Featured Article

Masalah Brek Proton Saga FL

Salam Semua. Masih tidak terlewat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua kawan-kawan yang sudi menjengah ke Blog Shaffik. Tak mengapa, janji ukwah persahabatan itu berterusan. Ok, hari ini aku ingin berkongsi sedikit info mengenai Brek Proton Saga FL. Setelah hampir 3 tahun lebih aku pakai Proton Saga FL, inilah kali pertama aku menghadapi […]

Featured Article

Produk Keluaran Bumiputera

Salam Semua, Lama tidak menulis. Tiada alasan untuk kali ini kenapa lama tidak menulis. Jawapannya satu ; MALAS. Memang semestinya satu penyakit yang sukar untuk di ubati. Ok. Sekarang heboh satu dunia mengenai Gaza. Heboh semua sudah mula memboikot barangan Israel. Satu tindakkan yang bijak. Jadi ambillah peluang ini untuk terus menyokong produk keluaran Bumiputera. […]

Featured Article

Tegar…Tegar…Tegar

Salam Semua. Bertemu kembali. Selamat Hari raya kepada semua kawan-kawan. Masih tidak terlewat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Kepada semua. Masih lagi minggu-minggu raya kan . Maaf Zahir Batin kepada semua. Ok hari ini aku ingin bercerita sedikit mengenai Tegar. Siapa itu Tegar? Apa itu Tegar? Tegar adalah seorang penyanyi cilik dari Indonesia.  Dahulunya seorang […]

Featured Article

Nafiz Sedia Ke Temasik

Salam Semua, Bersua kembali setelah seminggu tanpa update. Namun usaha untuk terus menulis tetap di jalankan. Bukan apa, sebab tak mahu lama-lama nanti jadi malas. Ok hari ni nak berkongsi sedikit info untuk mana-mana ibu bapa yang nak buat passport untuk si kecil mereka. Khamis lepas, aku dan Isteri sempat buat satu passport baru untuk […]

Featured Article

Kudrat Membawa Berkat.

Salam Semua. Dari tajuk di atas, sudah pasti mendalam maksudnya. Apa pun yang kita lakukan, dengan usaha yang bersungguh-sungguh sudah pasti ada balasannya. Betul orang tua cakap,  baik yang kita buat, Insyallah baik juga yang kita akan dapat. Itulah indahnya bidalan dan kata-kata dari orang melayu. Video di bawah adalah video original Iklan Petronas 2013. […]

Featured Article

Segalanya Johor Darul Takzim

Salam Semua, Alhamdullilah kita sudah pun 10 hari berpuasa. Semoga Ramadhan tahun ini lebih bermakna dari tahun lepas. Semoga segala ibadah di bulan Ramadhan ini diberkati Tuhan. Insyallah. Ok hari ini ada perkhabaran gembira untuk semua penyokong JDT. Jadi entri kali ini lebih kepada perihal cerita pasal JDT. Mengapa JDT? Sebab Shaffik.com adalah orang Johor […]

Featured Article

Kenapa Telefon Bimbit Boleh Terbakar?

Salam Semua, Banyak cerita yang telah kita dengar baru-baru ini mengenai telefon bimbit terbakar. Kebanyakkan cerita yang kita semua dengar adalah berkenaan dengan telefon pintar. Atau bahasa jawanya “smartphone burning”. Banyak kes-kes yang berlaku, telefon terbakar di dalam kocek seluar, terbakar atas sofa, terbakar di tilam dan baru-baru ini kita pula dikejutkan dengan kematian seorang […]

Featured Article

Buffet Ramadhan 2013

Salam Semua, Lama tak menulis. Shaffik.com masih ada lagi. Huhuhuhu..ini confirm ayat sedapkan hati je…hahahahha….. Ok jangan tanyer kenapa Shaffik.com menyepi. Banyak benda nak di buatnya, sampai x sempat nak update blog. Apa-apa pun Shaffik.com kembali seperti biasa dengan update terkini  lokasi-lokasi untuk untuk berbuka puasa. Alhamdullilah, bertemu lagi kita dengan Ramadhan. Semoga tahun ini […]

Featured Article

Melayu Di Mata Dunia..

