik Sharline kepada pangkuan keluarganya dengan selamat.
Aku menyeru kepada semua rakan-rakan blogger. Jangan laa kita alpa dengan anak-anak kita. Jangan sewenang-wenangnye melepaskan mereka berjalan seorang diri terutamanya selepas mereka pulang dari sekolah. Sekarang kita gembira melihat keletah mereka. Jangan ianya hilang sekelip mata. Jadikan kes ini satu pengajaran untuk kite semua. Bukan senang nak buat anak, dan tak susah nak hilang anak kan..

Boss macam maner yang korang nak?

Biler bercakap tentang boss ni kadang-kadang ada menyenangkan dan tak kurang jugak menggeramkan kita. Kalau dapat boss baik tu tak kisah..kalau tak baik tu yang kepala angin jer…

Boss baik macam maner? Pada aku boss yang baik merangkumi semua hal..bijak menguruskan hal-hal department, pandai dalam menguruskan department, sedia mendengar pendapat orang lain, tegas dalam hal2 tertentu, tidak pilih kasih, jaga kebajikan perkerjanya dan lain lain lagi.

Boss yang tak baik pulak macam maner? Boss yang ikut kepala die jer, tak suker mendengar pendapat orang lain, bodoh sombong, tak tau langsung dalam hal2 pengurusan, boss yang mengelabah tak tentu pasal, tak suker menyiasat then tiba-tiba marah tak tentu pasal, boss yang tak pandai membuat keputusan dan sebagainya.Wah kenapa lebih banyak yang tak bagus daripada yang bagus eh? Sebab kita manusia, kita ni selalau menilai dan nampak kesalahan orang jer.

Aku ni takder laa bekerja lama sangat..orang kata baru setahun jagung. Tapi aku selalu bercampur ngan orang-orang yang lama berkerja jadi aku tau perangai2 boss zaman sekarang. Lagi parah kalau boss yang berfikiran tak terbuka. Langsung tak nak dengan pembaharuan yang kita nak buat. Bila nak buat pembaharuan macam-macam alasan yang diberikan.
Lagi satu kalau boss yang tak boleh membuat keputusan. He / she is the boss kan. Tapi tak boley buat keputusan. Apa yang kita nak buat tu untuk kebaikan, tapi biler die tak decide whether proceed or not, kerja kita akan stuck di tengah jalan. Tak ke ini menyusahkan kita.

Aku memang cukup tak berkenan dengan gaya-gaya atau cara-cara boss yang sebegini rupa. Biarlah die seorang yang tegas, tapi di sebalik ketegasannya tu akan wujudkan kebaikkan untuk pekerjanya dan improvement untuk company di belakang hari. Jangan asyik memikirkan nak buat profit jer, pekerja bawahan pun ada hati dan perasaan.

So mana-mana yang nak jadi boss tu ataupun yg sedang jadi boss atau manager sekarang ni, timbang-timbangkan apa yang aku katakan. Jangan jadi boss yang syok sendiri jer yer…

Sedapnya Teh Tarik

Sebut pasal teh tarik ni semua orang Malaysia. Setiap orang pasti pernah mencuba Teh Tarik kan. Teh Tarik boleh dikirakan minuman yang popular di Malaysia ni. Bukan sahaja di malaysia ni bahkan di Singapura dan juga Brunei.

Teh Tarik ni adalah sajian utama di restoran-restoran terutamanya di MAMAK. Mamak yang yang tanpa Teh Tarik hilang serinya. Teh Tarik bisanya disajikan dengan roti canai, roti tampal goyang, nasi lemak dan juga makanan lain. Kenapa Teh tarik ni menjadi pilihan agaknyer yer.?

Mungkin sebab Teh Tarik sudah lama bertapak di Malaysia ni. Lagi satu semestinya ianya sedap. Sampai ada orang tak kena Teh Tarik satu hari jadi tak keruan pulak. Hidangan tanpa teh tarik takde seri. Tak mood nak makan. Haaa itulah penangan Teh Tarik.

Popularnya Teh Tarik di sokong lagi dengan adanya pertandingan Teh Tarik. Time tu nampak laa macam cara atau skill buat teh tarik. Memang unik. Inilah salah satu kebangaan Rakyat Malaysia. Bila sebut Teh Tarik pasti para pelancong ingat Malaysia. Lihatlah kekuatan Teh Tarik ni.Malah sekarang ni food-food court di shopping mall dan seafood juga ada jual Teh Tarik.

Teh Tarik juga menjadi minuman utama untuk peminat-peminat Bola. Kalau aku dan rakan tengok bola pasti kena Teh Tarik. Korang pernah tak dengar perkataan “Ngeteh”. Itu adalah sebutan untuk orang-orang yang kaki lepak2 di kedai makan. Ngeteh tu datangnya dari Teh Tarik. Biasenyer kalau aku nak ajak member2 lepak minum pasti perkataan ni yang keluar ” Jom Ngeteh”. Tengok betapa kuatnyer penangan Teh Tarik.. Korang pulak mcm maner?