Monthly Archives: October 2008

Keep Your Credit Card Safe

Credit Card and Debit Card are the most important thing used by people right now. Most of people are using Credit Cards or Debit Cards for their daily expenses. Those cards are more convenient way to pay or purchase on offline or online transaction. But the world is going faster. All changging are made include the Credit Card security issues. All of you are facing on the Credit Card Fraud. All of us is have big potencial to got this problem. While your card has been fraud, it will all your money gone using by the fraudsters.
It have a few way to avoid your card by being fraud.

Seminggu bersama Chuckiesd…

Emmm…aku baru jer naik kerja hari ni..setelah 4 hari bercuti dari hari Sabtu hari tu..
So ari ni aku ceritakan perjalanan kebiasaannye di setiap hari dari Isnin hingga Ahad.

Isnin
Hari Isnin dalah hari yang paling aku tak suker..hari Isnin laaa yang membuatkan aku malas nak pergi kerja..yer dah cuti 2 hari on the weekend, then Isnin masuk kerja balik…nak bagun tidur tu…aduhh perasan malas lagi banyak daripada rajin..lepas tu nak submit weekly report lagi pada boss…Kalau hari Isnin tu nak tunggu dari pukul 8 sampai 5.30 tu mcm seribu tahun plak…aduhhh…

Selasa
Biasanyer hari Selasa ni aku rajin sikit. Confirm aku datang awal punyer. Ader semangat sikit laa nak pegi kerja..Selasa biasanyer aku ader meeting..tgk keadaan laa…kalau takder aper2 issu di tempat kerja..aku akan ceria sampai ke petang…kalau tak tengahari yang masam mencuka jer mukanyer…Malamnyer plak…aku habiskan masa lepak kat umah jer…layan Akif n Wife aku…

Rabu
Hari ni aku dah rileks sikit…yer laaa weekly meeting dah lepas semalam…weekly report dah submit…tapi jangan laa ader server down atau internet line down…memang menyirap…biasernyer masalah2 camni berlaku pada hari Rabu…dah la tu …di petang hari plak tu…Tapi aku akan pastikan kesemuanya settle before 5.30 ptg…Sharp 5.30 petang aku balik…sebab mlmnyer aku ade main Futsal bersama rakan-rakan sekerja…layan futsal biasa 1-2 jam..

Khamis
Hari Khamis kalau takder kejer aku akan lepak ngan member2 maser rehat kompom bual pasal Futsal semalam..Cerita kerenah dah keletah masing main futsal semalam..hehehehe..balik kejer ambik wife n kiteorang akan makan luar…seafood menjadi pilihan wife aku…tak pun tomyam, sayur n telur dadar…ermmm yummmy…at midnight..seperti biasalaa kan…sunat..buat dapat pahala kan…

Jumaat
Hari yang di tunggu-tunggu..sebanyk besok weekend menjelma…Jumaat ni biasertak banyak kerja sangat..yer laa semua dah di settlekan dari Isnin – Khamis kan…monitor server and kalau ader kesempatan layari fotopages wedding photographer yang lain…tgk-tgk gambar doerang …maner tau dapat idea-idea baru…Malam sebelum tido on broadband..ader idea update blog…replay comment kawan2 yang lain…pegi ke blog-blog yang lain…

Sabtu
kalau takder photography job..aku masuk kerja kejap..kira OT laa…wat laa aper-aper yang patut…kalau ader wedding or ader job…biaser laa ambik gambar pengantin laaa…stay kadang dari pagi sampai ke tengah malam…kalau takder job..malam tu aku layan EPL…tgk Arsenal punyer game..kalau takder member tgk kat umh jer..kalau ader member pancing..insyallah aku akn tunaikan hasrat mereka..lepak bersama-sama layan bola…

Ahad
Inilah hari yang aku ambik peluang bangun lambat. Biaser hari Ahad ni wife aku akn buat Breakfast special cikit dari hari2 yang lain…yer laa sebab kiteorang kerja..maner laa sempat nak masak2 breakfast…kadang nasi lemak, kadang2 kuew tiow goreng dan macam2 lagi laa..tengahari biaser aku ngan wife akan kuar jalan sampai ke petang…itupun kalau takder job on the Sunday laa…

Itu lah rentetan kehidupan aku Monday to Friday..ermm..korang plak cam ner?

Duit oh Duit…

Salam semua..hari ni aku berjumpa dengan satu bender yang selama ni aku fikir orang tak nak buat..tapi benda terjadi depan mata aku sendiri…dulu ader orang citer ngan aku ader orang kasi dia duit photostat…ataupun duit yang di fotokopi dengan warna..