Salam kepada kawan-kawan semua. Apa khabar? Harap semua dalam keadaan sihat walafiat. Maaf lama tak update blog. Sibuk dengan wedding photography ditambah pula penyakit malas yang membelenggu jiwa. Hahaha..Ayat tak boleh bla kan. Ok. Aku baru sahaja menyaksikan Video Shila Hamzah yang menang di pertandingan Asian Wave 2012. Apa yang aku boleh katakan, Shilah Hamzah […]

Featured Article

FAM Digodam Lagi.

Entah kali ke berapa aku pun tak pasti. Laman web FAM di HACK lagi. Kasar tu bahasanya. Laman Web FAM kene godam lagi. Haa baru elok sikit. Nampak gayanya penggodam datangnya dari Indonesia. Terro juga eh. Mungkin mereka marah sangat agaknya sebab team Harimau Malaya semakin bagus. Ataupun sebab Netherland x masuk suku akhir Euro2012. […]

Featured Article

Ranking Kelajuan Internet Di Dunia.

Internet sememangnya satu keperluan masa kini. Aku pasti ramai antara kita sudah pun celik IT. Bukan setakat menggunakan komputer malah sudah pun mahir menggunakan Internet sebagai tugas harian. Paling tidak pun ramai yang mahir meggunakan Muka Buku kan. Kira dah ok laa tu. Kalau dah boleh login ke facebook, check email ataupun Jobstreet. Itu dah […]

Featured Article

Seni Seorang Blogger.

Lama x jenguk blog-blog kawan-kawan. Sibuk betul dengan permintaan pelanggan dalam fotografi. Semakin hari semakin bertambah rezeki dalm bidang fotografi ni. Apapun Alhadullilah, Syukur ke Hadrat Illahi kerana diberikan ruang untuk terus bertapak dalam dunia fotografi. Blogging macam mana pula? Blogging tetap blogging, cuma lambat atau cepat saja menaip entri yang baru. Ermm…Ok. Hari ini […]

Featured Article

Usah Patahkan Semangat Mereka.

Bertemu lagi dalam entri yang ke-408. Angka di sebelah hanyalah satu angka. Dan aku sengaja highlight untuk menunjukkan bahawa aku masih lagi menulis. Masih lagi blogger. Walaupun penulisan berkurangan, tetapi aku akan cuba sedaya upaya untuk tidak meninggalkan Shaffik.com. Jika blogger yang tegar dan kental, mungkin bukan angka 408 yang jadi paparan. Mungkin 1000 atau […]

Featured Article

Portable Hard Disk TIPU!!!

Aper yang korang rasa bila ditipu? Sakit hati, marah dan yang pastinya maki hamun terpancul dari mulut kan. Memang menyakitkan hati. Bila terbaca dari status seorang rakan di muka buku. Kisah seorang pelanggan yang di tipu di PC fair. Dennis membeli satu Portable Hard Disk di PC Fair di Lembah Kelang. Sama ke portable hard […]

Featured Article

Anak Kampung Dari Sabah

Raja Lawak Musim Ke-6 sudah pun melabuhkan tirai. Semua sudah tahu keputusannya. Tak perlulah aku cerita panjang lagi. yang menarik perhatian aku adalah dengan kumpulan Zero. Kumpulan dari Kudat Sabah. Lawak yang setiap minggu mencuit hati aku. Samalah dengan kumpulan Shiro tu. Dalam persembahan kumpulan Zero, mereka sering menyanyi satu lagu. Lagu itu jarang di […]

Featured Article

Semoga Berbahagia Untuk AM.

Salam semua kawan-kawan. Lamanya tak bersua. Apa khabar  kawan-kawan semua. Harap masih lagi sudi membaca entri-entri di Shaffik.com. Walaupun lama x update, tetapi sayangnya kepada Shaffik.com masih belum luntur lagi. Ok tanpa membuang masa, aku ingin meneruskan penulisan aku kali ini. Masih ingat lagi kisah tentang Am. Mungkin ada yang lupa ataupun ada juga yang […]

Featured Article

Video Yang Bakal Hits Lebih 4 Juta.

Sana-sini bunyi ringtone Cinta Muka Buku. Sana-sini nyanyikan lagi Cinta Muka Buku dari Najwa Latif. Satu lagu penyanyi yang berbakat dan sekali lagi mendapat perhatian. Penyanyi yang baru berusia 16 tahun ini sekali lagi membuktikan bahawa dengan YOUTUBE juga boleh popular. Kini satu lagi video yang bakal menggegar dunia hiburan. Kalau Cinta Muka Buku boleh […]

Featured Article

Corat-coret Youth Shout Out di Kulaijaya.

