Monthly Archives: May 2008

Panggilang Santau Karutt!!!!!

KUALA LUMPUR: Menggemparkan! Ramai pengguna telefon bimbit mula panik berikutan penyebaran SMS yang meminta orang ramai berhati-hati dengan panggilan santau atau ‘tarik nyawa’ yang kononnya boleh membunuh mereka sejurus menjawab panggilan itu.

Lebih menakutkan apabila kandungan SMS itu mendakwa panggilan maut itu sudah meragut sembilan nyawa di Indonesia sejak bulan lalu dan kini mula menular kepada jutaan pengguna telefon di negara ini bagi menagih korban terbaru.

Kemunculan SMS peringatan berhubung panggilan maut yang kini amat digeruni penduduk Indonesia dikesan mula diterima pemilik telefon bimbit di negara ini sejak minggu lalu dengan amaran supaya tidak menjawab panggilan telefon daripada nombor melebihi lapan angka itu.

Malah, panggilan terbabit yang turut digelar di Indonesia sebagai panggilan santet, deringan syaitan atau telefon maut, didakwa angkara pengamal ilmu hitam yang kononnya mahu menguji tahap keberkesanan ilmu hitam dipelajari.

Berdasarkan laporan media utama Indonesia, penerima panggilan itu bakal menjadi mangsa ‘kes pembunuhan jarak jauh’ didalangi dukun ilmu hitam yang menghantar syaitan atau jin melalui panggilan telefon untuk membunuh mangsa.
Bagaimanapun, dakwaan terbabit dianggap tidak berasas kerana tiada yang dilaporkan mati setakat ini berkaitan penerimaan panggilan maut yang kini merebak ke Malaysia, dipercayai dibawa rakyat negara berkenaan.

Siasatan dilakukan pihak berkuasa Indonesia mendapati nombor pengirim SMS itu berasal dari Sumatera Selatan dan Kepulauan Riau, Indonesia.

Susulan maklumat dikumpulkan, seorang remaja perempuan yang disyaki mencipta dan menghantar SMS terbabit sudah ditahan minggu lalu oleh polis Indonesia di Riau.

Selepas disoal siasat, remaja terbabit mengaku menyebarkan SMS itu hanya untuk gurauan kepada rakannya.

Perkara itu didedahkan Ketua Bahagian Umum Direktorat Jenderal Pos dan Telekomunikasi Indonesia, S Dewabrata kepada media, Selasa lalu, yang mendakwa SMS terbabit dipercayai ada kaitan dengan usaha pihak tertentu bagi mengaut keuntungan selain meningkatkan jumlah pelanggan talian prabayar.

Bagaimanapun, kegemparan mengenai kes itu berterusan apabila laman web berita Kompas.Com semalam melaporkan, seorang pegawai bank ABN di Jalan Petamburan, Jakarta, menjadi individu terbaru menerima panggilan berkenaan selepas M Fani Bratawijaya, 25, sebelah tengah hari.

Pejabat Harian Metro di sini, Melaka dan Seremban turut dihujani panggilan telefon bertanyakan mengenai SMS terbabit.

Mesej sepanjang 73 perkataan itu menyatakan kumpulan terbabit akan menghubungi sesiapa menerusi talian antarabangsa secara rambang dan sebaik saja mangsa menjawab panggilan itu mereka kononnya akan mati terkena sihir.

Pengguna telefon bimbit talian prabayar, Ismail Che Nordin, 42, turut melahirkan kegelisahan selepas menerima SMS terbabit sebaik tiba di pejabatnya di Taman Segar, Cheras, pagi semalam.

Menurutnya, kemunculan SMS itu boleh mencetuskan ketakutan kepada orang ramai yang menyangka panggilan santau benar-benar wujud dan boleh mendatangkan malapetaka kepada pemilik telefon bimbit.

“Lebih menakutkan apabila SMS terbabit mendakwa dua mangsa di Puchong sudah mati dan meminta disebarkan kepada umum,” katanya yang bekerja sebagai jurujual di sebuah syarikat di Selayang di sini.

Di SEREMBAN, seorang pekerja swasta yang hanya mahu dikenali Sufiah berkata, dia mengetahui mengenai penyebaran SMS itu daripada beberapa rakan sekerjanya sejak beberapa hari lalu.

