Kalau Aku Director

By | October 18, 2008

Semalam aku berpeluang menonton televisyen. Aku bukak channel Prima and ader satu movie tu tajuknye ” Cahaya LailaturQadar”. Jalan cerita memang menarik. Lagi satu movie di musim raya ni citer ” Takbir Suci”. Movie ni memang aku follow dari mula-mula lagi, sampai laa Takbir Suci 3. Memang best.

So biler tengok cerita-cerita melayu ni, memang banyak perubahan. Kalau dulu selalu kita dihadapkan dengan kisah cinta. Sekarang ni ramai pengarah / director dah berani buat movie berkisahkan kehidupan seharian kita, contohnye Rempit, Kisah anak2 muda zaman skang, kisah pelacur dan sebagainyer. Ini satu titik tolak yang baik sekali.

Dalam melayan movie tu aku sempat terfikir, kalaulah aku berpeluang jadi director jalan cerita macam maner yang aku nak buat. Aku nak buat movie yang lain dari yang lain..Kalau laaa aku Director aku nak buat movie pasal samseng..Samseng melayu…tapi aku nak buat movie yang samseng tu akan hidup sampai citer tu habis…hahahahhaa…sebabnyer aku tak penah jumper movie yang “orang jahat” selamat dalam filem melayu…

Tapi dalam movie aku tu, walaupun “orang jahat tu selamat sampai habis citer”, die tetap menerima hukuman daripada tuhan…maksudnyer balasan dunia laa…but yang penting “si orang jahat tu tetap tak mati”…aku nak biarkan penonton berfikir panjang sikit….agak2nyer lepas cerita tu habis aper akan jadi pada orang tu….haaaa penolong pengarah aku…aku nak hire MAMAT KHALID / Afdlin Shauki…sebab aku yakin 2 orang ni kepala gila2…hehehehe…itulah yang aku nak buat “KALAU AKU JADI DIRECTOR”.
Korang plak cam maner…? 🙂

10 thoughts on “Kalau Aku Director

  1. Ezzudden

    aku sokong ko nyer plan kalo ko jadik director…susah nk tgk org jahat mati dlm movie..

    tp bagi aku..aku nak buat cite pasl diri aku sendiri.sepangjang 21 tahun aku idup.byk memori yang aku nk ceritakan..walaupon tak 100% aku akan cite..tp at least..ade cite psl diri aku…hehe..

    Reply
  2. aimZz

    ermm gud idea la nak combine afdli n mama kalid tuh..both are brilliant person..but still x le lawan p ramle kot..ehehe

    Reply
  3. Chuckiesd

    nanti laa kalau saya ader jumper ngan afdlin ker mamat khalid ker…
    tgk deorang suker tak nagn cadangan saya ni..heheheh

    Reply
  4. nono

    ah’ah setuju. now filem melayu especially drama ada perubahan sikit.. lebih berkisar pada kehidupan. tu baru cool.. being honest sikit.. asyik chenta2 ni letih gak. takda benda lain…

    if awak nak buat benda suruh viewers berfikir. buat la yang berasas sikit sbb ada jugak ending yang buat orang dalam ke-blur-an.. sakit hati tengok cerita tergantung ni. rasa nak gantung diri pun ada gak! 😛 hahahah!

    Reply
  5. chuckiesd

    hehehhe..tergnatung tu maksud mesti ader part 2 / part 3…itu sumer marketing….hehehehhehe..kalau james bond ader banyk filem ..naper kiter tak nak buat…but jgn terlalu memberatkan soal cinta…itu yg sy nak buat…aku nk dah betul2 cam pengarah dah…

    Reply
  6. nono

    bukan tu la maksud saya.. huhuhu..
    what i am trying to tell you is that, pasal ada cerita yang ending dia kita pun tak tau pa benda. tup tup abis.. tak ada continuation pulak tu.. tension tengok..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.