Hujung minggu lepas, aku bersama Isteri ke Kulaijaya. Kulaijaya bukanlah satu daerah yang asing bagi aku. Sebabnya aku pernah bekerja di sana. Kali in aku, isteri dan beberapa orang rakan mengunjung satu “event” yang di anjurkan oleh JOHO. Youth Shout Out 2011 berlangsung di IOI Mall Kulaijaya. JOHO adalah badan yang bertanggungjawab atas event ini. […]

Featured Article

Dua Hari Di Endau Beach Resort.

Hujung minggu lepas aku, isteri dan anak sempat meluangkan masa bercuti di Endau Beach Resort. Percutian kali ini bersama-sama rakan-rakan sekelas waktu sekolah dulu. Inilah masa yang dinanti-nantikan. Jadi aku mengambil peluang ini untuk bertemu kembali dengan rakan-rakan sekolah yag lama. Memang lama aku menantikan peluang sebegini. Maklumlah, kali terakhir kite orang “piknik” macam ni […]

Featured Article

Alhamdullilah, Umurku Masih Panjang..

Alhamdullilah, semalam genaplap umur aku ke 30 tahun. Kalau member-member cakap umur dah 30 posen. Erm..Banyak ucapan hari jadi yang di terima. Banyak kata-kata semangat yang telah di terima. Terima Kasih untuk semua ahli keluarga dan sahabat andai kerana masih sudi mengirim ucapan “Selamat Hari Jadi”. Kini aku sudah pun 30 tahun. Kini aku melangkah […]

Featured Article

Teringat Kat Abah…

Salam 1 Malaysia.. Wah jarang betul guna perkataan Salam1 Malaysia. Mengapa? Jangan tanya. Sebab aku pun tak tau kenapa. Ok. Semalam aku pergi masukkan duit di Maybank Tiram. Sewaktu beratur menunggu giliran, ada seorang pakcik lingkungan umurnya 50 tahun di belakang aku. Sambil menunggu giliran, sempat juga aku menyapa Pakcik tu.  Alamak spoil tak tanya […]

Featured Article

Subjek Pengurusan Kewangan Di Sekolah.

Pagi tadi aku mendengar satu berita yang sungguh menarik perhatian. Satu berita yang memanggil aku untuk menulis satu entri khas untuk perkara itu. Kementerian Pendidikan sedang mempertimbang untuk memamasukkan satu subjek atau matapelajaran khusus untuk Pengurus Kewangan. Mungkin akan di terapkan pada sekolah menengah. Aku menyokong 100% usaha ini. Seperti yang semua maklum Pengurusan Kewangan […]

Featured Article

Apa Nak Jadi Dengan Sepak Takraw Malaysia?

Aku bukan seorang pemain sepak takraw. Aku juga bukan seorang yang pakar bemain sepak takraw. Aku hanya seorang rakyat Malaysia yang suka menonton apa jenis sukan yang di sertai oleh rakyat Malaysia. Tak kisah apa jenis sukan. Tetapi yang pasti sukan bolasepak dan badminton menjadi keutaamaan. Ada beberapa entri yang telah aku luahkan mengenai Bolasepak […]

Featured Article

Rezeki Di Aidilfitri

Salam Lebaran Semua, macam mana Aidilfitri kamu semua? Mudah-mudahan baik semuanya. Bagaimana Aidilfitri untuk Shaffik pula? Semestinya setiap tahun aku akan pastikan Aidilfitri meriah. Meriah bukan dari segi sambutan sahaja, tetapi aku akan pastikan Isteri dan Anak bergembira di Aidilfitri. Maklumlah bila umur dah meningkat ni, yang seronok bila melihat anak-anak gembira di Aidilfitri. Ok, […]

Featured Article

Salam Lebaran Dari Shaffik.com

Salam Lebaran untuk semua pengunjung Shaffik.com. Selamat Hari Raya Aidilfitri untuk semua kenalan seantero dunia. Insyallah pada hari Selasa 30 Ogos 2011 depan, semua umat Islam di Malaysia akan menyambut Hari Raya. Inilah perayaan yang sungguh di nanti-nantikan oleh semua umat Islam di seluruh dunia. Setelah sebulan berpuasa, kini tibalah masanya umat Islam menyambut Hari […]