Katanya, dia menerima SMS itu petang semalam yang mengingatkannya supaya mengambil langkah pencegahan awal apabila menerima panggilan daripada kumpulan yang dikatakan sedang menguji ilmu hitam.

“Kami mengharapkan pihak yang berkenaan menyiasat penyebaran SMS terbabit kerana boleh menjejaskan akidah kalau ada orang yang percaya,” katanya kepada Harian Metro, semalam.

Dia juga berharap supaya mereka yang menerima SMS itu tidak menghantarnya kepada orang lain kerana sukar diterima akal.

“Bagaimana orang yang menulis SMS itu boleh mengetahui berapa ramai yang sudah meninggal dunia sedangkan kes seperti itu tidak pernah dilaporkan media, malah ajal manusia ditentukan Tuhan bukan kerana menjawab panggilan telefon,” katanya.

ERA FM vs Hot FM


VS

Aku tengok sekarang HOT FM dan ERA FM bersaing hebat dalam dunia radio. Macam macam yang dilakukan oleh mereka. Aku pun kadang-kadang dengar HOT FM kadang-kadang tukar ERA FM. Sebab dua2 stesen radio ni aku selesa dengar. Rakan-rakan aku semua telah mendengar HotFM. Deorang cakap HotFM lagi best, tak boring dan macam-macam lagi. Betul ker? Aku pun tak baper pasti sangat. Sebab aku dengar radio dalam kereta jer..

Aku terpanggil untuk tulis pasal HotFM and ERA FM ni sebab aku tgk Anugerah Bintang Popular hari tu, kedua-dua DJ HotFM menang DJ Popular. Aku pun terperanjat. Yer laa sebab sebelum ni sumer DJ ERA yang sapu bersih. Lepas tu ramai rakan-rakan aku ckp dengarlah Hot FM terus..ERA FM boring…banyak sangat iklan..Betul ker? Aku pun tak pasti ngan sumer nie..

Persoalan aku skang ni, adakah Hot FM telah membawa satu revolusi baru dah industri stesen Radio? Adakah ERA FM dah tak popular seperti dulu.? Ada jugak cerita yang seorang DJ ERA akan berpindah ker Hot FM? Betul ker? Adakah disebabkab ERA tiada DJ yang power untuk menarik ramai pendengar? Tapi kalau nak ikut DJ Hot FM sumer pun baru-baru. Adakah disebabkan terlalu banyak iklan, pendengar akan cepat boring? Stesen radio yang cam mana yang korang inginkan.

Sweet Panorama

Lawa laaa permandangan ni…
lokasinyer : Kg. Senibong JB..
Jam : 6.45ptg…
Sambil makan-makan..sambil ambik gambar….

Perancangan Kewangan Islam.

Artikel ini diberikan oleh member aku. Dari membaca artikel ni barulah aku tersedar betapa pentingnyer Insurans Nyawa kepada kita. Tapi lagi bagus adalah mengambil Insurans Nyawa Takaful sebab ianya berkonsepkan kewangan dan perlindungan diri di dalam Islam.

Assalamualaikum w.b.t.

Ini article berkenaan Insurans nyawa.Kalau dari segi bukan Islam di panggil Life Insurance.Kita selalu dengar pasal Takaful, baik dari member2,iklan kat TV dan ajen Takaful sendiri.Statistik memberitahu, setiap manusia secara purata, seumur hidup akan datang 3 orang ajen Takaful/Insurance untuk meyakinkan supaya mengambil polisi.

Kenapa sangat ajen ni beriya2 suruh kita ambil Takaful? Sebenarnya,dalam hidup ni at least mesti menTakafulkan diri kita dengan satu plan Takaful.(khas untuk orang Islam)
Pentingnya Takaful adalah untuk persediaan keuwangan ketika menghadapi musibah,samada untuk diri sendiri ataupun keluarga tersayang.Anda sayangkan diri dan keluarga?kalau sayang,mengapa tak menyimpan di Takaful?