Pagi tadi aku lepak kat kantin bersama-sama Cik Wan…Cik wan ni orang yang jaga kantin tempat aku kerja. Sedang aku makan dan sambil berbual (uiks tak baik ni, mkn sambil berbual), cik wan pun tunjukkan aku duit RM100..sekali pandang memang macam duit satu ratus betul..tapi bila di belek-belek rupernyer duit photostat…photostat color…memang sebijik…cantik jer depanyer..but ianay kertas biasa dan belakangnya kosong..

Then aku tanyer maner Cik Wan dapat duit ni…die cakap ader budak bayar makan kat kantin pagi tadi…die pun tak perasan..tengah sibuk-sibuk orang ramai nak buat bayaran…Abis tu aku tanya lagi…”Cik Wan perasa tak budak yang bagi duit tu”…dia jawab…manalah aku perasan…tgh ramai-ramai…wah sah-sah Cik Wan di tipu…n rugi hampir RM95 hari ni…
Memang untung budak tu…pakai duit tu pun tepat pada masanyer…dia guna masa tengah ramai orang…dan aku sure korang pernah dah dapat duit yang separuh…duit tu koyak separuh…but duit tu dilipatkan supaya si penerima duit tu tak perasan..biasanyer bender cam ni tokey kedai makan biasa dapat…si penerima ingat duit tu di lipat…rupa-rupanye duit separuh atau pun 3 suku jer…
Ini sumer kerja-kerja orang yang takder sivik punyer…takder otak sumer…biaser selalu suker ambil kesempatan..jadi aku ingat kawan-kawan yang lain berhati-hati biler menerima duit daripada orang lain…pastikan ianya tulen…kalau tak rugi nanti…

Beware of Keylogger.

Hi All,

You know about keylogger?
Keylogger is a method to capture all the information that your are typing on your keyboard. Keylogger is one way that others people can capture all character that you are typing from your keyboard. It will be contain of your personal username, password, PIN number, secret answers, your mothers name information and all thing that belong of your personal detail. All this information are maybe it is very important and secret. Maybe it could be using on your personal banking info, Your credit card, your paypal or others document that really secret for you.
Keylogger is very common method that using to capture it. The most popular keylogger is using the software that installing automatically on your computer previously. It could be a spyware or virus that running on your computer. But nowadays the hardware keylogger is using to capture all character that you typing from your keyboard.

You know want, now they have build a device that allowed to stored all key log or character that your typing in from your keyboard. The device is calling USB/PS2 keylogger. It coming with 512KB an up to 2MB.This hardware is a small external device that will be plugged into keyboard socket or buit-in.


For full detail view in here : BEWARE OF KEYLOGGER

Sayap Lara

Salam semua..entri kali aku nak citer sikit pasal lagu..sebenarnyer aku ni minat jugak ngan muzik….lagi2 kalau tonton secara LIVE…mmg menjadi kegilaan aku…So sebenarnya aku dah lama mencari lagu Sayap Lara..Lagu ni selalu keluar kat Radio Sinar…hayati lirik dan susunan muzik memang best..

Sayap Lara ni adalah nyanyi AYANI…atau nama sebenarnya Ahmad Yani Ismail. Satu artis baru dari Rock United. Berasal dari Johor Bahru..Walaupun sudah agak berusia tapi suara die memang class..ader class tersendiri…

Aku pun tak pasti lagu ni ader keluar tak kat Stesen Radio lain..tapi aper pun aku nak letak jugak kat Blog aku ni..aku nak korang tau bahawa wujudnya seorang lagi artis yang memang talented…

Sayap Lara.

Ku Mencari Redup Cinta Lalu..
Sejak Kau Tinggalkan Oh Untuk Ku Serpihan Derita Dan Luka Kepedihan
Dan Syahdunya Malam Yang Kian Memanjang
Kuredah Kegelapan Sayap Asmara Ku
Yang Merinduimu

Ternyata Kau Berpura
Didalam Kehidupan Ku
Lupakan Segala Kenangan
Untuk Apa Menanti Mu

CintaMu Tak Seindah
Kasih Ku yang Bertahta
Kau Jadikan Aku Persinggahan Lepaskan Sepi Mu
Ku Rasa Oh Pilu..

Pergimu Tak Ku Halang
Datang Mu Tak Ku Undang
Padamkan saja Api Cinta Yang Pernah Menyinari
Biar Jadi Debu
Lara…….