Featured Article

8 Perkara Yang Tidak Diketahui Tentang Wedding Photographer.

Diam tak diam, hampir 3 tahun aku menceburkan diri dalam dunia fotografi. Cepat betul masa berlalu. Aku lebih kepada Wedding Photography. Dalam tempoh 3 tahun ini banyak perkara yang aku belajar tentang fotografi. Bukan sahaja dari segi teknik dan skill, tetapi aku juga memerhatikan ragam photographer-photographer. Baik yang baru ataupun yang lama. Macam-macam hal. Sebenarnya, […]

Featured Article

Mengapa Anak Melayu Gagal Mendapatkan Pekerjaan?

Semakin hari semakin banyak Universiti yang muncul. Semakin banyak Intitusi Pengajian Tinggi yang wujud. Sudah pasti persaingan para lepasan graduan untuk mencari pekerjaan lebih hebat. Memang lebih mencabar lagi untuk adik-adik lepasan Universiti. Semakin hari semakin ramai pelajar-pelajar yang pandai. Semuanya sudah sedar akan betapa pentingnya segulung Ijazah. Betapa pentingnya menimba ilmu di Universiti. Bila […]

Featured Article

Myvi Elegance Yang Menawan.

Malam tadi Perodua telah melancarkan satu lagi model Myvi yang baru. Yang paling menarik perhatian aku adalah Myvi Elegance. Mengapa namanya Elegance? Sebabnya sudah tentu Model Myvi baru ini lebih elegan, esklusif dan lebih bergaya. Dari mata pandangan aku, ianya nampak lebih bergaya dan sporty. Sungguh sesuai dengan pengila Myvi. Myvi Elegance ini dilengkapi dengan […]

Featured Article

Mengatasi Masalah Laptop Lembab Gila

Lama juga aku tidak memberikan tips pasal komputer kan. Padahal itulah kerja-kerja harian aku. Ok hari ini aku dengan berbesar hatinya ingin memberikan satu tips bagaimana menanggani masalah kelembapan komputer anda semua. Aku pasti semua orang pernah menghadapai masalah yang sama. Tip ini bukan untuk mengatasi masalah kelembapan Internet tetapi tips bagaimana menangani masalah kelembapan […]

Featured Article

Usah Fikir Idea Anda Itu Terlalu Mudah.

Salam untuk semua pengunjung Shaffik.com. Sudah sekian lama aku tidak menulis mengenai dunia blogging.  Ramai juga yang bertanyakan beberapa hal tentang dunia blogging. Ok hari ini aku ingin memberikan satu lagi tips untuk menarik lebih ramai lagi pengunjung ke blog kita. Para blogger sering memerah idea untuk memastikan setiap entri yang di tulis, mesti di […]

Featured Article

Keluhan Hati Dari Seorang Lelaki.

Kita selalu mendengar luahan rasa dari seorang wanita.  Sampaikan banyak lagu yang di cipta untuk menyampaikan luahan rasa hati seorang wanita.  Tetapi Afdlin telah membuka mata semua untuk yang lelaki juga di tindas. Afdlin memang memahami hati lelaki sejati. Pada mula keluhan seorang wanita. Tetapi sebagai balasan Afdlin meluahkan pula perasaannya. Thanks Afdlin……Terbaik dari ladang….. […]

Featured Article

Tahniah Pelajar Bengkel Blogging.

Alhamdullilah, setelah berjaya dalam Bengkel Asas Blogging pertama, kite team BengkelBlogging telah sebulat suara untuk mengadakan Bengkel Asas Blogging yang ke-2.  Lega rasanya bila semua pelajar bengkel asas blogging pertama dapat membangunkan blog masing-masing dengan sempurna sekali. Bukan setakat terhenti di hari bengkel sahaja, malah mereka meneruskan menulis blog sehingga hari ini. Yang paling menarik […]

Featured Article

Akhirnya Adsense Membuahkan Hasil

Dahulu aku memang tak percaya yang blog boleh menjana wang. Blog yang dahulunya aku menyampah kini menjadi sebahagian daripada kehidupan aku. Lihat sahaja entri yang lepas bagaimana geramnya aku bila hosting bermasalah. Bermula Mac 2010 aku terus mengorak langkah untuk meneruskan blogging. Pada yang masih tak tahu, blogging ini adalah satu dunia yang cool. Blogger […]