Jawapan yang biasanya didengar setelah diterangkan pada individu untuk mengambil Takaful adalah seperti berikut.
1) Sorilarr…saya takda bajet la.Hutang banyak nak bayar?
2) Nantilah, tunggu ekonomi saya dah stabil saya ambil?
3) Alah saya belum kawin lagi,kalau matipun takda duit pun takpa?bukan ada tanggungan lagi?
4) Muda lagi la….nantilar dah sampai seru nanti saya ambil?

Ni lah antara jawapan2 yang saya dapat sejak saya menjadi ajen Takaful.Sebenarnya, secar jujur saya mengatakan yang dulu memang ini lah antara jawapan saya bila ajen Takaful datang untuk meyakinkan saya untuk mengambil plan Takaful.

Saya tersedar pentingnya Takaful untuk setiap individu Islam adalah bermula dari tahun lepas 2006. Kisah bermula di tempat di mana saya bekerja iaitu Kilang XXX. Tak perlu lah saya nyatakan nama kilang tuh. Kawan sekerja saya,dah arwah dah. Pada masa kitaorang minum2 kat sebuah kedai makan,datang seorang ajen Takaful dari sebuah company Takaful yang agak popular. Ajen ni dtg nak explain 7 minit jek dia kata.So ok lah mula2 kitaorang tak nak sebab dah abis minum nak blah dah.Tapi sebab dia kata 7 minit so ok lah dengar jek 7 minit. Ajen ni bagi stau kertas putih dengan pen,dia suruh tulis nama orang yang kita sayang dalam masa 2 minit menggunakan tangan yang biasa guna untuk menulis. So kitaorang tulislah pakai tangan kanan.Kitaorang bukanya kidal.Dengan lajunya,kitaorang tulis nama ibu/ayah,adik,abang,isteri,anak,Yang member saya nih tulislah nama awek dia sebab dia bujang lagi.Lepas tulis dlm 2 minit.maka dapatlah satu list orang yang kitaorang sayang,lepas tuh ajen ni suruh tulis plak benda yang sama dengan tangan kiri dalam masa 2 minit jugak.Alamak, apa lagi terkial2 kitaorang menulis.Abis jek dua minit, tulisan tangan kiri punya tak senonoh pas tuh tak abis plak tuh dapat tulis suku jer dari list yang tangan kanan buat. Lepas tuh ajen tu explain macam ni ;

Baiklah cuba saudara2 bayangkan yang tangan kanan adalah diri saudara dan yang kiri adalah keluarga saudara.Tiba2 ditakdirkan Allah saudara (tangan kanan) meninggal buat selama-lamanya. Tengoklah tangan kiri betapa huru-haranya kehidupan dia jika selama ni tangan kanan tuh yang banyak bekerja(menulis). Kata dia lagi,agak2 berapa lama kalau tangan kanan saudara takda,tangan kiri nak train sampai dpat tulis mcm tangan kanan. So macam tulah ibaratnya keluarga kita yang kita tinggalkan batapa payahnya untuk menyesuaikan diri dalam kehidupan yang selama ditanggung oleh kita. Bagaimana kalau benda ini terjadi pada diri saudara. Satu2nya alat yang mudah untuk buat persediaan musibah itu adalah dengan mengambil pelan Takaful. Saya tersedar lepas tuh.Saya nak tanya lebih lanjut,tapi member saya ni terus potong cakap saya, dia kata pada ajen tuh “takpala lain kali la yer bang.Kitaorang takda bajet la nak bayar bulan2.baru kerja nih.tak pa abang tinggalkan bisness card abang nanti kitaorang contact.Lagipun kitaorang dah nak blah nih”. Lepas tuh ajen tu pun bagila bisness card dia. Kitaorang pun blah dari situ.

Saya terpikir time tuh nak amik Takaful sebab ada betulnya cakap ajen tuh,dahla saya hutang banyak, pas tuh duit simpanan pun adalah 2~3 ratus.Plak tuh KWSP baru berapa jek.Tapi disebabkan member saya kata “takpayah la Takaful tuh nak makan duit jek,bila jadi apa2 bukannya senang nak claim”.So saya pun buat bodo jek la sehingga satu hari tuh saya dapat berita member saya meninggal sebab accident motor.Dia baru jek lepas 5 bulan kawin.Bini dia tgh pregnant plak tuh,saya melawat la keluarga dia.Bini dia dengan teresak2 mengadu pada saya”Kenapala nasib saya macam ni,arwah abang pegi dlm keadaan mcm ni,macam mana saya nak hidup dengan bakal anak yang nak lahir nih bang isk..isk…”nak kerja pun belum tentu dapat lagi sebab org ngandung susah nak amik kerja.Peh pilunya hati tgk kan dia.Saya terpikir macamnala balu arwah nih survive sedangkan arwah tinggalkan hutang lebih byk dari simpanan.Tapi saya obsess yang Allah tetap akan tolong hambanya yang bersabar.Tapi setidak-tidaknya ambilah pengajaran dari firman Allah.”Orang-orang yang mati dikalangan kamu dan ada meninggalkan isteri-isteri maka hendaklah mereka meninggalkan harta untuk sara hidup selama setahun tanpa dikeluarkan dari rumah kediaman.”(Al-Baqarah ayat 240).

Sejak dari tuh saya terus cari ajen Takaful dan Alhamdulillah dah ada pun Polisi Takaful RM100 sebulan.Walaupun RM100 besar gak bagi saya nak bayar bulan2 sampai 20 tahun.sukurang-kurangnya kalau saya mati dapatlah family saya survive dengan pampasan lebih kurang RM80K.Tapi kalau tak jadi apa2 kira oklah ada simpanan RM20K untuk belajar anak masuk Universiti,takpun pegi Honeymoon ngan wife, takpun pegi naik Haji lar…
So,kat sini saya nak tegaskan betapa pentingnya menyimpan di Takaful sebagai persediaan di kala ditimpa musibah.Takaful juga menyediakan pakej penyakit kritikal,pakej ni tambahan bila berlakunya salah satu 41 penyakit kritikal,pampasan akan diberikan untuk kos rawatan.Dan ada mcm2 lagi faedah jika menyertai takaful yang boleh kita pilih untuk mengambilnya.
Besar mana caruman tu tak penting.Yang penting kita mampu menyimpan. Seperti salah seorang client saya berumur 23 tahun baru jek keje bujang lagi. Tapi setelah diterangkan mengenai pentingnya menyimpan di Takaful dia buat satu polisi yang bulan2 cuma perlu bayar RM60.Kira oklah tuh yang penting ada.Esok lusa kalau ada rezeki lebih, amik plak lagi satu polisi untuk isteri ker anak ker.Sekurang-kurangya umur dia 43 tahun nanti ada la simpanan RM12K.

Apa tugas ajen Takaful?
Pernah tak korang terpikir kenapa company Takaful tak banyak iklankan dlam TV.Tak mampu ke company tuh nak bayar duit iklan?tgk macam iklan ubat gigi Colgate,hari2 kat TV mesti keluar punya iklan dia.

Takaful membuat sales dengan melantik Ajen yang bertauliah.Mereka diberi kad kuasa, takpun surat pelantikan bagi menjadi bukti yang diorang ni adalah autrorized ajen.Hati-hati dengan ajen yang menipu,kalau tak yakin mintak no code dia pas tuh telepon company yang dia wakili untuk confirmation.

Ajen ni ditugaskan untuk menyampaikan secara detail ataupun ringkas mengenai pentingya Takaful.dan jika anda hendak mencarum,ajen ni lah yang akan meguruskan segala dokumen dan payment.Dan juga, ajen ini kan servis anda sehingga polisi anda tamat.Kalau 20 tahun maka 20 tahun lah ajen tuh kena serve.Any claim ataupun apa jua berkenaan polisi dia,mcm nak tukar alamat ke,tukar penama ker, so ajen ni lah yang akan melayan anda.Tugas yang agak berat dan tough.

Komisen ajen pun tak berapa banyak berbanding dengan servis yang diberikan.Tapi tersemat di hati mereka adalah, menyelamatkan sebanyak mana waris individu Islam di Malaysia ini.Dan juga meningkatkan kesedaran tentang pentingnya perancangan keuwangan untuk hari tua yang mana banyak orang Melayu Islam gagal dalam perkara ini.

Kita tgk survey ni,70% orang Melayu kehabisan wang KWSP selepas 3 tahun.Contoh senang yang boleh saya explain adalah,lepas 55 tahun,kebanyakkan orang akan dapat 100% KWSP.Apa yang diaorang plan?firstly,besarkan rumah bertujuan nanti raya anak2 cucu2 nak balik senang ada tempat tido.Lebih kurang average RM50K.Kedua,masa muda dulu sibuk tak nak menabung kat tabung Haji,so gunakanlah duit KWSP tadi buat pegi Haji at least RM30K dah habis.Dan selebihnya enjoylah,pegi honeymoon lagi,ada yang pakai kereta baru lagi.So mana tak habis lepas 3 tahun.Bila dah habis hah sibuk plak terpaksa cari kerja lagi.Tu yang ramai kita tgk pak Guard tua-tua kebanyakkanya.Bukan nak kerja tapi terpaksa.Sepatutnya,umur macam tuh hidup dah senang-lenang.Lepak kat masjid banyakkan beribadat.Salahnya tak plan keuwangan betul2.Plan la ambil Takaful yang sampai kat area umur 55 tahun.So adala simpanan untuk tambahan dgn KWSP.Sedikit sebanyak ada gak tambahan untuk tampung hidup sehingga meninggal.

Makanya,jika ada ajen Takaful yang ingin berjumpa dengan anda,janganlah anggap yang diorang mcm salesman suruh beli calculator RM10 ker,stokin ker and etc mcm slaesman yang biasa tuh.Diaorang ini adalah consultant yang akan membantu anda menyelesaikan perancangan keuwangan.Dan kebanyakkanya ajen takaful macam saya ni membawa alat2 yang lain selain

Takaful yang boleh membantu anda merancang keuwangan anda.Kadang-kadang kita takda masa nak pegi ker institusi2 dan pejabat consultant yang hari2 cuti tutup kedai. Tapi ajen-ajen ni 24 hours boleh ajak berdiskusi.Tapi kena appoint dulu la kan.
Lastly,saya nak pesan,ini bukan sekadar Promotion semata-mata,tapi ini adalah satu nasihat tentang kesedaran merancang keuwangan anda.Ambillah contoh bangsa lain yang begitu mementingkan perancangan keuwangan.Sampai bila kita duduk kat takuk yang lama.
“Majukanlah ekonomi keluarga,bila keluarga Islam dah ok,dengan secara tak langsung masyarakat Islam ok dan seterusnya negara Islam akan berjaya sehingga dunia ini akan menjadi milik Islam semula.

Sekian,Assalamualaikum.

Izwan
013-7600581/017-7665906

Amy Search nak buka Maahad Tahfizz

Percaya atau tidak, penyanyi rock terkenal Amy Search, akan membuka sebuah maahad tahfiz bernilai RM3 juta di Johor tidak lama lagi?
Tetapi itulah yang sedang dirancangkan oleh Amy sekarang.
Bagi mempastikan ia menjadi kenyataan, Amy telah memberikan penerangan secara sepintas lalu kepada Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang berkunjung ke kedai makannya, Restoran makanan Cina Islam Cheng Ho di Wangsa Maju baru-baru ini. Amy menunjukkan kepada Nik Aziz model pelan pusat tahfiz yang beliau rancangkan itu. “Mana masjidnya?” tanya Tok Guru Nik Aziz.
“Ini dia pelannya tok guru,” kata Amy memberikan penerangan tentang reka bentuk pusat tahfiz yang bakal dibina melalui yayasan yang beliau tubuhkan itu.
Selepas melihatnya, Nik Aziz membacakan doa, moga-moga cita-cita penghijrahan Amy berjaya. Amy mula berubah selepas menunaikan umrah tahun lalu. Beliau ke sana selepas berjaya dalam samannya terhadap sebuah syarikat rakaman.
Selepas itu, perlahan-lahan Amy dilihat berubah dan pembukaan kedai makanan Cina Islam Cheng Ho antara titik penting perubahan Amy.
Sebelum ini, Amy berduet dengan kumpulan Rabbani merakamkan lagu ketuhanan.
Kini, perubahan lebih besar sedang dirancang Amy bersama isterinya yang merasakan cinta mereka berdua semakin mantap sepanjang di tanah suci walaupun sudah beranak dua ketika itu.
***Mudah-mudahan apa yang dibuat Amy Search diberkati Tuhan. Insyallah.